Afşin-Elbistan bölgesindeki linyit kömürü sahalarının susuzlaştırma çalışmalarını etkin bir şekilde sürdürmek için kömür sahasından geçen Hurman Çayı’nın derivasyonunun planlamasını yapmak amacıyla EÜAŞ ve DSİ Genel Müdürlüğü arasında geçtiğimiz yıl ön protokol imzalanmıştı. Söz konusu protokole göre, Afşin-Elbistan C-D Kömür Sahasının yatırıma açılması amacıyla yürütülen proje çalışmaları kapsamında, Hurman Çayı ve yan kolları, kömür sahası dışına çıkarılacaktı. Bu gelişme üzerine seçim bölgesi Kahramanmaraş ve İlçelerinde her mahalleyi karış karış gezen MHP Milletvekili Sefer Aycan’a bölge halkı tarafından konu iletildi. Aycan’da, Elbistan ve Afşin İlçesinin tarımsal sulamadaki en önemli kaynaklarından biri olan Hurman Çayı’nın yatağının, değiştirileceği ve proje çalışmalarıyla ilgili farklı görüşlerin ileri sürüldüğünü belirterek, TBMM’de Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in cevaplaması istemiyle yazılı bir soru önergesi verdi.

BAKANLIKTAN GELEN CEVAP

Aycan’ın önergesine ilişkin verilen cevapta şunlara yer verildi: “İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Hurman Çayı’nın derivasyonunun akarsu yatağının değiştirilmesi teknik ve bilimsel açıdan uygulanabilir olup olmadığının belirlenmesine ilişkin araştırma çalışması yürütülmektedir.

Hurman çayı ve kolları altında kalması nedeniyle mevcut haliyle üretimi mümkün olmayan linyit rezervinin üretilerek ekonomiye kazandırılmasının teknik, ekonomik ve çevresel açıdan raporlanması amaçlanmakta olup, henüz kesinleşmiş bir derivasyon planı bulunmamaktadır. Hurman Çayı’nın derivasyonunun araştırılması çalışmaları Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile yürütülmektedir.

Projenin mevcut durum itibariyle teknik ve ekonomik açıdan uygunluğu kesinleşmediğinden bölgede derivasyondan etkilenecek unsurlara dair henüz bir çalışma yapılmamış olup, projenin teknik ve ekonomik açıdan uygunluğunun değerlendirilmesi aşamasında bölgesel etkileri de incelenecektir.

Hurman çayı derivasyonunun uygulanabilirliğine yönelik DSİ tarafından yürütülecek proje kapsamında ÇED kapsamındaki çevresel etkiler araştırılacaktır.”

Editör: Mahmut Beyaz