Özellikle son zamanlarda önemli bir sorun haline gelen ve hem yediemin otoparklarına hem de devlete külfet olan hacizli araçlar için yeni düzenleme yolda. Tüm Türkiye genelinde çeşitli sebeplerden dolayı çürümeye terk edilen milyonlarca araç, getirilmesi planlanan yeni uygulamayla birlikte maddi külfet olmaktan çıkıp maddi kazanım haline dönüşecek. Planlanan projeyle, haciz, borç veya başka bir sebeple otoparklara çekilen araçlar kısa sürede satılarak altın olarak devletin kasasına yatırılacak. Bu projeyle birlikte hem devletin kazanması, hem de araç sahibinin zarar etmemesi sağlanacak. Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Aknar Otopark İşletme Sahibi Mustafa Akpınar, şu anda otoparklarda ciddi anlamda bir araç yığılması yaşandığını kaydetti. Bu bağlamda ilgili kurumların araçların takibini yapmadığını savunan Akpınar, yeni uygulamanın çok mantıklı olduğunu ve bu durumu büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

BU ARAÇLARIN BİR AN ÖNCE KAZANDIRILMASI LAZIM”
Otoparklardaki araçların bir an önce kazandırılması gerektiğinin altını çizen Akpınar, araçları kendilerinin de satışa çıkaramadıklarını ifade etti. Akpınar, “Otoparklarımıza hacizli, icradan haciz konan veya maliyeden, SGK’dan bağlanan araçlar otoparklarımıza çekiliyor. Otoparkımıza çekildikten sonra araçları ilgili kurumlar takibini yapmadıkları için Yediemin Otoparklarında ciddi anlamda araç yığılması yaşanıyor. Bu araçlar milli servet. Dolayısıyla bu araçların bir an önce kazandırılması lazım. Bir an önce kazanıma dönüşmesi lazım. Hem uzun süre otoparkta kalmasından dolayı aracın kendisinde de bir yıpranma oluyor. Hem de bize ciddi anlamda yük oluyor. Milli servet anlamında da bir an önce dönüşmesi lazım. Bu bağlamda ilgili kurumlar bunu yeteri kadar takip etmiyor. Bunun içerisinde maliyede var. Bunun içerisinde SGK’da var. Bunun içerisinde icrada var. Biz bu araçları kendimizde satamıyoruz. Çünkü bu araçlarla ilgili işlem başlatmak uzun bir süreç. En az 2 ay sürüyor. Bir de biz bu araçların satışlarını istememiz için bir takım maddi külfetleri de karşılamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

EKONOMİYE KATKI OLUR VE MAĞDURUİYETLER GİDERİLİR”
Gündemde olan yeni uygulamanın ekonomiye katkı sunacağını ve aynı zamanda yaşanan mağduriyetleri de ortadan kaldıracağını belirten Akpınar, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Geçenlerde bir basın yayın organında takip ettim. Bu araçların satışını hızlandırma kapsamında araçların satılıp altına dönüşmesi gibi bir takım haberler çıktı. Bu da bizi ciddi anlamda heyecanlandırdı ve memnun etti. Hem burada ekonomiye bir katkı olur hem de burada vatandaşlarımızın bir takım mağduriyetleri giderilir. Sonuçta vatandaşlarımızda ciddi anlamda sıkıntı yaşıyor ve mağdur oluyor. Bir de biliyorsunuz bu araçların satışı tam değerinde de yapılmıyor. İcradan veya farklı kurumlardan satışa çıktığı zaman yarı fiyatından satışa çıkıyor. Vatandaşlarımızın bu anlamda da bir kaybı oluyor. Biz o yüzden bu haberlerin çıkmasına ciddi anlamda memnun olduk. Şu an bizim otoparkımızda da çok sayıda uzun bir süreden beri bekleyen araçlar var.”

HEM DEVLET HEM VATANDAŞ HEM DE BİZ RAHATLARIZ”
Uygulamayla birlikte hem devletin hem vatandaşın hem de otopark sahiplerinin rahatlayacağını anlatan Akpınar, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Geçmişte Konya’da bir otoparkta yangın çıktı ve orada bir kaos ortamı oluştu. LPG’li araçlar bir tehlike. Bizim işyerimizde her türlü güvenlik tedbirlerimiz var ama yine de böyle bir durumda bunun önüne geçmek kolay bir hadise değil. Bu yüzden inşallah yeni uygulanacak olan konu bir an önce yürürlüğe girer. Bizde ciddi anlamda rahatlarız. Yani burada hem devlet hem vatandaş hem de biz rahatlayacağız.”

MEVCUT SIKINTILARIN ÇÖZÜLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”
Bayazıt Otopark İşletme Sahibi Mahmut Bayazıt ise şunları kaydetti: “Bizim otoparkımızda şu anda 20 yıllık araçlar var. Özellikle LPG’li araçlar patlamaya hazır bomba gibi. Şu anda otoparkımızda duran ve uzun yıllar satılmayan her araç bizim için ayrı bir yük oluyor. Bu sorunları geçmişte de konuştuk ve şimdi de konuşuyoruz. Aslında burada bizim vatandaşımızın da ilgisizliği var. Mesela ben aracı bağlattırıyorum. Ama daha sonra peşine düşmüyorum. Vatandaşın kime borcu varsa o kişiye aracını sattırması lazım. Vatandaşlarımızın araçlarla ilgili üstüne düşmesi lazım. Kişi hangi kuruma borçluysa gidecek benim aracımı satışa çıkarın diyecek. Bu yeni uygulama ümit ediyorum ki bizim gibi otopark sahiplerine bir nefes aldıracak. Bu hem devlet açısından hem vatandaş açısından hem de bizim açımızdan avantajlı diye düşünüyorum. Hiç olmazsa en azından otoparklarda bir araç sirkülasyonu yaşanacak. Uygulamanın bu hayliyle ben mevcut sıkıntıların çözüleceğini düşünüyorum. Burada Milli Emlak’ın işi de zor. Mesela şimdi diyelim ki bir kişinin motosikleti bağlanmış. Milli Emlak bunu hemen çözemiyor. Yani Milli Emlak icraya, “Bu motosikletin icrasını düşür” diyemiyor. Motosiklet 150 TL, kişi 50 bin TL’lik haciz koymuş. Burada Milli Emlak’ın önünde de engeller var. Burada suçlu vatandaşlar olarak bizleriz. Kendi işimizi takip etmiyoruz.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz