Özellikle son dönemde ülke gündeminden bir türlü düşmeyen ve merakla beklenen Taşeron işçi konusunda mutlu sona yaklaşıldı. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Başbakan Binali Yıldırım ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, konuya ilişkin beklenen açıklamaları peş peşe yaptı. Açıklamalarla birlikte ülke genelinde yaklaşık 800 bin taşeronun işçinin de yüzü güldü. Tüm bu gelişmelerin ardından ise Kahramanmaraş’ta Hak-İş İl Başkanı Ömer Çınar, Öz Büro İş Sendikası İl Başkanı Murat Arifoğlu ve Taşeron İşçiler Dernek Başkanı Bayram Akdere, ilk açıklamaları Manşet Gazetesi’ne yaptı.

İşte 3 başkanın açıklamaları…

ARTIK TAŞERONLARDA KADROLU OLARAK DEĞERLENDİRİLECEK”

Hak-İş İl Başkanı Ömer Çınar
Hükümetin çıkarmış olduğu yasa önce 3 yıllık sözleşmeli olarak çalıştırılmak üzere değerlendirilmişti. Şimdi o felsefe kaldırıldı. Artık aracı şirketler kaldırılıyor. Belediyelerle de alakalı da farklı bir değerlendirme olacak mı olmayacak mı tam belli değil. Belediyelerde de hali hazırda olan şirketleri kaldırıp tek şirket üzerinden belediyenin kendi şirketi üzerinden orda istihdam edileceği söyleniyor. Ama bu bir taslak. Bu taslak meclise gelecek ve mecliste değerlendirilecek. Müzakere edilecek ve kararı meclis verecek. Şuan da Başbakanımızın, Çalışma bakanlığının ve Cumhurbaşkanımızın açıklamaları bizim istediğimiz. Tabii ki bizlerde bundan çok mutlu olduk. Artık taşeronlarda kadrolu olarak değerlendirilecek. Taşeron olayı ortadan kalkmış olacak. Hayırlı olsun.


 

BİR YANDA HÜZÜN DİĞER YANDA SEVİNÇ VAR”

Taşeron İşçiler Dernek Başkanı Bayram Akdere
Türkiye’de taşeron şirket işçilerine hayırlı olsun. Elbette burada müjdemizi verirken bir taraftan hüzün bir taraftan sevinci yaşıyoruz. Hüzünlü olan tarafımız belediyede ve il özel idare çalışan arkadaşlarımızdır. Ama bu arkadaşlarımızda üzülmesinler. Bu şu an için ilk adımdı. Biz şu anda uzun ve yorucu bir çalışmanın karşılığını almış olduk. Artık işçi statüsü kanunla bir yere bağlanacak. Bu bir başlangıçtı ve bundan sonraki süreçte de inşallah diğer arkadaşlarımız için süreç devam edecek. Belediyelerde özel imtazi şirketler kurulacak. Şu anda ki ihaleler iptal olacak. Belediyeler kendi bünyesinde şirketler kuracak. Taşeron kardeşlerimiz buraya aktarılacak. Aktarıldıktan sonrada orada taşeron işçi statüsünde olmayacak. Diğer arkadaşlarımız karamsar kalmasın meclisten ne çıkacağı elbette ki bilinmez. Mecliste şu anda kanunlaşacak.

BİZİM BAYRAMIMIZ OLDU”

Öz Büro İş Sendikası İl Başkanı Murat Arifoğlu
Cumhurbaşkanımızın bugünkü açıklamalarından sonra taşeron işçileri olarak çok mutluyuz. Bugün adeta bizim bayramımızın oldu. Uzun suredir bu taşeron illetinden kurtulmak için büyük bir mücadele veriyorduk. Daha önceden verilen sözler vardı daha önce gerçekleşmemişti. Cumhurbaşkanımızın son noktayı koyacağına inanıyorduk. Cumhurbaşkanımız bugün son sözü söyledi. Taşeronluğun artık bittiğini, sistemin artık kalktığını kadrolu işçi olarak hepimizin kamuya aktarılacağımızın müjdesini verdi. Buda tüm işçi arkadaşlarımızın arasında bayram sevinci yarattı. Buradaki sürecimiz şu oldu; biz Hak iş olarak sendikamıza dokunulmasın, kadrolu işçi olarak çalışalım ve ÖSP gibi 4 E gibi statüler kazandırılmasın istiyorduk. Çünkü 4 E ve ÖSP'nin bize kazandıracağı herhangi bir artısı olmayacaktı. Biz hep baştan bu yana kadrolu işçi olarak çalışmak istiyorduk. Bu mücadelemizin sesini duyan cumhurbaşkanımız ve özellikle Hak-İş içerisinden gelen çalışma bakanımıza çok teşekkür ediyoruz.

UZUN BİR SÜREDİR MÜCADELE EDİYORDUK”

Bundan sonraki süreçte cumhurbaşkanımız ve çalışma bakanımız süreçle alakalı bilgi vermeye başladı. Meclisteki bütçe görüşmelerinden sonra mecliste görüşüleceğini ve yasalaştıktan sonra 3 aylık bir süre içerisinde geçişlerin yapılacağını belli etti ve bu geçiş esnasında sözleşmeli veya bir statülü olarak veya herhangi bir şartlarda değil şuan itibariyle tüm taşeron işçilerin kadroya geçeceğinin müjdesini verdi. Cumhurbaşkanımız dün 12 maddelik bir taslaktan bahsetmişti. 450 bin kamuda çalışan arkadaşların kadrolu işçi olacağını, belediyede özel idarede çalışanları ise belediye de kadrolu işçi olarak çalışacağı müjdesi verdi. Bizler bu noktada çok mutluyuz. Tüm taşeron işçi ailesi olarak uzun süredir mücadelesini verdiğimiz ve müjdesini beklediğimiz haberin müjdesini cumhurbaşkanımız verdi.

TEK AMACIMIZ ÇOCUKLARIMIZA DAHA GÜZEL YARINLAR BIRAKMAK”

Bizim buradaki tek amacımız çocuklarımıza daha güzel yarınlar bırakmaktır. Sonuçta taşeron işçileri bu memleketin bu vatanın sevdalısı insanlardır. Bunu 15 Temmuzda da yaşadık.15 Temmuzda özellikle biz şuna şahit olduk; cebinde yol parası olmayan birçok kardeşimiz sabaha kadar nöbet tuttu. Sabahleyin ise yürüyerek işine gitti. Cumhurbaşkanımızda bu durumu görüp bu kararı verdiği için şükranlarımızı sunuyoruz.

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz