TBMM’ye sevk edilen KDV Kanunu’nda değişiklik tasarısı ile ikinci el araç satışında kar yerine, toplam fiyat üzerinden KDV ödeyen esnafın mağduriyeti son buluyor. İkinci el araç ticaretinde “haksız KDV” uygulamasının sona ermesiyle KDV’de indirim sağlanacak. Maliye Bakanlığı tarafından TBMM’ye sunulan düzenlemede, KDV mükellefi olmayan bir kişiden ikinci el taşıt aracı satın alan galericiler, bu aracı satarken, alış fiyatını düşecek ve kalan tutar üzerinden KDV’ye hesaplayacak. Böylece KDV matrahi satış fiyatının tamamı değil, sadece alış ile satış fiyatı arasındaki fark kadar olacak. Bu da ödenecek KDV’de ciddi miktarda bir indirim sağlayacak. Maliye Bakanı Naci Ağbal, TBMM sevk edilen “KDV Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın içeriğiyle ilgili yaptığı açıklamada, ikinci el araç veya taşınmaz ticareti yapanların, mükellef olmayanlardan aldıkları ve vasfında önemli bir değişiklik yapmadan sattıkları araç veya taşınmazların tesliminde KDV matrahının, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar olarak belirlendiğini bildirmişti. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç ise, TBMM’de görüşmeleri süren KDV tasarısı için, KDV mükellefi olmayan kişilerden alınan ikinci el taşıt araçlarında KDV matrahının düşürülmesine imkan sağlayan düzenlemeden memnun olduklarını, benzer bir uygulamanın KDV mükellefi olan kişiler için de hayata geçmesini talep ettiklerini açıklamıştı. İkinci el araçların KDV’lerinde yapılan bu değişikliği Kahramanmaraşlı ikinci el araç satan esnaflara sorduk. Kahramanmaraşlı esnaflardan aldığımız ortak görüş ise ikinci el araç piyasasının çok durgun olduğu, sıfır araçlardaki KDV’nin düşmesiyle birlikte ikinci elde de fiyatların artacağını söylediler.

ÖNCELİKLE SIFIR ARAÇLARIN FİYATLARINI CAZİPLEŞTİRMEK GEREKLİ”

Yaklaşık bir buçuk aydan bu yana ikinci el araç piyasasında olağanüstü bir durgunluk yaşandığını dile getiren Tuğra Otomotiv sahibi Turan Demirciler, öncelikle sıfır araçların fiyatlarının tüketiciler için daha cazip hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Demirciler, “Bir buçuk iki aydır piyasada olağanüstü bir tutukluk var. Bu tabi ki sadece galericilere ait bir sıkıntı değil gördüğümüz kadarıyla, diğer esnaflar da bir şekilde bir para darlığı gibi aynı sorunları yaşıyor. Bu durgunluğun sebebi ikinci el araç fiyatlarının yüksekliğinden değildir kanaatimce, çünkü sıfır araç fiyatlarını ikinci el takip edemiyor bile. Sıfır fiyatları çok daha hızlı bir yükselişte. Öyle olunca mecburen ikinci ellerde onu takip ediyor. Fakat yine de onlara yakın bir mesafede değil, ikinci el fiyatları. Bir yıldır hızlı bir yükseliş var sıfır araçlarda. İkinci araçlardaki KDV’nin kaldırılması çok bir etkilemez, bence onun çok da fazla bir artı getireceği kanaatinde değilim. Sıfır fiyatlarında bir düşüş belki yaşarsa o açıdan. Yoksa ikinci el çok da bu manada etkilenmez. Öncelikle sıfır araçların fiyatlarını tüketici için cazipleştirmek gerekli” dedi.

İKİNCİ EL FİYATLARI DA UCUZ OLMAZ”

Kardeşler Otomotiv sahibi Hacı Baltacı ise sıfır araçların fiyatlarının pahalı olması nedeniyle ikinci el araçların da ucuz olmayacağını belirtti. Baltacı, “Şuan da satışlar pek de iyi gitmiyor, alışverişler çok iyi değil. Piyasa maalesef hareketli değil. Aldığını alıyorsun, satamıyorsun, sattığını da geri alamıyorsun. Böyle müthiş bir kısır döngü var. Yeni araçlar çok pahalı, yeni arabaya sürekli dolardan, eurodan, vergiden sürekli zam geliyor. Mesela bir Mercedes veya Wolkwagen minibüs düşünün, bu arabalar dışarıdan alınıyor dolar yada Euro üzerinden alınıyor. Türkiye’ye geliyor o fiyattan satılıyor. Fiyatın artmasıyla Wolkswagen grubuna otomatik zam geliyor. Vergi muafiyetinin yapılması her esnafa mutlaka fayda getirir. Ama bunun uygulaması nasıl olur bilmiyoruz. Kimse bir şey bilmiyor şuan, uygulamada nasıl yapılır noktasında. Daha doğrusu yeni araç pahalı olduğu sürece bana göre ikinci el araçta çok da ucuz olmaz. Şahsi kanaatimce çok da değişeceğini tahmin etmiyorum fiyatların. Ticari araçlarda ama bir miktar rahatlama olur. Ticari vasıflı araçların alım satımı yapıldığı zaman fatura kesilmesi, kırtasiye işlemleri gibi birçok problem var. Şimdi o problem bir miktar azalır. Daha rahat alım satım gerçekleşir daha kolay olur. Alıcıları da rahatlatır. Şöyle mesela ticari vasıflı bir arabayı esnaf kendi adına kayıt yaptıramıyordu niye, faturası yoktu. Bireysel olarak adamlardan ticari vasıflı araç alıyorsun faturası yok, giriş yaptıracaksın tekrar geri çıkış yaptıracaksın. Bundan kaynaklı çok fazla insan devralmıyordu. Önceleri 97-98 senelerinde noter vardı, maliyeye gidiyordun harç yatırıyordun sonra notere geliyordun satış yapıyordun, buda onun gibi bir şey olur. Alım satımı daha da rahatlar” ifadelerini kullandı.

DÜZENLEMENİN KATKISI ELBETTE OLUR AMA...”

İkinci el araç satışlarında büyük bir durgunluğun olduğuna dikkat çeken RZA Motors sahibi Mustafa Çokuçkun da, ikinci fiyatlarının yüksekliğini sıfır araçların fiyatlarına bağladı. Çokuçkun, “32 yıldan bu yana burada bu işi yapıyorum, beş yıldan beri de oğluma devrettim. İkinci elde zaten KDV yüzde 1’di, bir şey değil yani. Mesela 10 bin liraya aldım, 11 bin liraya sattık yüzde 1 KDV’sini ödüyoruz. Bu o kadar önemli değil ama ikinci el araçlarda büyük bir durgunluk var. Bu düzenleme katkısı elbette olur, olmaz değil. Zaten müşteri ikinci elde biz sattığımız için mecburen fatura kesiyoruz, tabi ki bize faydası olur. Ama ikinci el satış hususuna gelince satışlarımız şuan da çok durgun, çünkü araba fiyatları çok yüksek. Bunların böyle olmaması lazım, gerçekten bu kadar pahalı olmaması lazım. Talep fazla, alıcı var, insanlar borç yada kredi çekiyor araba alıyor. Kimsede gücü kadar araba almıyor, adamın 10 bin lira parası varsa gidiyor 30 bin liralık arabaya müşteri oluyor. Böylelikle sıkıntı oluyor, birde talep fazla olduğu için ikinci ellerde çok yüksek oluyor. Adam 1997 yılında örnek veriyorum A firmasından bir araba alıyor, kaç paraya almış sıfır arabayı 17 bin liraya almış, 20 sene binmiş şuanda o araba 25 bin lira. Böyle bir şey yok. Bu eski arabaların devlet kanalıyla düşmesi gerek. ikinci el araç alırken dikkat etmek lazım, güvenilir yerlerden almak lazım. Muhakkak ekspertiz yaptırmak lazım, ekspertiz yaptırmadan kesinlikle arkadaşlarımız araba almamalı. Babasının oğlu olsa kesinlikle itibar etmesinler. Ekspertize götürmeleri lazım, çünkü günümüzde olmayacak kişiler araç satıyor, insanlarda bunlara güveniyor bilmiyorlar, alıyorlar boyalı veya hasar kayıtlı arabayı ondan sonra sıkıntı çıkıyor. İlk aldıklarında yaptırırlarsa ne satana sıkıntısı olur nede alana sıkıntı olur” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz