Tartışmasız çarşamba günlerinin reyting rekortmeni 'Diriliş' dizisi... Diğer kanallar neredeyse 'sinek avlıyor' diyebiliriz. Tek silahları yerli ve yabancı filmler...

Yeni sezonda diziye yeni bir karakter katıldı. İdbilge Hatun...

Gerçekten diziye ayrı bir renk kattı.Herkes gibi bende İdbilge Hatun'un tarihteki rolünü merak ediyordum.Araştırdığımda oldukça şaşırtıcı bilgilerle karşılaştım...

Temelini attığı devlet ile dünyanın kaderini değiştiren Ertuğrul Bey ,tarihte bir kez evlenmiş.93 yıl yaşamış.Tek hanımı Halime Hatun... Halime Hatun'un 1281 yılında vefatıyla birlikte Ertuğrul Gazi de aynı yıl vefat etmiş.

Yani diziye eklenen bir karakter İdbilge Hatun...

Tarihte İlbilge Hatun, Göktürk Devletinin Türk Kağanı Bilge Kağan'ın annesidir. Eşi Göktürk Devletini yeniden kuran İlteriş Kutlug Kağan'dır. Diğer oğlu Kül Tegin'dir. Ertuğrul Bey zamanında yaşamamıştır.

Orhun Kitabelerinde İlteris Kagan'in en büyük destek ve yardımcılarından birinin esi İlbilge Hatun olduğu belirtilmektedir.

Bir gerçeği kabul edelim.Bugün gençlerimizi en çok etkileyen şeyler diziler ve filmler... Maalesef, tarihi bize okullarda okutulan ders kitaplarından öğrenemiyoruz.

Öğrenmeyle ilgili yapılan çalışmalar; öğrencilerin okuduklarının %10’unu, duyduklarının %20’sini, gördüklerinin % 30’unu, hem görüp hem duyduklarının % 50’sini, görüp, işitip ve söylediklerinin %80’ini, görüp, işitip, dokunup ve söylediklerinin % 90’ını öğrendiklerini göstermektedir.

Tarih derslerinde farklı duyu organlarına hitap eden ve geçmişi bugüne getirerek öğrencilerin öğrenmelerini kolaylaştıran unsurların başında filmler gelmektedir.

Ama tarihimizi doğru anlatan dizi ve filmler çekmeliyiz.

Unutmayalım bir nesil, Amerikan tarihini anlatan diziler ile büyüdü. Vahşi Kızılderililer,masum beyazlar yalanları ile ekran başında uyutulduğumuz diziler, milyonları televizyon karşısına kilitlemişti.

Beyaz perdede Rambo serileri ile yarı Amerikalı olmuştuk.

Biz de şanlı tarihimizi önce kendimiz öğrenmeli sonra dünyaya büyük prodüksiyonlu film ve dizilerle tanıtmalıyız. İşte Diriliş dizisi, güzel bir örnek...