Kahramanmaraş’ta özellikle son günlerde musluktan akan suların bulanık olması vatandaşları tedirgin etmişti. KASKİ’nin resmi sitesinden yapılan açıklamada ise suların bulanıklığının Andırın’da meydana gelen aşırı yağışlardan dolayı olduğu vurgulanırken, suyun bulanıklılığının giderilene kadar içilmemesi yönünde de uyarılarda bulunulmuştu. Bu gelişmelerin üzerine birçok vatandaş Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nü arayarak şikayetlerde bulunmuş, uzun süre ise KASKİ’nin telefon hatları yoğunluk sebebiyle uzun süre hizmet verememişti. Şebeke sularında yaşanan bulanıklılık kent genelinde korkuya sebep olurken, KASKİ açıklama yaparak suda herhangi bir sıkıntının olmadığını açıklamıştı. Geçtiğimiz gün ise Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Mustafa Uzunlar, kentte bulunan basın mensupları ile Kahramanmaraş’ın büyük oranda su temininin sağlandığı Karasu’ya giderek, suyla ilgili yapılan yapılan iddialara analiz raporlarıyla açıklık getirdi. Hastanelerde doktorların rahatsızlanan vatandaşlara su içmeyin uyarılarını tebdir amaçlı söylediklerine inandığını belirten Mustafa Uzunlar, “Kahramanmaraş’ın içme suyu kalitesine bakıldığı zaman Türkiye’nin en iyi sularından birisidir” dedi.

BİRİNCİ SINIF KALİTELİ İÇME SUYU”

Karasu içme suyunun raporlada birinci sınıf kaliteli içme suyu olarak geçtiğini belirten Mustafa Uzunlar, “Kahramanmaraş’a su veren iki ana bölge var, buradası Karasu mevkii debi olarak çok yüksek. Ortalama 2 bin 200 litre saniye, 2 tondan fazla maksimum debisi olan bir su. Burası menbağ suyu olduğu için yer altında korumalı olarak hiç el değmeden çıktığı şekliyle borulara giren sonra depo daha sonra HES tesisine, oradan tekrar depo, depodan sonra Kahramanmaraş’a doğru yol alan bir sistem var. Debisi bol, kalitesi değişmeyen, birinci sınıf kaliteli içme suyu diye geçiyor raporlarda, zaten içince tadından da görüntüsünden de belli oluyor” şeklinde konuştu.

SUYUMUZ SON DERECE GÜVENLİ BİR DURUMDA”

Kahramanmaraş’ın içme suyunun Türkiye’nin en iyi sularından birisi olduğuna dikkat çeken Uzunlar, “Bu konuda bir aydınlatma fırsatı verdiğiniz için KASKİ olarak teşekkür ediyoruz. Kahramanmaraş’ın içme suyu, Kahramanmaraş’ın menbağı, su kalitesine bakıldığı zaman Türkiye’nin en iyi sularından birisi. Bu su kalitesini koruma anlamında, Elbistan, Pazarcık ve merkezde olmak üzere 3 bölgede laboratuvar kurduk. Burada çok sayıda kimyager var, laborant var ve ayrıca şebeke ve depoların ölçümlerini yapan klor ekipleri var. 7 gün 24 saat sürekli bu arkadaşlar görevde. Biz ihbara dayalı, adrese dayalı Alo 185’e böyle bir bilgi gelir gelmez bu arkadaşlarımız anında gidip hem ölçüm yapıyorlar hem de gerekirse müdahalede bulunuyorlar. O anlamda biz içme suyu kalitesinin, analizlerinin çok iyi olduğunu biliyoruz. Bizim dışımızda bu işi yapan, ölçümleri denetleyen ve sürekli analiz yapan ayrıca İl Sağlık Müdürlüğü’müzün ekipleri var. Onlarla da eş zamanlı çalışıyoruz, o arkadaşlardan aldığımız bilgilerde aynı, bizdeki bilgiler de aynı. Şunu söyleyebiliriz, sağlık açısından içme suyunda herhangi bir analiz sonuçlarına göre İl Sağlık Müdürlüğü’ndeki açıklamalara göre hiçbir sorun yok. Bu anlamda bulanıklık olabilir ama bulanıklığın sebebi suyun kendisinin yada KASKİ’nin şebekeye verdiği sudan kaynaklanmıyor olabilir. Çeşitli sebepler de olabilir, o anlamda bulanıklık yada kirlilik ihbarı olduğu zaman biz daha çok memnun oluyoruz çünkü kendimizi de aslında test etmiş oluyoruz. İçilebilir su olarak Kahramanmaraş merkezde olsun, ilçelerde olsun son derece güvenli bir durumda” ifadelerini kullandı.

SUDAKİ BULANIKLILIK SAĞLIKSIZ OLDUĞU ANLAMINA GELMEZ”

Sudaki bulanıklılığın birçok sebebinin olduğunu dile getiren Mustafa Uzunlar, sudaki bulanıklılığın sağlıksız olduğu anlamına gelmediğini söyledi. Uzunlar, “Bulanıklığın sebebi çeşitli tabi lokal olabilir, içme suyu depolarından olabiliyor, güneş enerjisi depolarından olabiliyor, binaların içme suyu tesisinden olabilir. Ayrıca bizim KASKİ’nin içme suyu şebekelerinde zaman zaman arızalar oluyor, o arızaların yapımı sırasında kısmi yada lokal bulanma olabiliyor. Ama bu bulanma sağlıksız anlamına gelmez, geçicidir. Bu tür durumlarda biz açıklama da yaptık, bu bulanıklık zaten gözle görünür olabildiği için içilmez de. Ama suyun sağlıksız olduğu anlamına da gelmez. Biz burayı kaynak suyu diye es geçmiyoruz, burada da kontrollerimiz, analizlerimiz anlık yapılıyor. Ama bulanıklık 0 mertebesinde analiz sonuçlarına göre. Zaten kalitesi, lezzeti, doğal oluşu bizim için bir artı değer” açıklamalarında bulundu.

HERHANGİ BİR SALGIN YOK”

Sağlık Müdürlüğü ile yaptığı görüşmelerde de yetkililerin bir salgın durumunun olmadığını söylediklerinin altını çizen Uzunlar, “Uyarılarımızı biz ihtiyaç olduğu zamanlarda yapıyoruz ama durup dururken bir açıklama yaptığımız zaman da halk arasında bir şüphe oluşur mu düşüncesindeyiz. Şu gün bile Sağlık Müdürlüğü’müz yaptığı açıklamalarla yada bizim yaptığımız görüşmelerde salgın bir hastalık olmadığı için şuanda bizim bir açıklama yapmamız yanlış anlaşılabilir. Zaten salgın yok, onlarda son zamanlarda ki bilgi kirliliğinden dolayı açıklama gereği hissettiler. Biz bilgi kirliliğini önleme adına resmi kurumların açıklamalarına dikkat etmek durumundayız. Bu konuyla ilgili aslında biz içme sularının sağlıklılığı konusunda belki biraz daha yaygınlaştırabiliriz. Bu tür bilgilendirmeleri daha sık yapabiliriz. Analizlerimiz hem sitemizde var hem de bu görüntülerle ilgili kamuoyunu bilgilendirmeyi artırabiliriz” dedi.

HAZIR SU ALMADIM, EVİMDE ŞEBEKE SUYU KULLANIYORUM”

Kendi evinde de şebeke suyu kullandığını dile getiren Mustafa Uzunlar, Kahramanmaraş’ın içme suyunun tazeliği yada minerallerine bakıldığı zaman bile bir tercih sebebi olduğunu söyledi. Uzunlar, “KASKİ Genel Müdürü olarak şunu temin edeyim, bugüne kadar biz evde çocuğumuz olduğu halde hazır su almadım. Aslında suyun tazeliği yada minerallerine bakıldığı zaman bir tercih sebebi. Bu konuyla ilgili Sağlık Müdürlüğü’nün su içilebilir diye bir açıklaması da var. Artı şuanda mevsimsel yada viral bir rahatsızlık oluyor ama yine de hasta sayısı olarak her şey normal. Tabi bu doktorlarımızın açıklaması, biz zaman zaman özel hastanelerin yetkilileri ile de görüştük. Tedbir amaçlı söylediklerini vatandaşlarımız yanlış anlayabiliyor. Örnek vereyim hasta soruyor hastalığının nedenini, doktor da yediğiniz içtiğiniz dokunabilir diyor. Tabi yediğiniz içtiğiniz dokunabilir deyince en çok içtiğimiz su tabi ister istemez öyle bir algı oluşabiliyor. Ama bu açıklamaların art niyetli olduğunu düşünmüyorum, yanlış anlama durumu olabiliyor. Yöneticilerle de görüştüğümüzde de verdikleri cevap şu, “Bizim elimizde zaten kanıt yok, analiz de yok, sudan olduğuna dair açıklama yapma yetkimiz de yok. Öyle bir açıklama da yapamayız. Biz tekrar çalışanlarımızı, hekimlerimizi bu konuda bilgilendiririz” diyorlar. Tabi Sağlık Müdürlüğü ortamdan dolayı bir virüs tespiti yaptıklarını söylediler. Bu sebze, meyve, el yıkama gibi ortam temizliğinden alakalı viral bir rahatsızlıktan bahsettiler. Doktorlarımızın tedbir amaçlı söylediğini düşünüyorum ama yanlış anlaşılacak açıklamalar da yapmamaları gerekir. Çünkü kamuoyu su sağlıksız olduğu zaman ciddi anlamda neredeyse infial bile olabilir. Bu konuda bizde KASKİ kurumunu da yönetilebilir olmaktan da çıkarabiliriz. Bunun önlenmesi lazım, kamuoyunu daha yaygın daha etkin bilgilendirme yönünde çalışmalarımızı yapacağız” şeklinde konuştu.

KARASU İSALE HATTINDA FİZİKSEL BİR KAÇAK YOK”

Sosyal medyada Karasu İsale hattında kaçak olduğu yönünde yapılan yorumlara da cevap veren Uzunlar, “Karasu İsale hattında fiziksel bir kaçak yok, biz buradan aldığımız gibi debiyi şehre iletebiliyoruz. Tam kapasite çalışıyor, sistemlerimizde bir sıkıntı yok hamdolsun. Biz içme suyu şebekesinde çok eskiden beri zaman zaman döşenen çeşitli borulara sahibiz. Yani pik boru var, pvc boru var, poletilen boru var, aspes boru var. Bu aslında şebekenin röntgeni görüntüsü sadece Kahramanmaraş’ta değil Türkiye’nin her tarafında var. Buna şuan da özellikle büyükşehirler başta olmak üzere şebeke yenilenmesi yoluna gidiyor. Bizde aslında mahalle mahalle şebekeleri yeniliyoruz. Ama tabi bunun hem zaman alması hem de uzun vadeye yani mali olarak fazla olması nedeniyle bunu bir program dahilinde yapıyoruz. Bu şebekenin yenilenmesi tamamen daha kaliteli hale getirilmesi hedefimiz, bu yönde de çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.

SUYUMUZUN KALİTESİNDE BİR SIKINTI YOK”

Karasu’dan örnek alarak analiz yapan Kimyager Emre Gemci ise, yapılan ölçümlerde İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği’nin çok altında değerlere sahip olunduğunu belirterek, “Karasu kaynağında yapılan ölçümlerde İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği’nde belirtilen bulanıklılık değerinin 1’in altında olması gerektiği söyleniyor. PH değerimiz 7.59, iletkenliğimiz 474, çözülmüş oksijen miktarımız 7,07, bulanıklılık değerimiz de 0.76. Kaynaktan aldığımız suyu biz depoda dinlendirerek şehir şebekesine veriyoruz. Bu bulanıklığımız 0.30 seviyelerine kadar düşmektedir. Belirtilen İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği’nin çok çok altında bir değerde. Suyumuzun kalitesinde herhangi bir sıkıntı, herhangi bir aksaklık, ölçümlerimizde de görünmemektedir” açıklamalarında bulundu.

(Haber: Ahmet GÜNEÇIKAN)

Editör: Mahmut Beyaz