1980’den sonra gelişen bir meslek olan İç Mimarlık, son çağın en popüler iş dalı oldu. Türkiye’de evine sihirli dokunuş ile değiştirmek isteyenler iç mimarların kapısını çalıyor. Son 10 yılda yüzde 100’lük bir artış ile inşat alılanına yatırım Kahramanmaraş’ta inşat firmaları iç mimar istihdam etmeye başladı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yakındoğu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık bölümünden 2012 yılında mezun olan Kahramanmaraşlı genç mimar İbrahim Kılınç’ta, sihirli dokunuş için Kahramanmaraş’ta çalışmaya başladı. İnşaat sektörünün parlayan yıldızı olan İnşaat bünyesinde vatandaşın talebine göre dairelere sihirli dokunuş yapılıyor. Mutfaktan banyoya kadar istenilen her yer değiştiriliyor farklı tasarımlar ile değiştiriliyor.

BİR EVİM OLSUN MANTIĞI YERİNİ İYİ DİZAYNLI BİR EVİM OLSUNA BIRAKIYOR

Yıllardan bu yana “Bir evim olsun” mantığı ile vatandaşın dairelerini dizayn ettirmediğini belirten Kılınç, son dönemde dairelerinin değiştirmek için aşırı bir talebin olduğunu söyledi. Asis inşaat bünyesinde olan tüm binaların iç dizaynlarının yapıldığını belirten Kılınç: “Bu meslek çıkmadan önce bu işi mimarlar iç mimarlıkta yapıyordu. İnşaat geliştikçe, malzeme geliştikçe otomatikmen millet dekorasyona da yöneldi. Maddi durumu elverenler, yüksek bütçeli daire alanların dekorasyona ilgisi doğdu. Çok geriden gelen bir meslek değil, bir 35-40 senelik bir tarihi var. Bugünün şartlarına göre, yeni gelişen malzemeler, bu mesleği ortaya çıkardı. İnsanlara 3 boyutla gösteriyorsun, aralarından seçiyor” şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ’TA TALEP FAZLA DEĞİL

Kahramanmaraş’ta şu anda talebin az olduğunu fakat vatandaşın alım gücü ile orantılı taleplerin arttığını belirten Kılınç şunları kaydetti: “Bizim Kahramanmaraş iç mimarlık konusunda gelişmiş değil. Gaziantep’i örnek verirsek uçuk kaçık dekorasyonlar yapılıyor. Çünkü alım gücü yüksek. İnsanlar gördüklerini yaptırıyorlar. Bizim burada toplum daha kapalı olduğu için çok fazla uçuk kaçık dekorasyonlar yok. Biraz daha iyi olsun, bira daha göze görünümlü olsun tarzında var. Ama baştan sona komple güzel bir şey tasarla ve ya çok uçuk olsun, tarzında bir şey yok. Çünkü satılan dairelerin satıldığı fiyat belli. Vatandaşın ekstradan dekorasyona harcayacak bir bütçesi yok. Vatandaş evi zor alıyor. O da evin odalarının genişliği şöyle olsun, diyebiliyor. Kahramanmaraş’ta talep öyle yaygın değil. İç mimarla daha çok iş düşüyor. İç mekan görsellik anlamında, bilinçli hareket etmek insanlar tarafından da istenen bir şey. Gündemi takip edip, yeni şeyler oluşturmak, müşteri tarafından da cazip oluyor.”

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz