Kahramanmaraş’ta 10 yıldır hurdacılık yapan İsmail Ergüç, bu işten kazandığı parayla hem geçimini sağlıyor hem de 2 çocuk okutuyor.

Son 10 yılını hurdacılık yaparak geçiren Ergüç, bu meslekten kazandığı parayla evini geçindiriyor ve 2 çocuğunu üniversite de okutuyor. Daha önce birçok işte çalışan ve istediği şekilde para kazanamayan Ergüç, şimdilerde ise gece gündüz, yağmur çamur demeden dolaşarak hurdacılık yapıyor. İlerleyen yaşına rağmen gençlere taş çıkartacak şekilde büyük bir özveri ile çalışan Ergüç, işsizlik diye bir şeyin olmadığı belirtti.

‘HALİMDEN MEMNUNUM’
Yaşamını hurdacılık yaparak sürdürdüğünü söyleyen Ergüç, haline şükrettiğini ve halinden memnun olduğunu söyledi. Ergüç, ‘ Daha önce farklı farlı işlerde çalıştım fakat istediğim parayı kazanamadım. İşsiz kaldım ve bu işe başladım. Son 10 yıldır da bu işi yapıyorum. Allah’a şükürler olsun şimdilik halimden çok memnunum” dedi.

‘HURDACILIKTAN KAZANDIĞIM PARA İLE 2 ÇOCUK OKUTUYORUM’
Bu meslekten kazandığı para ile 2 çocuk okutan Egüç, çevrede bazı kesimlerce mesleğine farklı gözle bakıldığını söyledi. Ergüç, “ Ben bu mesleği yaparak hem ailemin geçimini sağlıyorum hem de 2 çocuğumu okutuyorum. Çocuklarımdan biri Adana’da diğeri ise burada okuyor. Tabi meslek hurdacılık olunca insanlar bazen bizleri küçümsüyor ancak ben bu mesleği yapmaktan utanmıyorum. Aksine severek yapıyorum” şeklinde konuştu.

HURDALAR GERİ DÖNÜŞÜM FABRİKALARINDA SATILIYOR
Kahramanmaraş’a sokakta gezerek eskicilik, hurdacılık yapanlar, akşama kadar biriktirdiği malzemeleri geri dönüşüm için ilgili fabrikalara satıyorlar. Fabrikalar ise bu hurdaları çeşitli şekillerde ham maddelerine göre ayırarak geri dönüşüm yapıyor.

FABRİKALARDA HURDA ALÜMİNYUM, KAĞIT ve PLASTİK NASIL GERİ DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR?
Geri dönüşüme giden hurdalar kağıt, alüminyum, plastik olarak kendi içerisinde gruplara ayrılarak ayrı ayrı fabrikalarda işleniyor. Hurdaların işlenme şekilleri: Alüminyum: Atık alüminyum küçük parçacıklar halinde doğranır. Daha sonra bu parçalar büyük ocaklarda eritilerek, dökme alüminyum üretilir. Bu sayede atık alüminyum, saf alüminyum ile neredeyse aynı hale gelir ve üretimde kullanılabilir. 1 ton metal atığın geri dönüştürülmesi sonucunda 1300 kg hammadde tasarrufu sağlanır. Örneğin; Türkiye’de yıllık olarak toplam 2 milyon tona ulaşmaktadır. Kağıt: Kağıt öncelikle kâğıt çamuru hazırlamak için, su içerisinde liflerine ayrılır. Eğer gerekirse içindeki lif olmayan yabancı maddeler için temizleme işlemine tutulur. Mürekkep ayırıcı olarak, sodyum hidroksit veya sodyum karbonat kullanılır. Daha sonra hazır olan kâğıt lifleri, geri dönüşmüş kâğıt üretiminde kullanılır. 1 ton kullanılmış kâğıt atığının geri dönüşümü sonucunda, 16 adet yetişmiş çam ağacı ve 85 metrekarelik ormanlık alan tahrip edilmeyecektir. Örneğin; Türkiye genelinde yılda 80 milyon çam ağacı ve 40.000 hektar ormanlık arazi korunmuş olabilecektir.
Plastik: Plastik atıklar öncelikle cinslerine göre ayrılarak geri dönüşüm işlemine tabi tutulur. Cinslerine göre ayrılan geri dönüşebilir plastik atıklar, kırma makinalarında kırılıp küçük parçalara ayrılır. İşletmeler bu parçaları direkt olarak belli oranlarda, orijinal hammadde ile karıştırarak üretim işleminde kullanabildiği gibi; tekrar eritip katkı maddeleri katarak ikinci sınıf hammadde olarak da kullanabilir. 1 ton plastik ambalaj atığının geri dönüşümü sonucunda 14000 kwh enerji tasarrufu sağlanmış olur. Örneğin; Türkiye genelinde tasarruf edilebilecek enerji miktarı yıllık 4 Milyon Megavattır. Haber: Serkan Ardıç

Editör: Mahmut Beyaz