‘Hz. Mevlana bir gönül mimarıdır, bir sevda ve sadakat mihveridir’ sözlerine yer veren Başkan Hanefi Mahçiçek, şu duygu ve düşüncelerini aktardı:

“Üzerinde yaşadığımız bu aziz ve kadim vatan topraklarında sayısız arif, âlim, tasavvuf ehli, ilim ve irfan kutbu büyüğümüz yetişmiştir. Hürmetle andığımız bu değerlerimiz yaşadıkları devirlerin manevi zırhı, kardeşlik anıtı, insanlık övüncü, vicdan burcu olmuşlar, nesiller geçse de hafızalardan silinmemişlerdir. Nitekim hikmetli söz ve öğütleri kalplere adeta mühür vurmuş, bulanıklığı gidermiş, anlaşmazlıkların düğümünü çözmüştür. Bunlardan birisi de, 13. asırda Türk-İslam medeniyetinin üzerine güneş gibi doğan mutasavvıf, zahit, bilgin ve ihlas sahibi Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’dir.

Her dinden, her renkten insanı kucaklayan Hz. Mevlana sevginin, barışın, kardeşliğin, hoşgörünün sembolüdür. Ya olduğun gibi görün, ya da göründüğün gibi ol düsturuyla insanlığı dürüstlüğe doğruluğa çağıran Hz. Mevlana, sevgi ve dürüstlük hayat felsefesiyle bütün dünyayı ışığıyla aydınlatmaya devam etmektedir. O'nun hayatı ve şiirleri ile verdiği mesajların bilhassa gençler başta olmak üzere insanlarımıza anlatılmasının ve aktarılmasının faydalı olacağı düşüncesindeyim.

Mevlana, derin bir İslam âlimidir. O güzeller güzeli Hz. Peygamberden ilham alarak yaşadığı güzel ahlaka bugün hepimiz çok muhtacız. Mevlana'yı sevmek, iyiliği, güzelliği ve ahlakı sevmektir. Mevlana'yı seveceğiz, sevdireceğiz, sevenlerini çoğaltacağız. Bunu başardığımızda toplumumuz sevgi toplumuna dönüşecektir. Mevlana'dan habersiz, ilhamsız bir toplum, eksiktir. Bugün kanın, kinin, düşmanlığın sonu gelmiyor. Eğer Mevlana'nın inancı, ahlakı gönüllere hâkim olsa insanlar arasındaki sevgi ve kardeşlik bitmez. O’nun kapısından karamsarlık ve çaresizlik girememiştir. ‘Bizim dergâhımız umutsuzluk dergâhı değildir’ seslenişi fazilet dolu, iman ve heyecan yüklü mücadele ruhunun, imrenilecek duruşunun özetidir.

Bu duygu ve düşüncülerle Mevlana hazretlerini anma haftasında; sevginin, barışın, kardeşliğin ve hoşgörünün sembolü olan ve bunu tüm insanlığa yaymaya çalışan, önemli değerimiz Hz. Mevlana'yı sevgi ve rahmetle anıyorum. Mevlana´nın 744. Vuslat yıldönümünün, memleket ve millet olarak birlik, beraberlik ve hoşgörü içerisinde geçmesini temenni ediyorum” dedi.

Editör: Mahmut Beyaz