Kurulum işlemlerini tamamlayan Kahramanmaraş Hükümlü, Tutuklu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, evraklarını Kahramanmaraş Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü’ne teslim ederek resmen kuruldu. Dernek Başkanlığına ise Fatih Akpınar getirildi. Resmi olarak bu derneği kurduklarının altını çizen Dernek Başkanı Fatih Akpınar, “Derneğimiz Kahramanmaraş ilinde bulunan Aksu Kapalı cezaevi, Türkoğlu ilçesinde bulunan L1 ve L2 kapalı cezaevleri, Türkoğlu ilçesinde bulunan Açık cezaevi ve Elbistan ilçemizde bulunan Kapalı cezaevinde bulunan tüm tutuklu ve hükümlülere gerektiğinde maddi, gerektiğinde manevi, gerektiğinde hukuki destek sağlayacak, tamamıyla yardım ve dayanışma üzerine kurulu bir sivil toplum kuruluşudur” dedi.

KİME, NASIL VE NEREDE YARDIM VE DAYANIŞMADA BULUNACAKTIR?

Derneğin işleyişi hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Akpınar, Tutuklu ve hükümlünün bazı hakları olduğunu belirterek şöyle konuştu:  “Kahramanmaraş ilinde bulunan tüm ilçelerde bir şekilde kader mahkûmu olmuş tutuklu ve hükümlülere, ailelerine, akrabalarına gerektiğinde cezaevlerine servis tutup aileleri taşıyarak, gerektiğinde içerde maddi durumu zayıf olan tutuklu ve hükümlülere maddi destek sağlayacağız. Cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülere sportif, sanatsal, kültürel faaliyetlerde bulunarak yardım ve dayanışma içinde bulunağız. Ayrıca derneğimizin avukatları hem cezaevinde, hem de adliyelerde tutuklu ve hükümlülere hukuki olarak yardımda bulunacaktır. Tüm tutuklu ve hükümlüler yalnız olmadığını yanlarında Kahramanmaraş Hükümlü ve Tutuklu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin olduğunu bilecektir.

TUTUKLU NEDİR? HAKLARI NELERDİR?

Tutuklama, kişi özgürlüğüne sınırlama getiren en ağır yargılama tedbiridir. Hakkındaki soruşturma veya kovuşturma devam etmekle birlikte, kaçma veya delilleri karatma şüphesi gibi nedenlerle tutukevine konularak hürriyeti kısıtlanan kişiye “tutuklu” denir. Tutukluluk, soruşturma aşamasında şüpheli veya kovuşturma aşamasında sanık hakkında uygulanan geçici bir tedbirdir. Şüpheli veya sanık, hakkında kesin hüküm olmayan, yani yargılama prosedürü devam eden kişilere denilmektedir.

TUTUKLUNUN BAZI TEMEL HAKLARI VARDIR

Tutuklunun masumiyet karinesinden yararlanma hakkı vardır. Masumiyet karinesi, hakkında kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı olmayan kişilerin suçsuz kabul edilmesi anlamına gelir. Tutuklunun savunma ve bir avukatın hukuki yardımından yararlanma hakkı vardır. Susma hakkı da savunma hakkının bir parçasıdır. Tutuklunun delillerin toplanmasını isteme hakkı vardır.

Hakkında verilen hüküm aleyhine istinaf ve temyiz kanun yollarına başvurma hakkı vardır.

Tutukluluk, sanık hakkındaki mahkûmiyet hükmünün istinaf veya temyiz incelemesinde de geçerek kesinleşmesiyle hükümlülüğe döner.

HÜKÜMLÜ NEDİR?

Hükümlü, mahkemede yapılan yargılama neticesinde hakkında verilen mahkûmiyet hükmü kesinleşen kişidir. Tutuklu ile hükümlü arasındaki temel fark, hükümlü hakkında kesinleşmiş bir ceza mahkûmiyeti kararı olması nedeniyle hükmün infazı aşamasına geçilmiş olmasıdır.

HÜKÜMLÜ HAKLARI NELERDİR?

Hükümlü kişinin de bazı temel hakları vardır: Hükümlünün belli şartların gerçekleşmesi halinde cezanın infazını erteleme hakkı vardır. Cezaevi idaresi mahkeme kararında belirtilen hükmü infaz etmelidir. İnfaz aşamasında hükümlü hakkında mahkeme kararına ek herhangi bir yükümlülük getirilemez. Hükümlü hakkındaki hapis cezasının infazı, insan onuruna saygının korunmasını sağlayan maddî ve manevî koşullar altında çektirilmelidir (5275 sayılı İnfaz Kanunu m.6/1-b).

Hükümlülerin yaşam hakları ile beden ve ruh bütünlüklerinin korunması için cezaevi idaresi tarafından her türlü koruyucu tedbirin alınması zorunludur. Hükümlü, cezaevi idaresinin veya kurullarının her türlü kararına karşı İnfaz Hâkimliğine itiraz etme hakkına sahiptir.

KAHRAMANMARAŞ TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ İLE KİMLER NASIL İLETİŞİME GEÇEBİLİR?

Kahramanmaraş ilimizde bulunan tüm tutuklu ve hükümlüler ve aileleri hem derneğimize gelerek, hem de telefonla arayarak yardım talebinde bulunabilirler.

DERNEK BAŞKANI                                                                        DERNEK AVUKATI

FATİH AKPINAR                                                                               AV. MURAT GÜL

Tel: 0 538 694 26 46                                                                        Tel: 0 507 142 46 73

DERNEK ADRESİ

İSMETPAŞA MAHALLESİ TRABZON BULVARİ FERAH PASTANESİ KARŞISI BOĞAZİÇİ APARTMANI NO: 26 KAT: 4 DAİRE 8 DULKADİROĞLU/KAHRAMANMARAŞ

Editör: Mahmut Beyaz