Kahramanmaraş’taki asansör ağının son durumunu, yeşil, mavi, sarı etiketli asansörlerin rakamlarını ve yaptıkları faaliyetleri gazetemize anlatan Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hacı Ali Özal, Onikişubat, Dulkadiroğlu, Çağlayancerit, Türkoğlu ve Andırın Belediyelerinde asansör bakım ve kontrollerinin kendilerine ait olduğunu söyledi. Asansör bakımlarının çok ama çok önemli olduğunun altını çizen Özal, bunun için personel sayılarını yükselttiklerine dikkat çekti. Yapılan kontrollerin ilçe ilçe istatiski bilgilerini paylaşan Özal, “2017 yılı içerisinde Onikişubat’ta 2 bin 269, Dulkadiroğlu’nda 751, Pazarcık’ta 121, Türkoğlu’nda 41, Çağlayancerit’te 7, Andırın’da da 10 olmak üzere toplam 3 bin 199 asansörün bakımını ve kontrolünü yaptık” diye konuştu.

KİMSENİN ZARAR GÖRMESİNİ İSTEMİYORUZ”
Asansör arızası nedeniyle oluşabilecek herhangi bir kazada kimsenin zarar görmesini istemediklerini ifade eden Özal, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Çağdaş kentleşme neticesinde çok katlı binalar gündeme geldi. Çok katlı binaların gündeme gelmesiyle birlikte asansölerde kendini gerekli hale getirdi. Fakat bu asansör gelişirken herhangi bir kontrol olmadığı için gereken zamanda asansörlerin bakımı yapılmadığı için bazı kazalarda meydana geldi. Bu kazalarda da bazı hemşerilerimiz vatandaşlarımız hayatlarını kaybetti. Bazısı zarar gördü. Biz kimsenin zarar görmesini istemiyoruz. Kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz. 18 Kasım 2008 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe giren Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği var. Arkasından 5 Kasım 2011’de ayrı bir yönetmelik var ve hemen sonrada 24 Haziran 2015 tarihinde Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğinin değişiklikler yapıldığına dair yönetmeliklerle asansör bakımının yılda bir kez yapılması mecburi hale getirildi. Bu mecbur hale getirilmede de asansör bina yöneticileri, bina kullanıcıları veya bina sorumluları sorumlu tutuldu. Yani binasında bulunan asansörün her yıl bir kez bakımını yaptırmak şartı kaydıyla bazı etiket işaretlerinin asansöre yapıştırılması gerekiyor. Bunu yapma zorunluluğu apartmandaki diğer asansör kullanıcılarının zarar görmemesi bakımından önemli bir durum. Zaten hiçbir apartman yöneticisi veya da idarecisi yâda şehrin yöneticisi kimsenin burnunun kanamasını istemez. Durum böyle olunca bunun yapılması gerekli oluyor.”

VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ”
Vatandaşlara daha faydalı olmak ve herhangi bir asansör kazasına meydan vermemek adına var güçleriyle çalıştıklarına vurgu yapan Özal, kendilerine verilen görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştıklarını da sözlerine ekledi. Özal, “Kanunda sorumluluğu bina yöneticilerine vermiş durumda. Asansörlerin kontrolünü de denetimini de yapma vazifesi belediyelere aittir. Asansör bakım ve kontrollerini Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği’nin Makine Mühendisleri Odası’nın asansör kontrol ve bakımıyla ilgili kişiler yapar. Bizim belediyelerimizde bu görevi Kahramanmaraş Makine Mühendisleri Odası Temsilciliği’ne verdiler. Bu bağlamda Onikişubat, Dulkadiroğlu, Çağlayancerit, Türkoğlu ve Andırın Belediyelerinde asansör bakım, kontrolleri bize ait. Bizde bize verilen bu görevi daha iyi yapmak için, vatandaşımıza daha faydalı olmak için ve herhangi bir asansör kazasına meydan vermemek adına personel sayımızı yükselterek elimizden geldiği kadar var gücümüzle çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

137 FASILDA 130 SORU CEVAPLANDIRILIYOR”
Makine Mühendisleri Odası’nın bakımcı personellerinin asansör arızasına gittiklerinde 137 fasıl halinde 130 soruya cevap verdiklerini kaydeden Özal, şöyle konuştu: “Asansörlerin müracaat durumuna göre kontrolleri yapılıyor. Bu kontrolün yapılması için Makine Mühendisleri Odası’na vatandaşın, apartman yöneticilerinin sorumlularının müracaat etmesi gerekiyor. Bu müracaatında bir bedeli var. Bu bedeli yatırdıktan sonra odamız bu görevi alıyor ve en kısa zamanda sorunun olduğu yere giderek asansörün bakımını yapıyor. 137 fasıl halinde 130 soruya cevap veriliyor. Kontrolden sonra asansörün durumuna göre etiketler yapıştırılıyor. Bu yapıştırılan etiketleri de sıralayacak olursak; yeşil etiket güvenli, mavi etiket hafif kusurlu, sarı etiket kusurlu ama 2 ay içerisinde eksiklerinin giderilmesi gerekiyor kırmızı etikette güvensiz anlamına geliyor. Kırmızı etiket alan asansörlerin bir ay içerisinde asansör bakım firmasıyla görüşülerek eksiklikler yerine getiriliyor. Bu bir aylık süreçte herhangi bir ücret alınmadan asansörün kontrolü yapılıyor. Odamız 4 tane rapor düzenliyor. 2 tanesi apartman ilgilisine veriliyor. Bir diğer belediyeye diğeri ise odamızda kalıyor.”

BİN 199 ASANSÖRÜN BAKIMINI VE KONTROLÜNÜ YAPTIK”
2017 yılı içerisinde bin 199 asansörün bakım ve kontrolünü yaptıklarını belirten Özal, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Özellikle yeni binalarda yeşil etiketin mutlaka ama mutlaka olması gerekiyor. Bu asansörlerin kontrolü eğer yerine getirilmiyorsa, eksiklikler devam ediyorsa ilgili zaman içerisinde belediyeye ihbarda bulunuyor. Biz 2017 yılı içerisinde Onikişubat’ta 2 bin 269, Dulkadiroğlu’nda 751, Pazarcık’ta 121, Türkoğlu’nda 41, Çağlayancerit’te 7, Andırın’da da 10 olmak üzere toplam 3 bin 199 asansörün bakımını ve kontrolünü yaptık. Tabii kontrol edilen bu asansörlerden yeşil etiket miktarı bin 537. Bu rakam Kahramanmaraş için çok az bir rakam. Kent genelinde tüm asansörlerimizin yeşil etikete ulaşması lazım. Biz bunun için uğraşıyoruz ve çalışıyoruz. Biz hemşerilerimiz, asansör sahiplerimize ve yöneticilerimize yardımcı oluyoruz, dolayısıyla da onlarında bize asansörlerine yaptırdıkları bakımlarla yardımcı olmalarını istiyoruz.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz