Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Halil Özdemir, Öz-İnşaat İş Genel Başkanı Zekeriya Koca ve Hak-İş Konfederasyonun önemli isimleri Kahramanmaraş’ta işçilerin sorun ve sıkıntılarını dinledi. Özellikle kadroya geçiş sürecinin bazı sancılarıyla ilgili sendika üyelerini bilgilendiren yetkililer, önemli bilgilere yer verdi. Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programda konuşan Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Halil Özdemir, işçilerin hakları için sonuna kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

BİZİ İNSAN YERİNE KOYUP TA SELAM VEREN YOKTU”
“İşçinin sırtından taşeronlar, mafyalar milyarlarca lira para kazanıyor ve bu sessiz çığlığı hiç kimse duymuyordu” diyen Özdemir, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Kadro konusuna herkes karşıydı. Ben Kayseri’de kolu kırık adamı gece çalıştırdıklarını gördüm. Bizi adam yerine koymayanları gördüm. Cumartesi yok, Pazar yok, kıdem tazminatı yok, bizi insan yerine koyup ta selam veren yok. Türkiye’de bir sessiz çığlık, bir kanayan yara ama herkes seyrediyor. Milyonlarca kişi kapılarda sürünüyor. Maaş alamıyor, mafyanın elinde. Yılsonu geliyor, girdi çıktı yapılıyor, tazminat verilmiyor. 6 ayda bir girdi çıktı yapılıyor, yıllık izin hak edilemiyor. İşçinin sırtından taşeronlar, mafyalar milyarlarca lira para kazanıyor ve bu sessiz çığlığı hiç kimse duymuyor. Bunu bir tek kişi duydu o da Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan. Başkanımız 2011 yılında milyonlarca taşeron işçi var. Bu adamların emeği sömürülüyor. Bir şey yapıp, bu insanları örgütlememiz lazım dedi. Defalarca girişim yapılmadı, taşeronlar sendikalı olamaz, taşeronlar kadro alamaz. 2 şirket sahibi bir mafya oturdular bir ihale şartnamesi hazırladılar. Ona göre sizi istedikleri şekilde çalıştırdılar. Ama hiç kimsenin sesi çıkmadı. Genel Başkanımız bizim bu çığlığı duymamız lazım dedi. Başlattık ama engellediler. İlk yapılan toplantıda örgütlenemedik. Ama sonra 30 bin kişi olduk. 30 bin kişi olunca birileri bizi çağırdı. Bu demde diğer sendikaların hiç sesi çıkmadı. Bizimle dalga geçiyorlardı. Sonra 100 bin olduk. Ondan sonra birileri dikkate almaya başladı. İlk noter şartını kaldırdık.

KADRO İÇİN ÇOK MÜCADELE VERDİK”
Kadro için çok büyük bir çaba sarf ettiklerini dile getiren Özdemir, “Bu süreçten sonra sendikamızın üye sayısı çığ gibi büyüdü. O zaman taşeron sendikalı olabilir dedik. Yetinmedik. Dedik ki toplu iş sözleşmeleri yapacağız. Yine diğer sendikalardan ses çıkmadı. Gece toplantı yaptılar sabah vazgeçtiler. Ama bizim mücadelelerimiz ve sizin de desteklemelerinizle taşerona toplu iş sözleşmesi yapma hakkı aldık. Toplu İş Sözleşmeleri yapıyoruz ama firmalar kaçıyor, gidiyor. Dedik ki bunun tek çözümü kadro, biz bu kadroyu alacağız. Hizmet-İş Sendikası hiçbir zaman işçisinin başını önüne eğdirmez. Yapsaydık, şu anda 300 bin üyesiyle Türkiye’nin en büyük işçi sendikası olamazdık. Sonrasında kadro yolunda ilk adım atıldı. Ahmet Davutoğlu döneminde Özel Sözleşmeli Personel çıkarttılar. Eskisinden daha kötü. Biz bunun üzerine kabul etmedik. Bu noktaya gelene kadar çok çabaladık. En sonunda ÖSP’den vazgeçildi. Sonrasında kadro verildi. Şu anda belediyedeki arkadaşlarımız nasıl kadrolu olur onun mücadelesini veriyoruz. Ama vallahi billahi siz dik durduğunuz müddetçe hepsini alacağız. Kimse bundan vazgeçemeyecek. 5 yıl önce bizimle dalga geçenler nasıl bugün bize takdirle bakıyorsa bugün yine aynı azimle mücadele edip işçilerimizin hakkını alacağız. Kimse gelin size hak vereyim demiyor. Sendikan olmazsa bitiksin. Biz 4 yılda bu kadar çok mesafe kat ettik. 20 yıldan bu yana taşeronda çalışan arkadaşlarımız var. Ama 5 yılda nereden nereye geldik” ifadelerini kullandı.

HERKESİ HAK-İŞ’E SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUZ”
Öz İnşaat İş Genel Başkanı Zekeriya Koca ise şunları kaydetti: “Burada benim 30 yılım var. Önemli olan bulunduğunuz yerin hakkını vermektir. Kahramanmaraş demek problemsiz şehir demektir. Ben buradan ufak tefek istifayı duyunca inanın gözlerim yaşarıyor. Neden? Burası hassasiyeti olan bir yer. Biz sendikacıyız işyerinde çalışan işçinin dili, dini, ırkı, rengi, mezhebi kendisini bağlar. Bizim görevimiz bize üye olan insanlara vazifemizi yapmaktır. Bunun için hiç kimseyi yargılamayız. Bir tane Hak-İş var. Biz herkesi Hak-İş’e sahip çıkmaya davet ediyoruz. Hak-İş 1937 yılında kuruldu. 22 Ekim 2011 tarihinde Mahmut Arslan Hak-İş’e genel başkan oldu. 2011’de Hak İş’in üye sayısı 125 bindi. Bugün Hak-İş’in üye sayısı 700 bin. İş kollarında sendika yoktu. Genel Başkanımız Mahmut Arslan Bey iş kollarındaki sendikaları kurdu ve bugün Toplu İş Sözleşmesini yaptılar ve Hak-İş burada Hizmet-İş’in önderliğinde bir gündem oluşturuyor, istişare yapıyor. Hak-İş’e bağlı sendikalar bir bir gelerek kendi aralarında birlik ve beraberlik oluşturuyorlar.”

SORUNUMUZ VAR DİYEREK HAYKIRMAYA DEVAM ETTİK”
Hizmet-İş Sendikası Kahramanmaraş Şube Başkanı Ömer Çınar, “2013 yılında Hizmet-iş Sendikası Kahramanmaraş şube başkanlığına yeniden Şube Başkanı olarak seçildiğimde tek hayalim Kahramanmaraş Şube Başkanlığımıza bağlı kamu kurumlarında ve belediyelerde çalışan taşeron işçi kardeşlerimizin sorunlarına çözüm üretmek ve toplu iş sözleşme imzalayarak haklarını almak için ile yola koyuldum. 2013 Yılında Kahramanmaraş Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Poyraz ile yirmi-yirmibeş defa işçi arkadaşlarımızın sendikamıza üye olmaları hakkında toplantılar düzenledik, görüşmeler yaptık ve çok şükür en sonunda Belediye Başkanımız Mustafa Poyraz’ı ikna ettik ve yeni seçilecek olan Fatih Mehmet Erkoç başkanımız ile de toplantılar düzenleyerek Kahramanmaraş Belediyemizde 2013 yılında işçi arkadaşlarımızı Hizmet-iş sendikası ailemize üye yapmayı başardık. Taşeron işçi arkadaşlarımızın çalışma sahalarına girdiğimizde sorunlarının çözümü için tek çözümün tek çaresi Sendika ve birlikteliğin ne kadar önemli olduğunu işçi arkadaşlarımıza anlatarak çalışmalarımıza gece gündüz, mesai zamanı gözetmeksizin üye çalışmamızı yaptık ve Hizmet-iş Sendikası Genel Başkanlığımız aracılığı ile Çalışma Bakanlığımıza bilgilendirmede bulunduk. Hizmet-iş Sendikamızın 35.inci Kuruluş yıldönümü için Ankara Bilkent Otelde 25 Ocak 2014 tarinde Hak-iş ve Hizmet-iş Sendikası Genel Başkanımız Sayın Mahmut Arslan’ın Hakkınız bize Emanet – Seni Sendika Korur parolası ile çıkmış olduğumuz taşeron işçi arkadaşlarımızın sendikalı olmaları hakkındaki meşakkatli yolda çok şükür bu günlere hep birlikte gelmiş bulunmaktayız. İşyerlerinde Taşeron işçi arkadaşlarımızın adı bile anılmaz iken Genel başkanımız öncülüğünde bizler meydanlarda bizim derdimiz var bizim taşeron sorunumuz var diyerek haykırmaya devam ettik” diye konuştu.

İŞÇİ ARKADAŞLARIMIZIN SENDİKAL HAKLARINI ALACAĞIZ”
İşçi arkadaşlarının tüm sendikal haklarını alacaklarını vurgulayan Çınar, şunları söyledi: “2014 yılının Ocak ayında Kahramanmaraş belediyesinde sendika çalışmamızı tamamlayarak ÇSBG bakanlığına yetki için başvuruda bulunduk, Ancak akabinde Yerel seçimlerin gelmesi ve büyükşehir yasasından dolayı Kahramanmaraş Belediyesinin büyükşehir olmasından dolayı sendikamıza yeni üye olan taşeron işçi arkadaşlarımız merkez ve ilçe Belediyelerine dağıtılması sorunu nedeni ile taşeron ihalelerin uzatılması veya fesih edilmesi sorunu, Yeni Kurulan ilçe Belediyelerine işçilerimizin aktarımında yaşanan sıkıntılar ve yaşanan sorunlar der iken yetki belgemizde bu ve buna benzer sorunlar yüzünden gecikmeler meydana gelmiştir. Yasal olarak yüzde 51 çoğunluğu elde ettiğimiz iş yerlerimizde zaman kaybetmeksizin hemen yetki tespit başvurusunda bulunarak toplu iş sözleşmesi sürecine başlanılmıştır. Özellikle Kamu hastanelerimizde çalışan işçi arkadaşlarımızın üyeliklerinde çoğunluk elde etmemize rağmen tüm ilçe hastanelerinin, tek şirket üzerinde birleştirilmesi sonucu hemen üye çalışması başlattık ve yetki belgemizi almıştık, fakat taraf firma benim bu kadar sendikalı üyem yok diyerek yetki belgemize itiraz ederek mahkemeye vermiştir. Bildiğiniz üzere yetki tespit davasını kazanarak süreci ivedilikle devam ettirdik ama bu seferde taraf şirket bir üst mahkemeye gönderilmek üzere itiraz etti, 696 KHK yayınlanarak kadro süreci açıklanınca firma davayı geri çekmek zorunda kaldı ve sürecimiz hızlı bir şekilde işledi ve Toplu iş sözleşmemiz şu anda Yüksek Hakem Kurulu Başkanlığında olup inşallah en kısa sürede gelerek Kamu hastanelerinde çalışan işçi arkadaşlarımızda Sendikal haklarını alacağız.”

HİZMET-İŞ TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK İŞÇİ SENDİKASIDIR”
Hizmet-İş’in Türkiye’nin en büyük işçi sendikası olduğunu belirten Çınar, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Akbel A.Ş. Şirketinde çalışan tüm işçi arkadaşlarımız adına toplu iş sözleşmesi yapma çalışma bakanlığı tarafından Hizmet-iş Sendikamız yetkilendirilmiştir. 696 sayılı KHK gereği çerçeve toplu iş sözleşmesinde yararlanamayan parkomat ve diğer birimlerde çalışan işçi arkadaşlarımız adına toplu iş sözleşmesi müzakere görüşmelerimiz devam etmektedir ve şu anda arabulucu süreci devam etmektedir. İşçi arkadaşlarım, Yüksek hakem kurulundan sözleşmeleri gelen ve geriye dönük sendikal farklarını alamayanlar için belediye başkanları ile görüşülmüş ve bu ay içerisinde ödeme sürecine başlanacaktır. Hizmet-iş sendikamız çok büyük bir işçi ailesidir. Sorunlarımızı İŞBARIŞINA önem vererek her zaman ikili diyalog ve istişare içinde çözmeye gayret gösteriyoruz. Elbette bu yoğun süreçte bizlerinde eksiklikleri olabilir, ziyaretleri aksatmış olabiliriz, ben bu konuda işçi arkadaşlarımdan bilhassa özür diliyorum. Biz bir aileyiz elbette aile içerisinde kırgınlıklar olabilir, aile içindeki sorunların çözüm yeri de yine aile içerisidir. İşçi kardeşlerim bizler bu haklarımızı kolay elde etmedik, bizim burada 6 yıllık bir mücadelemizin ve emeğimizin sonucu bu günlere geldik, bu haklarımıza kavuştuk. Hizmet-iş sendikası ailemiz şu anda kendi işkolunda Türkiye’nin en büyük işçi sendikasıdır. Biz bir işçi ailesi olarak bu zamana kadar olduğu gibi el ele, yürek yüreğe verir isek aşamayacağımız hiçbir engel yoktur.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz