Ramazan ayında 15 saate yakın oruç tutanlara, serinlik kaynağı ve besin değeri yüksek Maraş dondurması tüketimi öneriliyor. İftardan sonra tüketilen dondurmanın sütten gelen özellikle kalsiyum içeriği yönüyle önemli bir mineral takviyesi sağladığı, zengin besin öğeleri bileşimiyle de kaliteli beslenmeye yardımcı olduğu hususunda açıklamalarda bulunan KSÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Turgay, dondurmanın önemli ve temel süt ürünlerinden biri olduğunu vurguladı.

“DONDURMA FERAHLATICI BİR GIDADIR”
Turgay, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Dondurma; süt veya uygun süt ürünleri (krema, süt tozu), şeker, çeşni ve katkı maddelerinden oluşan karışımın pastörizasyon işleminden sonra soğutucu düzenlerde işlenmesiyle elde edilen bir üründür. Ayrıca başta çocuklar olmak üzere tüm insanların tercih ettiği ve pek çok çeşidi olan besleyici, ferahlatıcı ve eğlenceli bir gıdadır. Kahramanmaraş’ı kuşatan Ahır dağının yüksek yamaçlarında bu coğrafyaya özgü kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin eşsiz kıvam ve aromaya sahip sütleri ve yabani orkide çiçeklerinin yumru köklerinden elde elden salep Maraş dondurmasına taklit edilmesi zor bir lezzet, aroma ve kıvam sağlar. Bu eşsiz özellikleriyle Maraş dondurması dünya çapında adını duyurmuş ve kendini ispatlamıştır.

SINIFLANDIRILMA
Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği’ne göre dondurma, bileşiminde süt ve/veya süt ürünleri, şeker, içme suyu, izin verilen katkı maddeleri içeren, arzu edildiğinde yumurta ve/veya yumurta ürünleri, salep, aroma maddeleri ve çeşni maddeleri gibi bileşenleri bulunduran karışımın tekniğine uygun olarak işlenmesi ve dondurulmasıyla elde edilen, yumuşak veya sertleştirildikten sonra tüketime sunulan üründür. Bileşimlerine, aromalarına ve pazar taleplerine göre dondurma; sade dondurma, meyveli dondurma, Maraş usulü dondurma ve Maraş dondurması olarak, yenilebilir buzlu ürünler ise; meyveli buz, sütlü buz, su buzu, sorbe, bitkisel yağlı sütlü buz olarak sınıflandırılmaktadır.

“MEYVE VE FINDIK GİBİ ÜRÜNLER, DONDURMANIN BESİN DEĞERİNİ YÜKSELTİR”
Buna ilaveten içerdiği fındık, şeker ve şekerleme, yumurta, meyve gibi gıda ürünleri dondurmanın besin değerini yükseltir. Süt ve diğer süt ürünlerinde olduğu gibi süt yağı dondurma için de yapı ve tekstür açısından çok önemlidir. Doymuş, doymamış yağ asitlerini, esansiyel yağ asitlerini, kolesterol ve yağda eriyen vitaminleri içermesinin yanında, dondurmanın lezzetine önemli derecede katkıda bulunur. Dondurmanın kendine has tadının oluşmasında yağda çözünen lezzet maddeleri son derece önemlidir. Aynı zamanda, ağızda yağlılık hissi vererek dondurmanın yapısını, kıvamını ve tadını etkiler. İstenilen nitelikte bir dondurma yüzde 15 şeker, yüzde 0,3 stabilizatör-emülgatör, yüzde 12 yağ, yüzde 11 yağsız kuru madde ve yüzde 38,3 toplam kuru madde içermelidir.

“DONDURMA İFTAR VE SAHUR SOFRALARININ EN TATLI SEÇENEĞİ”
Dondurma, Ramazan ayının son birkaç yıldır yaza denk gelmesiyle iftar ve sahur sofralarının en tatlı seçeneği durumundadır. Dondurma oruç tutanların iftar ve sahur arasında tüketebilecekleri sağlıklı bir seçenek olup iftardan sonra misafirlere sunulabilecek sağlıklı bir ikramdır. 100 gram sütlü dondurma yaklaşık 190 kalori olup, normal bir külah ise yaklaşık 20 kalori içermektedir. Düşük kalori değerine sahip olduğundan kilo artışına da neden olmayan dondurmanın ramazan ayında da tüketilmesi önerilmektedir.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz