Dünyada 4 milyondan fazla kişiye bulaşmasının yanı sıra 280 binden fazla kişinin ölümüne sebep olan yeni tip koronavirüs (COVİD-19) salgını, Türkiye’de de 3 bin 739 kişinin hayatına mal oldu. Sağlıktan ekonomiye, siyasetten eğitime, sosyal hayattan birçok alana dünyanın dengesini alt üst eden koronavirüs, hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Salgının Türkiye’de yayılmaya başladığı ilk günlerde, özellikle virüsün ölümcül risk yüklediği 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşları korumak amacıyla sokağa çıkma yasağı getirilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan kararlar gereği 65 yaş ve üzeri vatandaşlar bugün 11.00 ile 15.00 saatleri arasında yürüme mesafesiyle sınırlı olmak, sosyal mesafe kuralına uymak ve maske takmak kaydıyla dışarı çıktı. Yaklaşık 50 gündür sokağa çıkamayan 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların temiz nefes alabilmeleri ve yürüyüş yapabilmeleri amacıyla 4 saatliğine sokağa çıkma izni verildi. Saat 11’de başlayan izinle birlikte cadde ve sokaklara dökülen 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlar saat 15’e kadar gönüllerince boş sokakların tadını çıkarırken, 50 günlük stresi attı. Günlerdir evlerinden çıkmayan yaşlıların mutlu olduğu ve karşılaştığı mahalleden arkadaşlarıyla sosyal mesafeyi koruyarak ayaküstü sohbet ettiği görüldü.

DIŞARI ÇIKMAYI, EN ÇOK DA YÜRÜYÜŞ YAPMAYI ÖZLEMİŞİM”

65 yaşındaki Fatih Seviner ;

Uzun süredir çıkamıyoruz değil de tedbir amaçlı dışarı çıkmamaya özen gösteriyoruz, duyarlı olmaya çalışıyoruz. Bugün de belli saatler arasında izin verildi. Arkadaşımla buluştuk, Trabzon Caddesi’nde bir tur atalım dedik. Evde aslında zaman bir türlü geçiyor, gönülden evde durursanız, duyarlı olursanız bir şekilde televizyonla, internetle, bilgisayarla zaman geçiyor. Gitarım var gitar çalıyorum. Dışarı çıkmayı özledim tabi ama en çok bacaklarım açısından spor ya da yürüyüş amaçlı çıkmayı özlemişim. Çünkü daha önceleri sürekli geziyordum, günde 10 kilometre yürüyen bir insandım. Birden bire eve kapanınca köreldik. Spor amaçlı çıktık aslında bugün.

EVDE SIKILMAYA BAŞLADIK”

66 yaşındaki Zeki Karakız;

Yaklaşık iki aydır evden dışarı çıkmıyorduk. Balkondan odalara, odalardan balkona, oradan bilgisayara derken sıkılmaya başladık. Bugünkü izin bir noktada iyi oldu ama iş yerleri kapalı, hiçbir şey alamıyoruz. Günde 10 kilometreye yakın ben de yürüyordum, hiç olmazsa bir nebze onu tatmin etmiş olduk. Şuan da iyi gidiyor, bakalım nereye kadar devam edecek. İnşallah bir an önce gider virüs belası üzerimizden.

GÜNDE BİR SAAT YÜRÜYÜŞ İZNİ OLSA ÇOK İYİ OLUR”

67 yaşındaki Bahtiyar Tanrıverdi;

Bugün dışarı çıkmak beni rahatladı. Evde zaten çocuklar gelemiyordu, hanımla birlikte öyle vakit geçirmeye çalışıyorduk. Mesela bugün sahura kadar oturdum, sahurda yattım. Dışarı çıkabilmeyi özlemişim. Çocuk Bahçesi’nden yürümeye başlamıştım, Trabzon Caddesi’ni de bir turlayıp oradan eve geri döneceğim. Bu iznin günlük olarak yapılmasını istiyoruz, günde bir saat yürüyüş izni olsa çok iyi olur. Ben hastalığım dolayısıyla yürümem gerekiyor günde en az bir saat. Yoksa kilo alıyorum kullandığım ilaçlardan dolayı. Evde çok hareketsiz kalıyorum, benim ev biraz büyük odalar arasında akşam, sabah birer saat yürüyüş yapıyorum.

EVDE ÇOK SIKILMIŞTIK AMA...”

İsmini vermek istemeyen bir vatandaş;

Otur otur bunaldık evde, çoluğumuzla çocuğumuzla da görüşemiyoruz. Evde çok sıkılmıştık ama yapacak da bir şey yok. Aslında bana göre AVM’ler ya da diğer yerler erken açılacak. Daha erken, tekrar aynı bir sıkıntı yaşarız diye korkuyorum. Açık havayı, temiz havayı, caddeleri özlemişiz. Trabzon Caddesi’nde yürümeyi de özlemişiz.

SOKAĞA ÇIKINCA HÜRRİYETİMİZE KAVUŞTUK”

Seyfi Gürler;

Neredeyse iki ay oldu ben dışarı çıkmayalı, bugün izin verilince dışarı çıktık. Gerçekten de iki ay zehir oldu, başka bir şey değil. Sokağa çıkınca hürriyetimize kavuştuk gibi geldi. Şuan sokaktayız, hürriyetimize kavuştuk. Hürriyet bu. İstediğin zaman istediğin yere gitmek kadar güzel şey var mı? Hatunu aldık yanımıza izin verdikleri için geziyoruz. Allah milletimize zeval vermesin.

DIŞARI ÇIKINCA YENİDEN DÜNYAYA GELMİŞ GİBİ HİSSETTİM”

Mediha Gürler;

İki ayı evde kavgasız döğüşsüz geçirdik şükürler olsun. Dışarı çıkınca yeniden dünyaya gelmiş gibi hissettim. Dışarıyı özlemişim ama çok fazla garipsedim. Hiç kimse yok, iş yerleri kapalı. Ben kalabalık istiyorum, insanları görmek istiyorum, alışveriş yapmak istiyorum. Herkesle en kısa zamanda çarşılarda gezebilmek dileğiyle.

65 yaş üzeri vatandaşlar için sokağa çıkma kısıtlaması saat 15.00 itibari ile tekrar başlayacak.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Ege Özdemir)

Editör: Mahmut Beyaz