Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘vatandaş odaklı hizmet seferberliği’ talimatları çerçevesinde harekete geçen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kamu hizmetlerinin kaliteli, hızlı, verimli ve ekonomik bir şekilde sunulması, yönetimde katılımın sağlanması, vatandaş memnuniyetinin esas alan yönetim anlayışının ortaya konulması amacıyla İzleme ve Değerlendirme Sistemi Projesi (İZDES) başlattı. İçişleri Bakanlığı’nın taşra birimlerinin hizmet kapasitelerini ölçmek, merkez ve taşra birimleri arasındaki iletişimi geliştirmek, sahadaki görüş ve önerileri doğru şekilde merkeze iletmek, merkezdeki politika ve önerileri taşrada izlemek ve Valiliklerdeki iyi uygulama örneklerini paylaşmak amacıyla hayata geçirdiği İZDES kapsamında içişleri bakan yardımcıları başkanlığında 9’ar kişilik heyetlerle 81 ile çalışma ziyaretleri gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda İçişleri Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Tayyip Sabri Esendil Kahramanmaraş’a bir ziyarette bulundu. Esendil’e, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, Sahil ve Güvenlik Komutanlığı, Göç Genel Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Genel Müdürlüğü, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün temsilcilerinden oluşan heyet eşlik ediyor. İlk olarak Kahramanmaraş Valiliği’ni ziyaret eden Esendil, Vali Vahdettin Özkan ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

“TÜM BAKANLIKLARIMIZ SEFERBERLİK HALİNDELER”

Ziyaret sonrası ilk olarak Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan değerlendirme yaptı. Hizmetleri yaygınlaştırmak ve kalitesini artırmak noktasında İZDES’in önemli olduğunu vurgulayan Vali Özkan, “Devletimizin ve hükümetimizin milletimize sunmuş olduğu hizmetleri yaygınlaştırmak ve kalitesini artırmak için Cumhurbaşkanımızın riyasetinde tüm bakanlıklarımız seferberlik halindeler. Özellikle İçişleri Bakanlığı’ımızın bütün birim temsilcileri bakan yardımcımızın başkanlığında ilimize teşrif ettiler. İçişleri Bakanlığımız, özellikle son iki yıl içerisinde Kahramanmaraş’ta çok nitelikli bir çalışma içerisinde. İl Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası bitmek üzere, 112 Acil Çağrı Merkezi bütün donanımıyla nitelikli şekilde hizmete sunuldu. İhtiyaç duyulan bütün hükümet konakları yapıldı. Özellikle Nurhak ve Çağlayancerit ile Pazarcık ve Engizek Dağı’ndaki alanlar yaylacılık anlamında alternatif turizm açısından çok önemli. Burayla ilgili Süleyman Soylu Bakanımıza 2018 yılında bilgi arz ettikten sonra programda olmamasına rağmen talimat verdiler, 5 milyon TL aktarıldı ve böylelikle başladık. Şuan da 35’inci kilometrede ilçeler arasında nitelikli bir yol yapıldı.  Biz bir yılda bakanımızın özel talimatı ve finansman sağlamasıyla tamamladık, geri kalan kısmı da bitireceğiz. Bakanımızın Kahramanmaraş’a yönelik sevgisi ve buradaki hizmetleri nasıl takip ettiğini belirtmek istedim. Bakan yardımcımız nezdinde bakanımıza teşekkür etmek istiyorum. Aynı şekilde İçişleri Bakanlığımızın yaptırdığı hizmetleri taşrada bizler neler yapıyoruz, halkın memnuniyeti nedir, emniyette, afet yönetiminde, mültecilerin misafir edilmesinde, sivil toplum faaliyetlerinde neler yaptık, iyileştirmemiz gereken alanlar nelerdir bunları sayın bakanımız hem müşahede edecek hem de talimatlarını alacağız” dedi.

“İZDES’LE HİZMET KAPASİTESİ ÖLÇÜLÜYOR”

Vali Özkan’ın ardından açıklamalarda bulunan İçişleri Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Tayyip Sabri Esendil ise kamu güvenliğinin, huzurun ve asayişin sağlanması, vatandaşların hizmetlere erişimi ve hizmet kalitesinin düzenlenmesinin İçişleri Bakanlığı’nın temel görevlerinden biri olduğunu söyledi. Esendil, “Kamu güvenliğinin, huzurun ve asayişin sağlanması, devletin ürettiği hizmetlere vatandaşların erişimi, hizmet kalitesinin düzenlenmesi, koordinasyonu, İçişleri Bakanlığı’nın temel görevlerinden bir tanesidir. Malum, emniyet ve güvenlik hizmetlerini kolluk kuvvetlerimiz sürdürüyor ancak kamunun diğer hizmetlerini de mülki idare yöneticilerimiz, valilerimiz ve kaymakamlıklarımız üzerinden ilgili hizmetlerin vatandaşlarla buluşmasıyla ilgili koordinasyonu ve denetimini de içişleri Bakanlığı’mız yürütüyor. Bu istikamette Cumhurbaşkanımızın iradeleri ve bakanımız Süleyman Soylu’nun talimatlarıyla iki yılı aşkın süredir düzenlediğimiz İzleme ve Değerlendirme Projesi kapsamında Kahramanmaraş’tayız. Kahramanmaraşlı hemşerilerimizle birlikte olacağız. Bu proje, aslında öncelikle İçişleri Bakanlığı’nın taşradaki hizmet kapasitesini ölçümleme ve değerlendirme yapmak için önemli. Ayrıca bakanlıkla taşra arasındaki iletişimi, paylaşımı, iş birliğini ve koordinasyonu artırmak. İZDES’in bir diğer amaçlarından bir tanesi de taşradaki izlemeler, değerlendirmeler, öneriler ve teklifleri alıp bakanlığa taşımaktır. Bir başka boyutta da merkezdeki hükümetin ve bakanlığımızın politikalarının taşradaki değerlendirmelerini yapıp, onların uygunlaştırılması konusunda çaba göstermek. İllerimizde var olan valilerimizin, mülki idare amirlerimizin geliştirdikleri güzel uygulamaları da kurumsallaştırıp yaygınlaştırmayı sağlamak” ifadelerini kullandı.

“KAHRAMANMARAŞ’IN PROFİLİNİ ÇIKARACAĞIZ”

İZDES kapsamında 81 ile ziyaret gerçekleştirdikleri anlatan Esendil, incelemeler ve geziler sonrasında Kahramanmaraş’ın profilini çikaracaklarını belirterek, “Bu çerçevede iki yılı aşkın süredir biz İçişleri Bakanlığı olarak dört bakan yardımcımızla beraber 81 ilimizi dolaşıyoruz. 57’inci il olarak Kahramanmaraş’tayız. Her bakan yardımcımız çeşitli illeri aynı formatta ziyaret etti. Burada da iki günlük bir çalışma ziyareti yapacağız. İlk günü ilgili birimlerden arkadaşlarımız çalışıyorlar ki bunlar, Jandarma Genel Komutanlığı’ndan, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden, AFAD’dan, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nden, Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü’nden ve İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nden ilgi hizmet birimlerimizin üst düzey yöneticileri burada teknik bir çalışma yapıyorlar. Çalışmanın ikinci gününde de biz Valiliğimizin koordinasyonunda il birim yöneticilerimizle bir araya gelerek ilin genel bir değerlendirmesini yapacağız. Hem güvenlik hem de diğer hizmetlerle ilgili sahada yaşanan sorunları, eksiklikleri ve fazlalıkları değerlendiriyoruz. Yine bu çalışmanın bir ayağında da ilin ileri gelenleri, STK’lar ve kurumsal yapıların temsilcileriyle birlikte İçişleri Bakanlığı’nın genel olarak hizmetlerini, şehrin bakış açısıyla değerlendiriyoruz. İlimizdeki şehit ve gazi yakınlarımız ile esnaflarımızı ziyaret ediyoruz. Bu çerçevede bir değerlendirme doğrultusunda Kahramanmaraş’ın genel profilini çıkarmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“RİSKLER KARŞISINDA DAHA GÜÇLÜ OLMALIYIZ”

Türkiye’nin coğrafi konumunun önemli olduğunu, üç tarafının da ateşle çevrili olduğunu kaydeden Esendil, “Bizim bu coğrafyada bulunmamız ve bu coğrafyadaki kadim birikimimiz ve tarihsel varlığımız bölgede genel olarak bize ve global sistem içerisinde çok daha güçlü bir ülke olmamız açısından daha yüksek bir çaba ile çalışma zorunluluğu getiriyor. Özellikle bölgemizde uzun yıllar etrafımızda cereyan eden güvenlikle ilgili sorunlar var. Neredeyse 3 tarafımız ateşle çevrilmiş. Bu kuşatılmış coğrafyada doğal olarak karşı karşıya kaldığımız tehditler ve riskler karşısında çok daha güçlü bir duruş sergilememiz gerekiyor. Özellikle geçen 11 yıllık süreçte Türkiye çok daha dik, özgür bir duruş sergiliyor. Bu duruşun amacı çevremizde özellikle uluslararası sistemin, global güçlerin oluşturduğu güç oyunları, bunların oluşturduğu düzensizlik ve vekalet savaşlarının oluşturduğu ortam Türkiye’yi kuşatma girişimi karşısında Türkiye kendine özgü duruşuyla uluslararası sistemle karşı karşıya. Bölgede oluşturulmak istenen düzensiz ortamı engellemek konusunda bir irade ve duruş var aslında. Türkiye bu konuda çok önemli bir mesafe aldı” dedi.

“TERÖR ÖRGÜTÜ DAĞDA BARINAMAZ HALE GELDİ”

Türkiye’nin güneydoğu sınırlarında oluşturulmak istenen terör koridorunu bıçak gibi kestiğini aktaran Esendil, Türkiye’nin dağlandında teröristlerin artık barınmadığına dikkat çekerek, “Özellikle güneydoğu bölgesinde oluşturulan terör koridorunu kırıp, güvenli bölgenin oluşması hususunda çok önemli bir mesafe aldık. Daha önce yapılan Zeytindalı Harekatı, Afrin’deki operasyonlarımız, Barış Pınarı Harekatı ile bölgede yaklaşık 10 bin kilometrelik bir alanı güvenli hale getirdik. Bu önümüzdeki süreçte bölgenin terörden tamamen arındırılması konusundaki çabalar Cumhurbaşkanımızın iradesi ve tutumuyla devam ediyor. Bu bölge mutlaka çok kısa bir süre içerisinde güvenli bir iklime kavuşacaktır. İlgili güvenlik koridoru o bölgede sağlanacaktır. Bununla ilgili özellikle iç güvenlik açısından terörle mücadele İçişleri Bakanlığımızın en önemli konusudur. Burada da çok yüksek bir enerji ve kapasiteyle 3-4 yıllık sürede önemli bir mesafe kat ettik. Artık terör örgütü dağda barınamaz hale geldi. Bu istikamette Kıran Operasyonları ile artık terör Türkiye’nin dağlarında barınamıyor. 11’i üst düzey yönetici olmak üzere 133 terörist etkisiz hale getirildi ve bu süreç içerisinde teslim olmalar ve psikolojisi dağılmış bir terör örgütü var. 2019’un ilk 10 ayında 255 terörist kolluk kuvvetlerine teslim oldular. Terörle ilgili mücadele çok önemli bir noktaya geldi, Kıran Operasyonu ile de 113 operasyon timi ve 360 Jandarma personeli aslanımız şuan da Kıran-6 ile dağları temizliyorlar” ifadelerini kullandı.

“İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN İLGİLİ KURUMLARIYLA SÜREKLİ SAHADAYIZ”

Sözlerinin devamında  İçişleri Bakanlığı’nın bütün kurumlarıyla sahada olduklarını dile getiren Esendil, “Düzenli ve düzensiz göçler var, bunlara ilişkin de çok etkin şekilde Göç İdaresi’ni yeniden yapılandırarak çalışmalar yürütüyoruz. Gerek Suriyelilerin gerekse de düzensiz olarak ülkemize gelen yabancıların güvenlik riskini ortadan kaldırmak ve minimum seviyeye getirmek önemli. Çok kısa bir süre içerisinde kontrol altına alınacak. Yine diğer hizmetlerimizde de çalışmalarımız yüksek özgüvenle devam ediyor. Bunun yanı sıra sahadayız, İçişleri Bakanlığı’nın ilgili kurumlarıyla sürekli sahadayız” dedi.

Bakan Yardımcısı Esendil, Kahramanmaraş Valiliği’nin ardından kentteki esnafları ziyaret etti.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz