KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ile Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kadir Saltalı, Prof. Dr. Zekeriya Pak, kentte görev yapan yerel ve ulusal basın mensuplarıyla kahvaltı programında bir araya geldi. Tekerek Akdo’da gerçekleşen programda Rektör Can, gazetecilerle yakından ilgilendi. Üniversitenin geleceği hakkında fikirler üretilen programda konuşan Rektör Can, hem gazetecilerin hem de akademisyenlerin kamuya hizmet ettiğini söyledi. Basın mensuplarının üniversiteye olan ilgisinin kendini güçlendirdiğini ifade eden Rektör Can, “Üniversitemizde güçlü bir kurum kültürü, huzurlu bir iklim ve atmosfer oluşturmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. “Üniversitemiz çok büyük bir organizasyon, bin 300 öğretim elemanı, bin 200 idari personel, bin küsur işçisi, 36 bin 500 lisans ve yüksek lisans öğrencisi ile büyük bir organizasyon. 11 fakülte, 9 meslek yüksekokulu, 5 yüksekokul, 3 enstitü, 20 civarında müdürlüklerle ilgili daha aktif çalışmalar planlıyoruz” diyen Rektör Can, her üç ve altı ayda bir üniversitedeki gelişmeleri değerlendireceklerini kaydetti.

“HEPİMİZ KUTSAL İŞLER YÜRÜTÜYORUZ”
Rektör Can, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Ben bir anlamda sizlerle benzer işleri yaptığımı düşünüyorum. Biz üniversite hocaları olarak, üniversite yöneticileri olarak bizlerde düşünüyoruz. Düşündüklerimizi yönetime uyguluyoruz. Aynı zamanda da hocalığımızı devam ettiriyoruz. Öğretim Üyesi olarak ta yine planlar yapıyoruz. Problemleri belirliyoruz. Problemleri belirli bir sistematik ile çözmeye çalışıyoruz. Bazen yapılanlara eleştirilerde getiriyoruz. Yıllar önce bir makale yazmıştım. Eğitim fakültesinin sorunlarıyla ilgili. Orada öğretim üyelerinin öğretmenlik meslek aşkı ve heyecanı taşıması gerektiğini, bu anlamda yer yer sorunlar yaşadığımızı makalenin bir bölümünde belirtmiştim ama bazı öğretim üyesi arkadaşların hoşuna gitmeyen cümleler olduğu kulağıma gelmişti. Yani bu anlamda aslında sizlerle benzer işler yapıyoruz. Ama tabii hassaten bu bilimsel süreçte, bilimsel çalışmalarda verilere dayalı, kaynaklara dayalı, sağlam tespitler, bulgular ortaya koymak önem arz ediyor. Zaten sizde aynı şeye dikkat ediyorsunuz. Yani basın etiği, gazetecilik etiğinde de zaten bu var. Bunlar çok önemli şeyler. Hepimiz kamuya hizmet ediyoruz. Hepimiz kutsal işler yürütüyoruz. Basın dünyasında yer almak bir sevgi işidir. Siz aldığınız ücretlerin miktarına bakmadan çok büyük bir fedakârlık içerisindesiniz. Bu açıdan çok önemli işler yapıyorsunuz. Burada önemli olan verilere dayalı, sağlam bilgilere dayalı tespitler yapabilmektir. Bizde ona dikkat ediyoruz. Sizde ona dikkat ediyorsunuz. Yaklaşık 25 gündür zaten birçoğunuzla beraber olduk. Bu bize güç veriyor. Sizlerin üniversitemize karşı teveccühü benim için çok büyük bir güç oluyor.”

“HUZUR, SEVGİ, BARIŞ ORTAMI HER ŞEYİN TEMELİDİR”
 Huzurun sevginin ve barış ortamının her şeyin temeli olduğunu anlatan Rektör Can, bu 3’ünün sağlanmasının ardından diğer adımların bir bir geleceğini belirtti. Rektör Can, “Benim hayat felsefemde budur. Gerçekten bir şeyler düşünebilmek, bir şeyler yazabilmek içinde mutlaka huzur ortamı olması lazım. Üniversitemizde güçlü bir kurum kültürü, huzurlu bir iklim ve atmosfer oluşturmaya çalışıyoruz. Bilimsel araştırmalarda gösteriyor ki güçlü kurum kültürü ortamlarında başarı ortaya çıkıyor. Yine aidiyet duygusunun yüksekliği ve kurum iklimi de aynı şekilde kurumlarda başarıyı ortaya çıkarıyor. Araştırmalar bunu gösteriyor ve bende özellikle buna vurgu yapıyorum. Fakültelerden brifingler alıyoruz. Bir profesörümüz, “Hocam biz üniversitemizde sevgi istiyoruz ve başka da bir şey istemiyoruz” dedi. Bana çok ilginç geldi. Bizde zaten huzur, sevgi ve barış ortamını sağlamaya çalışıyoruz. Bunu sağladıktan sonra diğer süreçlerin başarıyla gelişeceğine yürekten inanıyorum” ifadelerini kullandı.  

“ÜNİVERSİTEMİZ ÇOK BÜYÜK BİR ORGANİZASYON”
Üniversitenin fakülteleri, yüksekokulları ve personelleriyle çok büyük bir organizasyon olduğunu dile getiren Rektör Can, şunları dedi: “Üniversitemiz çok büyük bir organizasyon, bin 300 öğretim elemanı, bin 200 idari personel, bin küsur işçisi, 36 bin 500 lisans ve yüksek lisans öğrencisi ile büyük bir organizasyon. 11 fakülte, 9 meslek yüksekokulu, 5 yüksekokul, 3 enstitü, 20 civarında müdürlüklerle ilgili daha aktif çalışmalar planlıyoruz. Bir kısmı faal, bir kısmının daha az faal olduğu 60 civarında öğrenci topluluğunun hepsinin faal olması için çaba göstereceğiz. Planlarımız ve programlarımız var. Ancak sizde takdir edersiniz ki, eğitim, öğretim, motivasyonu sağlama, biraz önce dediğim güçlü bir kurum kültürü ve iklimini oluşturma öyle bir günde bir ayda olacak işler değil. Bunlar süreç gerektiren işler ama bu yönde kesin bir şekilde kararlıyız, her üç ve altı ayda bir üniversitemizdeki gelişmeleri hep beraber yaşayacağız İnşallah.”

“YAPTIKLARIMIZI, YAPACAKLARIMIZI SİZLERLE PAYLAŞACAĞIZ”
Bundan sonraki süreçte yaptıkları veya yapacakları faaliyetleri gazetecilerle paylaşacaklarına vurgu yapan Rektör Can, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Böyle büyük bir organizasyonda bireysel sorunlarda olabilir, yani bir hocamız maksadını aşan bir cümle kullanabilir, esas niyeti o değil de farklı şekilde ağzından cümleler çıkabilir, bu bütün öğretim üyelerini kapsayacak bir ifade olarak değerlendirilemez. Yâda üniversitemizin bir biriminde herhangi bir aksaklık olabilir, bu tür kurumlarda olabilecek şeyler, bunları üniversitemizin geneline şamil kılmadan bireysel bir durum olarak değerlendiriyoruz biz, sizlerin de aynı şekilde değerlendireceğine inanıyorum. Hassaten burada yaptıklarımızı, yapacaklarımızı ben yâda rektör yardımcılarımla birlikte sizlerle paylaşacağız. Bu paylaştıklarımızın dışındaki verilerin yâda bilgilerin yoruma açık olduğunu takdir edeceksiniz. Allah bize ömür verir ve bu görevi sürdürdüğümüz sürece sizlerle çeşitli vesilelerle mutlaka beraber olacağız.”

Haber: Emre Akkış/Ahmet Güneçıkan

Editör: Mahmut Beyaz