Kahramanmaraş Kayseri karayolu birinci kilometresinde kentte hizmet veren Ayda Otomotiv yeni nesli ile yeni bir dönem başlatan i30’ için düzenlenen kokteylde tanıtım ve test sürüşü gerçekleştirildi. Çok sayıda vatandaşın katılım gösterdiği tanıtımda araçlar test edilirken tasarım, teknoloji ve konfor olarak ta dikkat çeken i30 yeni nesil düşük hacimli benzinli turbo motorlarıyla da ilgi odağı oldu.

HUNDAİ İ30

Avrupalı müşterilerin beklentilerine göre Avrupa’da üretilen Hyundai i30, çekici hatları, konforlu iç mekanı ve üst düzey aktif güvenlik sistemleriyle beraber kendi adına yepyeni bir dönemin başlangıcını yapıyor. Piyasaya ilk çıktığı 2007 yılından bu yana sürekli olarak marka adına olumlu bir katkı yapan i30, yeni tip ızgarası ve tamamen farklı bir tasarım anlayışıyla dizayn edildi. Yeni i30 aynı zamanda daha düşük hacimli turbo benzinli motorları, geliştirilmiş multimedya ve güvenlik özellikleriyle de öne çıkıyor. Yeni Nesil Hyundai i30, teknoloji odaklı çözümleri, daha fazla kişisellik içeren özellikleri ve yeni donanım seviyesiyle C segmentine yepyeni bir bakış açısı getiriyor. Her yaştan kullanıcı kitlesine hitap eden yeni otomobil, özellikle çekici tasarımı ve daha modern yapısıyla markanın imajına da katkıda bulunmaya hazırlanıyor. Mevcut donanımların üzerine eklenen teknolojik yeniliklerle çağa ayak uyduran Yeni i30, aktif güvenlik paketleriyle iddiasını artırıyor.

BENZİNLİ VE DİZEL TURBO BESLEMELİ YENİ MOTORLAR
Hyundai, Yeni i30’da verimliliği ve düşük yakıt tüketimini geliştirmek için düşük hacimli turboşarjlı motorlara yer veriyor. İki adet yeni nesil benzinli motor (1.4 MPi- 1.4 T-GDI) ve bir adet de 1.6 litre turbo dizel üniteyle sunulan otomobil, tüketimi yüzde 20’ye kadar düşürebilen ve aynı zamanda yüzde 10 performans avantajı sunabilen 7 ileri çift kavramalı (DCT) otomatik veya 6 ileri manuel şanzımanla satın alınabiliyor. Düşük hacme karşılık ideal performans özelliğiyle öne çıkan yeni 1.4 litrelik benzinli T-GDI ünite ise 6000 devirde 140 beygir güç üretiyor ve tork değeri ise 1500 devirden itibaren 242 Nm. Bu ünite 6 ileri manuel veya 7 ileri DCT ile sunuluyor. Yeni 1.4 lt turbo beslemeli motor, operasyonel verimliliği artırmak için egzoz manifolduna entegre edilmiş tek, yüksek basınçlı bir turboşarj içeriyor. Bu turboşarj maksimum performans ve verim için geliştirilirken aynı zamanda gaz tepki süresi ve düşük devirlerdeki tork kaybı anlamında da önemli yol kat etmiş oluyor. Ayrıca direkt olarak silindirin içine yakıt enjekte edilerek daha fazla performans ve yakıt verimliliği için yanma oranlarını da geliştirildi. Hyundai, daha önceki jenerasyonda kullanılan 1.6 litre 136 beygirlik turbo dizel motora da yer veriyor. Bu motor seçeneğinde de 6 ileri manuel veya 7 ileri DCT şanzıman görev alıyor. Yüksek gücü ve düşük yakıt tüketimiyle dikkat çeken bu kombinasyon, kuru tip DCT şanzımanda maksimum olarak 300 Nm tork değerine sahip. Hem çekiş hem de ara hızlanmalarıyla performanslı kullanıma da olanak sağlayan dizel ünite, normal kullanımdaysa maksimum yakıt ekonomisi sağlıyor. Sürüş dinamikleri açısından son derece etkili olan Yeni i30, DCT şanzımanla beraber iki farklı moda sahip. İsteğe bağlı olarak bir tuş aracılığıyla değiştirilen sürüş modu “Normal” ve “Sport” olarak araca farklı bir kimlik kazandırıyor. Direksiyon tepkilerini ve vites geçiş sürelerini otomatik olarak değiştiren i30, ayrıca direksiyonun arkasına konulan Artı/Eksi kulakçıklarla da manuel sürüş zevki sunuyor.

Haber: Burhan Karagöz

Editör: Mahmut Beyaz