İHH Kahramanmaraş Şube Başkanı Süleyman Erayman, “Toplam 2 bin 200 kişiye dağıtım yapacağız” dedi.

Her yıl çeşitli yardımlarda bulunan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) bu yıl ise 2 bin 200 vatandaşa yardım ediyor. Kültürparkta malzeme ve gıda dağıtacak olan IHH, ilk gün Türk vatandaşlarına, son iki gün ise mültecilere yardım edecek. Konu hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan İHH Kahramanmaraş Şube Başkanı Süleyman Erayman, talepte bulunan bütün muhtaç insanlara yardım etmeye çalıştıklarını söyledi.Kültür parkta durumu iyi olmayan kişilere bayram dolasıyla dağıtım yapacaklarını ifade eden Erayman, 2 bin 200 kişiye yardım edeceklerini kaydetti. Erayman, öncelik ilk gün Türk vatandaşlara sonrasındaki iki gün ise mülteciler olduğunu söyledi. Erayman, şu şekilde devam etti:  “Her biri 100 TL yüklü olan 200 tane hediye çeki hazırladık. 2 bin kişilik bayramlık kıyafetler için mağazalardan hediye çeki ve eşya dağıtacağız. Toplam 2 bin 200 kişiye dağıtım yapacağız. Bizim yıllardan bu yana takip ettiğimiz aileler var. Zaten biz her yıl düzenli olarak yaklaşık 130 aileye yardım dağıtıyoruz. Suriye’den gelip, kamp dışındakilere yardım yapıyoruz. Kampın içinde kalan insanlara devlet gerekli yardımı yaptığı için oraya yardım yapmıyoruz. Şuan biz tümüyle yaşam standartlarının altında kalan insanlara yardım etmeye çalışıyoruz.”

‘YAŞAM ÖYKÜSÜYLE BAŞVURUYORLAR’

Erayman, derneğe müracaat etmeden önce mağdur vatandaşların yaşam öyküsünü anlatan kısa bir yazı bırakmaları gerektiğini söyledi. Erayman, “Bu yazı ile biz bu ailelerin nasıl aile olduklarını, nelere ihtiyaçları olduğunu tespit ediyoruz. Bazen eşinden ayrılmış olan bayanlar geliyor, eşi cezaevinde olan bayanlar geliyor. O öyküleri okuyarak da yetim yardım komisyonumuz değerlendirmeye alıyor. Bu aileleri tespite giden 26 tane gönüllü grubumuz var. Her ay bir araya gelerek yetim ailelerin durumunu değerlendiriyoruz. Evlenmesine, ev kurmasına yardım ettiğimiz insanlar var. Biz bu insanların bir an önce evlenmesini, ev kurmasını istiyoruz. Aile kurmasını istiyoruz. Bu konuda yardımlarımız var. Müracaat evraklarında en önemli belge öykülerini anlatan bir yazının olmasıdır. Biz kendi ağzından beyanname ile aileyi tanımak istiyoruz. Zaten muhtarlar ve o insanın komşularına gidip soruşturarak araştırmalar yapıyoruz” dedi.

‘YETİM ÇOCUKLARA HER AY DÜZENLİ BAKIYORUZ’

Toplamda listede 500 civarında yetim çocuğu olduğunu ve her zaman olduğu gibi bu bayramda da yardım edeceklerini söyleyen Erayman, şunları kaydetti: “Bin 200 aileye kumanya dağıtımımız oldu. Ailelere mesaj gönderiyoruz, ailelere belirli bir yere gelmesini söylüyoruz. Geldiklerinde de mesajlarını karşılaştırıp ona göre kumanya ve ya elbise yardımı yapıyoruz. Bu yaptıklarımız genel anlamda Ramazan ayında yapılan faaliyetlerimizdir. Yetim çocuklar için biz onlara her ay düzenli bakıyoruz. Yetimleri her ay düzenli şekilde ziyaret ediyoruz. Düzenli bir şekilde ücretlerini de yatırıyoruz. Yetimler için çalışmalarımız 10 yıldır sürüyor. Yurtdışında da 100 tane çocuğa bayramlık hediye dağıttık. Yurtdışında da yardım çalışmalarımızı bu şekilde yapıyoruz. Bu bir farkındalık çalışmasıdır. Tümüyle bu insanların ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz ama en azından o bölgelere dikkat çekiyoruz.”

‘FARKINDALIK OLUŞTURUYORUZ’

Yurtdışında birçok yardım yeri olan ülkelere gidip yardımlarda bulunduklarının altını çizen Erayman, çeşitli yardımlarda bulunduklarını söyledi. Erayman, “Dernek olarak biz burada bu tür çalışmaları yaparken, yurt dışında da suyu kuyuları açıyoruz. Kuraklık bölgelere gidip su kuyuları açıyoruz. İHH olarak 6 bin civarında açtığımız su kuyusu vardır. Biz İnsanı Yardım Derneği Kahramanmaraş olaraktan ramazan ayında 27 – 30 civarında su kuyumuz oldu. Bilindiği üzere Afrika bölgesinde katarak hastalığı yaygın olduğu için o ülkede ise katarak ameliyatları yapıyoruz. Yoksul kimsesiz insanların yanında olmaya gayret ediyoruz. Ramazan boyunca yetim ve savaşta da mağdur olmuş mültecilere hafta iki gün boyunca iftar verdik. Mülteciler ile mutfaklarımız birbirine yakın ama yöresel yemeklerini burada gıda malzemelerini verip kendileri yapıyorlar, iftar da ise birbirlerine ikramları oluyor. Bizde bir noktada sizler aracılıyla farklı projeler üreterek bu tür çalışmalara sponsor bulma noktasında hem de yoksullara yanında olduğumuzu hatırlatıp onları cesaret veriyoruz. Bizim yaptığımız aslında bir can suyudur. Tüm ailelerin geçimini sağlayamasakta bazı ailelerin ciddi bir şekilde yardım oluyoruz. Bunlar ise bu insanların hayata tutunmasına destek oluyor” şeklinde konuştu.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz