Günümüzde sıfır araç almaya gücü yetmeyen ve ikinci el araç almak isteyen vatandaşlar az kullanılmış araçları tercih ediyor. Bu araçlar ise iyi kontrol edilmediği takdirde plakaya işlenmemiş kaza onarımları ortaya çıkabiliyor. Değişensiz boyasız olarak satılan araçlarda hasar kaydı görünmese de aracın en önemli yerleri onarım görmüş olabiliyor. Bu onarımlar ise aracın değerini düşürmesinin yanında, doğru yapılmadığı takdirde kazalara yol açabiliyor ya da işlevini yerine getiremiyor. İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gereken birçok unsur vardır. Dikkat edilmediği taktirde sorunlarla karşılaşılabilir, aracı gerçek piyasa değerinin çok daha üstüne satın alabilir veya aldığınız araçtan memnun kalmayabilir, zarar edebilir hatta dolandırılabilirsiniz. Peki araç satın alırken zor durumda kalmamak ve iyi bir tercih yapmak için nelere dikkat edilmesi gerekiyor? İşte merak edilen tüm bu soruları Mert Auto Galeri sahibi Ahmet Eker, Manşet Gazetemize özel açıkladı.

İşte  Ahmet Eker’in açıklamalarından satır başları;

“SANAYİDE USTAYA GÖSTERMEKLE ARAÇ ALINMAZ, EXPERTİZ ŞART”

“Hile her sektörde olabildiği gibi bu sektörde de mevcut. Özellikle internet üzerinden yapılan araç alım satımında kapora dolandırıcılığı olayı çok fazla yaşanıyor.Ben elimden geldiği kadar özellikle de şehir dışından gelen müşterilerden kapora talep etmiyorum. Araç müşteriye izah ettiğimiz gibi çıkmazsa ya da müşteri beğenmezse yol masrafını karşılayıp müşteriyi gönderiyoruz. Bu yüzden araç alırken vatandaşların bu hususlara çok dikkat etmesi gerekiyor. Sanayide ustaya göstermekle araç alınmaz. İkinci el otomobil alırken, muhakkak ekspertiz yaptırılmalıdır. Aracın kilometresine çok dikkat edilmesi gerekiyor. Hasar kaydı sorgulaması yapılmalı ama ufak meblalı küçük hasarlar için de aracı almamazlık yapılmamalıdır. Bunlar sigortalar tarafından yapılan şişirilme hasarlardır.

Yeni açılan ve kapının önüne 2-3 araba koyarak galericilik yapan esnafların, insanları nasıl mağdur ettiğini  hepimiz biliyoruz. Ben bu sektörün içerisinde 20 yıldır bulunuyorum. Araç alırken, yeri yurdu belli, kökeni bilinen bir esnaftan araç alan vatandaş asla mağduriyet yaşamaz. Tüm bunların yanında ikinci el olayı birazda şans işidir”

 “AYAKLI GALERİCİLERDEN KAÇININ”

“Otomobil sektöründe şu anda sıfır araçların aşırı derecede pahalı olmasından dolayı, ikinci elde bir hareketlilik var. Piyasada şimdi herkes galericilik yapmaya çalıştığı için sorunlar yaşanıyor. Kendi aralarında alım satım yapan “ayaklı galerici” diye tabir ettiğimiz çok fazla insan mevcut. Bakıyorsunuz günümüzde bir öğretmenin dahi 3 tane arabası var ve el altından satış yapıyor. Vatandaşlar bu gibi hususlardan kaçınmalı. Böyle bir satıcıdan araç aldığınız takdirde ilerde bir arıza çıktığında size, ''Ustaya gösterdin de aldın ya'' diyerek işin içinden çıkma ihtimali çok yüksektir. Biz yeri yurdu belli esnaflar olarak bunları diyemiyoruz. Bizim bir ismimiz  ve iş yerimiz var. Şehir dışından müşterilerimiz aradığı zaman ben aracın her şeyini söylerim. Çünkü araç ile ilgili söylediğin ile söylemediğin şey arası bin lira fark oluşur.”

“EMLAK VE İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN ÖLÜ OLMASI İKİNCİ ELE RAĞBETİ ARTTIRDI”

“Emlak ve inşaat sektörünün ölü olmasından dolayı, şu anda ikinci el piyasası daha iyi. İnsanlar ödemelerini yapabilmek için sıfırdan kaçıyor. Kredi faizlerinin de çok yüksek olmasından dolayı ikinci ele rağbet var. Sıfırı 120 bin lira olan bir aracın 5 bin 10 bin kilometre yapmış olanını, 100 bin liraya alabilirsiniz. Arada 20 bin lira fark var. Bu yüzden ikinci el her zaman daha iyidir.

Kışın ikinci el piyasasında da durgunluk olur. Çünkü okulların açılması, insanların kışlık masraflarının çoğalması, gurbetçi diye tabir ettiğimiz memleketlilerimizin yaşadıkları ülkelere geri dönmesi ve yaz sezonunun kapanması dolayısıyla durgunluk oluşuyor. Yıl sonu her zaman için masraf ayıdır. Yaz ayı geldiğinde masraflar kışa nazaran daha da azalacağı için insanların maddi durumu da daha iyi oluyor. Şu anda bizim sektörde ölü durumda.”

“RENT A CAR'LARA RAĞBET ARTTI”

“Rent A Car'lara rağbet arttı. Günümüzde insanlar 70-80 bin liralık arabalarını satıp günlük ya da haftalık olarak kiraya veriyor bunun üzerinden gelir elde ediyorlar. İnsanlar da ihtiyaçlarına göre bu kiralama olayına bir rehavet göstermiş durumda. Bundan 3-5 ay öncesine bakarsak herkes 1+1 ev satın alıyordu. Çünkü aylık 750 TL  civarında kiraya verilebilme imkanı var. Şu anda 70 bin liraya araba alıp, aylık 2 bin 500 liradan kiraya verenler var. Tabi tüm bunların yanında parası çok olup da kiralama yerine kendi arabasına binmeyi tercih edenler de var. Eskiden ikinci el prim yapmazdı. Aldığında zarar ederdin ama şimdi öyle bir durum yok. Sıfır araç pahalandığından ve ÖTV'nin, vergilerin artmasından dolayı sıfır araçla birlikte ikinci el fiyatları da yükseliyor.  İnsanlar artık120 bin TL verip sıfır arabaya  binmektense aynı parayla ikinci el daha yüksek model arabalara binmeyi tercih ediyorlar. Bunun için insanlar ikinci el de istediğini tercih edebildiğinden dolayı ikinci ele yöneliyor. Sıfır bayileri de şu anda ikinci ele yöneldi ve bununla ayakta duruyor.

İkinci elde rahat satış imkanı mevcut. Tanıdığınıza, çevrenize aylık taksitle araç verebiliyorsunuz  ama sıfırda bunu yapamazsınız. Genel olarak internetten araç satın alanın parası hazırdır. Şehir dışından gelene kimse taksitli araba vermez. Nakit parası olanda Türkiye'nin neresinde olursa olsun pazarlık yapıp alabiliyor. İnsanların dönemsel olarak ekonomiden etkilenmesi ve yatırım yapmaması piyasayı etkileyebiliyor. Amerika'ya bir kafa tutsak, dolar yükselecek hemen parayı dolara yatıralım mantığına gidenler oluyor.”

“DEVİR İŞLEMİ ÖNEMLİ BUR HUSUSTUR”

Son olarak araç alım satımında devir işleminin en önemli noktalardan biri olduğunu belirten Eker, “Araç satışında en önemli sorunlardan birisi de devir işlemidir. Aracın devrini mutlaka alın. Ödemeleri ise banka veya resmi yol ile yapalım. Bu işte resmiyet çok önemlidir. Çünkü alıcı elden para vererek bu işi resmiyete dökmeden satış işlemi gerçekleştirilirse dava açarak herhangi bir ödeme yapılmadığı iddia edilebilir. Bunlar dolandırıcıların yaptığı yöntemler. İki arkadaş geliyor mesela, biri parayı hesabıma yatırıyor ama aracın devrini diğer arkadaşı alıyor. İşte o zaman mahkemeye gidip, arabanın parasını ben yatırdım devrini başkasına verdiler diyebilme gibi bir durum oluşabiliyor. Dava açıp hem iddia ettikleri parayı hem de arabayı alabiliyorlar. Böylelikle hem araba satıp üzerine bir de parasını vermiş olabiliyoruz. Bunların birçok örnegine hem şahid olduk hem de yaşadık. Notere giderken adamın telefonun çaldı. Açtı, 'Çocuk mu düştü? hemen geliyorum' diye yanımızdan ayrıldı. Bana da, abi devri şu arkadaşa ver de, ben ondan alırım dedi ve gitti. Bende anlamadım adam apar topar gidince  herhangi bir art niyet gözetmedim tabi. Devri arkadaşına verdim ama bir süre sonra bize avukattan tebligat geldi. Arabanın parasını ödediğim halde bana devrini vermediler diye mahkemeye vermiş. Arkadaşına verdiğimizi belirttim ama kanun önünde haksız sayıldık ve adama parasını ödedik. Hem arabayı verdik hem de adama para ödedik. Her gelen her müşteri bu şekilde sağlam olmayabiliyor maalesef”

HABER:TUĞÇE KAYAR

Editör: Mahmut Beyaz