İkinci el araç alım satımında son zamanlarda ekleme parça dolandırıcılığındaki artış dikkat çekiyor. Daha önce geçirdiği geri dönüşü olmayan bir kaza sonucu hurdaya ayrılmış araçtan sağlam kalan parçaları başka bir araca monta edilerek yapılan bu dolandırıcılıktan çok sayıda mağdur olan vatandaş var. Hurda araçların çeşitli bölgeleri kesilerek, başka bir araç ile birleştirilmesinin anlaşılması ise çok zor oluyor. Dolandırıcıların bu yöntemi sayesinde aracın kazalı olduğu anlaşılmıyor. Bazı eksperler tarafından bile fark edilemeyen ekleme işleminden dolayı vatandaşlar dert yanıyor. Yetkililer, özellikle araç almak isteyen vatandaşların güvenilir eksperleri tercih etmesi gerektiğini söylüyor.

"BİZLER DAHİ ÇOK ZOR ANLIYORUZ"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan oto tamir ustası Vedat Aymergen, profesyonelce yapılan ekleme işlemlerini bulmakta zorlandıklarını ifade etti. İkinci el araç alacakları uyaran Aymergen, "Eklemeli araçlarda kapı iç fitillerinde veya direk bölgelerinde yapılan işlemler yetkililer tarafından tespit edilebiliyor. Biz burada özellikle; fren sistemlerine, lastiklere, airbage, şase, değişen aksamlara ve aracın parçalanıp parçalanmadığına bakıyoruz. Özellikle marşpiyer eteklerine dikkat etmek gerekiyor. Çünkü genelde buralarda ekleme ve kesim yapılıyor. Bunları da kapı fitillerini çıkararak görebilirler. Ekspertizlere gidilmesini tavsiye ediyoruz. Profesyonelce yapılan işlemleri bazen bizler bile zor buluyoruz. Çünkü karşıdaki kişi de bu işte profesyonel olmuş.

"BU DURUMUN ÇOK MAĞDURU VAR"

Eklemeleri birebir yaptıkları için bizim cihazlarımız bile anca tespit edebiliyor. Son dönemde en çok ekleme araçlardan sorun yaşanıyor. Bu durumdan çok mağdur var, çok fazla şikâyet var. Satış sonrasında mahkemeye kadar taşınan olaylar yaşanıyor, anlaşılamayan detaylar yapabiliyorlar. Ekleme araçlardaki olumsuzlukları bazı ekspertizler bulamadığı için vatandaşların bulması mümkün değil. Yapmamız gereken ise, bu konuda çok fazla dikkatli olmamız. Mesela daha önce tarafından yaptığı bir kaza sonucu perte ayrılan bir aracın arka kapıları eğer zarar görmemiş ise o kapıları alıp başka bir aracın sağlıklı olmayan kapıları yerine monta edilmesi çok olası bir durum.

" DOLANDIRILDIĞIMIZI FARK ETMEMİŞ OLABİLİRİZ."

Hepsinin yanı sıra asıl büyük problem ise bu işlemi yapan dolandırıcıların az öncede dediğim gibi bu konuda çok profesyonel bir boyuta ulaşmış olmaları. Dolandırıldığımızı fark etmemiş olabiliriz. Eğer bu dolandırıcılığın üzerinden uzunca bir süre geçtiyse de artık telafisi olmayan bir yola girmişiz demektir. İşin işleyiş boyutunda ise tabi ki de orijinal parça kadar verimli olmamasının yanı sıra ilerleyen süreçte aracı satarken yine sizlere sıkıntı çıkaracak, büyük olasılıkla da aracın fiyatında düşüşe sebep olacaktır. " diye konuştu.

HABER:ALİHAN KÜRŞAT

Editör: Mahmut Beyaz