Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik İl Müdürü Hüseyin Karagöz’ün Isparta Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü kadrosuna atanması sebebiyle Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü görevine atanan Harun Akbalaban’a, gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mahmut Beyaz hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Ziyaret esnasında ayağının tozu ile geliştirdiği hizmet standartlarını gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Beyaz’a anlatan İl Müdürü Akbalaban, görevinde modern bir sistem geliştireceğine vurgu yaparak öncelikli hedefinin sosyal güvenlik bilincini herkese aktarmak olduğunun bilgisini verdi.

ÖĞRENCİ VE ASKERLERE ÖNCELİK

Çalışmaları esnasında önceliği gençlere vereceğini dile getiren Akbalaban, hizmetine en alt seviyeden üst seviyeye doğru ilerleyeceğinin altını çizdi. Akbalaban, “Kahramanmaraş’ta öncelikle sosyal güvenlik bilincini geliştirmemiz lazım ve insanlar hangi işlerin nasıl yapıldığını bilmelidir. İlk önce okullarda özellikle meslek liselerinde mezun olan öğrencilere sosyal güvenlik bilincini aşılamamız lazım çünkü onlar iş hayatına hemen atılacak olan kişiler. Onlar iş hayatına atıldıkları zaman sosyal güvenlik kurumundaki hakları nelerdir? İş hayatında ne ile karşılaşacak? Buradaki haklarını nasıl arayacaklar? Gibi tüm bilgileri yeni iş hayatına başlayan kişilere aktaracağız” diyerek, bunlarla sınırlı kalmadan terhisine az kalan askerleri de iş hayatına kazandırmak için mücadele vereceğini ifade ederek, şöyle devam etti: “Terhisine bir ay kalan askerlere eğitimler düzenleyerek sosyal güvenlik kurumundaki hakları anlatacağız. Askerden sonra iş hayatına atılacakları zaman ne ile karşılaşacaklar vs. gibi yine çok sayıda bilgiyi onlara da aktaracağız.”

ÇOCUKLARA AŞILANMALI

Küçük yaşlarda sosyal güvenlik bilincinin çocuklara aşılanması gerektiğine inanan Akbalaban, çocuklara özel çizgi filmler hazırladıklarını söyledi. Akbalaban, “Yakın zamanlarda ilkokul 2 ve 3’üncü sınıflarda sosyal güvenlik bilincinin anlatılması amacıyla çizgi filmler hazırladık ve bu filmlerin gösterimine ilk olarak köy okullarından başlamak istiyorum. Köy okullarının imkanlarının daha kısıtlı olması nedeniyle köy okullarından başlayarak, il merkezinde ki okullarımızda da bu çalışmaları yapacağız ve onlara çizgi filmlerini izlettirerek hazırlanan küçük bilgilendirme kitapçıklarını dağıtacağız” diye konuştu.

HİZMET İÇİ SEMİNERLERLE SORUNLARA ANINDA ÇÖZÜM

Esnaflarla da birebir ilgileneceğinin ifade eden Akbalalan şunları kaydetti: “Bizim paydaşlarımız olan, işverenler, meslek odaları gibi kuruluşlarda onlarla ilgili çalışmalar yapacağız. Buradaki bilgileri onlara aktaracağız. Tüm meslek kuruluşlarında ki gerek çalışana gerek işverene tüm haklarını anlatacağız. İşverenlerimize teşvikler konusunda sık sık bilgiler vereceğiz. Yine esnaf odalarımızla çalışmalar yapacağız. Tornacıdan en büyük işverenine kadar herkesi ziyaret etmek istiyoruz. Hepsinin dertlerini yerinde dinleyeceğiz ve sorunlarına yerinde çözüm üreteceğiz. Yaklaşık 300 tane personelimiz var ve hizmet içi seminerler yaparak kalitemizi arttıracağız. Tüm personellerimizi gelen vatandaşlarımızı ikna edebilecek şekilde yetiştirmek istiyoruz. Elbette vatandaş buraya gelirken Sosyal Güvenlik Kurumu’ndakiler işimi yapmazsa ne yapayım? Orada nasıl davranayım diye bir önyargıya giriyor ve bizde bize karşı önyargıları kıracağız. Vatandaşlarımız benim odama dahi gelebilir bende onları misafir ederim ve çözülemeyen problemine çözüm yolları ararız. Zaten benim odamın kapısı da hiçbir zaman kapalı olmayacak.”

İŞ KAZALARINA ŞEF YÖNTEMİ

İş kazalarını önleyici olarak şantiye şefleri ile çalışma yürüteceklerine işaret eden Akbalaban, “İş kazalarına karşılık çözüm yolları olarak işçilerden ziyade oradaki şantiye şeflerini bilgilendirmeliyiz. Bu tür kazalar Türkiye’de biraz fazla ve bunlarla ilgili de Mimarlar ve Mühendisler Odası varsa inşaatların meslek odaları ile ilgili çalışmalar yürütebiliriz. Tüm meslek odaları ile zaten bilgilendirme çalışmaları yapmak istiyoruz. Bunlarla da yaparız” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞA HİZMET ETMEK İÇİN BURADAYIZ’

Kapısının herkese açık olduğunu da sözlerine ekleyen Akbalaban, “Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çok modern bir şekilde hizmet etmesini istiyoruz. Modernizasyondan en güzel şekilde faydalanıyoruz. Zaten genel Müdürlüğümüzün de hem bilgisayar donanımı, hem bilgisayar programlarını iyi bir şekilde yapmak için büyük bir gayret sarf ediyor. Kurulduğumuz günden bu yana gelişen bilişimi her zaman biz aldık. İşverenlerin işini kolaylaştırıcı bir sürü bilgisayar programları yaptık. Modernize şekilde çalışıyoruz bunun içinde büyük gayret sarf ediyoruz. Kapımız her zaman açık herkesi bekliyoruz. Biz vatandaşlara hizmet için buradayız onlara hizmet etmek bizim görevlerimiz” şeklinde konuştu.

Harun Akbalaban kimdir?

Özgeçmişini de ayrıntılı bir şekilde gazetemizle paylaşan SGK İl Müdürü Akbalaban, şu ifadeleri aktardı: “1971 yılında Kırıkkale’de doğdum ama babamın işinden dolayı Malatya Darendeliye gitmişiz. 1997 yılında kurumda memur olarak göreve başladım. 2005 yılında yoklama memurluğu, 2006 yılında 2005 yılında Kontrol Memuru, 2006 yılında Şeflik sınavlarını kazandım. 2009 yılında Darende Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü olarak göreve başladım. 2011 yılında Kütahya Sosyal Güvenlik İl Müdür Yardımcısı kadrosuna atandım. 2017 yılında Kütahya’daki zorunlu çalışma süresini doldurarak, 23.06.2017 tarihinde Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik İl Müdür Yardımcısı kadrosuna atandım. 2017 yılının 6’ncı ayında zorunlu rotasyon çalışması neticesinde Kahramanmaraş’ta sosyal güvenlik il müdür yardımcısı olarak atandım. Bölüm başkanımızın önerisi ve Bakanımız Jülide Sarıeroğlu’nun onurları ile Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü olarak atandım. Kurumumuzun misyonu ve vizyonu çerçevesinde Kahramanmaraş halkına, sigortalılarına emeklilerine, işverenlerine, paydaşlarımıza, iyi niyetle hizmet etmektir. İnşallah burada iyi izler bırakırız ve kurum çalışanlarımıza da huzurlu bir ortam yaratarak vatandaşlarımızı da buradan güler yüz ile karşılayıp, güler yüzle uğurlayarak, hizmet ederiz. Evli ve 2 çocuk babasıyım.”
Haber: Kübra Şimşir

Editör: Mahmut Beyaz