Çalışmaların hummalı bir şekilde devam ettiği Kahramanmaraş-Göksun tünellerinin tamamlanmasıyla, yoğun trafiğin etkili olduğu Kahramanmaraş-Göksun arasında yolculuk süresi önemli ölçüde azalacak. Kahramanmaraş-Göksun arasındaki 20 kilometrelik bir alanda yapılan projede, 7 bin 569 metre uzunluğunda 5 adet tünel bulunuyor. Araçların gidiş ve geliş için kullanacakları iki ayrı yolun 4 bin 300 metresi tamamlanırken, tünellerde çalışmalar son sürat devam ediyor.

Kahramanmaraş için çok ama çok önemli projelerden biri konumunda bulunan ve yapımının tamamlanması halinde kente yeni bir değer katacak olan Göksun Tünelleri’nde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle AK Parti Kahramanmaraş milletvekillerinin özverisi, yoğun mesaisi ve girişimleriyle büyük bir emek harcanan Göksun Tünelleri’nde en uzun tünelin mesafesi 3 bin 678 metre ile meşhur Bolu Tüneli’nden daha uzun. İnşaatının tamamlanmasıyla adeta doğu ile batının kesişim noktasında olacak Göksun Tünelleri, Kahramanmaraş’a yeni bir soluk katacak.

Tünellerin yapımı sırasında sık sık çalışma sahasına giderek, incelemelerde ve denetimlerde bulunan, bu anlamda da tünellerin şehre daha fazla katma değer sağlaması için gecesini gündüzüne katan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Uğur Dilipak, AK Parti heyetine bir inceleme gezisi düzenledi. AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Nursel Reyhanlıoğlu, İmran Kılıç, İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Cesur, Onikişubat İlçe Başkanı Fırat Görgel’inde katıldığı geziye yaklaşık 2 otobüs dolusu partili eşlik etti.

Oldukça neşeli bir ortamda gerçekleşen gezide ilk durak tünel inşaatı oldu. Burada partililere tünelin son durumu ile ilgili bilgiler veren Milletvekili Dilipak, tünellerin 2019 yılında hizmete açılacağının müjdesini verdi. Milletvekili Kılıç ile Reyhanlıoğlu’nun da birer konuşma yaptığı tünel inşaatında partililere yapım çalışmasıyla ilgili el broşürleri dağıtıldı. Kısa bilgilendirilmelerin ardından ise bu kez inşaatın ana şantiye binasına geçildi. Binanın içerisine giren yaklaşık 80 partili inşaatın müteahhidinden brifing aldı.

33 KAVŞAK PARASINI GÖKSUN TÜNELLERİNE HARCADIK”

Gezinin ilk durağında yaptığı bilgilendirmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Milletvekili Dilipak, var güçleriyle Kahramanmaraş için çalıştıklarını söyledi. Şu anda mevcut olan tünel boylarının 8 bin 120 metre olduğunu kaydeden Milletvekili Dilipak, “Bu yolumuzun şu anda çalışması yapılıyor ama Kahramanmaraşlı bu yolu görmüyor. Özellikle biz teşkilatımızla Onikişubat Teşkilatımız, İl Kadın Kollarımız ve Onikişubat Kadın Kolları teşkilatımızla bugün buraya bir inceleme gezisi yaptık. Şu anda mevcut olan açılan tünellerimizin boyu 8 bin 120 metre. Tabii şu anda bu güzergâha da 7 bin 820 metrelik bir yol yapımımız var. Dolayısıyla şu anda biz Kahramanmaraş’a yapılmış olan yolun tünellerin yarısı kadar daha tüneli Kahramanmaraş’a yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıl bu zamanlarda da bu tünellerimizden ve bu yollarımızdan geçmiş olacağız. Bu yol nereyi tarif ediyor? Bu yol Fırnız Çayı ile Menzelet yol ayrımı arasındaki yolu tarif ediyor. Burada 5 tane tünelimiz var. Bu tünellerimizden bir tanesinin uzunluğu 3 bin 678 metre. Bu şu demektir; bu yol Bolu tünelinden 650 metre daha uzun olacak. Yani biz Kahramanmaraş’a var gücümüzle çalışıyoruz. Kahramanmaraşlı Gaziantep ile kendini kıyaslar. Şunu söylemek istiyorum; Gaziantep’te kaç tane tünel var? Hiç tünel yok. Şu anda bu yol bittiği zaman 17 kilometreye yakın tünelimiz olacak ve geçen yıl bu yollarda dâhil mevcut açılan tünellere harcadığımız para 540 trilyon. Bizim geçen yıl yapmış olduğumuz hal kavşağı, sanayi kavşağı ve Arsan kavşağı ihalesinin ihale bedeli 55 milyon TL. Yani 55 milyon TL’ye 3 kavşak yaparsak 540 milyon TL’ye 33 kavşak yaparız. Sadece geçen yıl 33 kavşak parasını Göksun Tünellerine harcamışız. Gaziantep’te kaç tane tünel var? Yok. Kaç tane köprülü kavşak var? En fazla 25 tane. Ama biz bir yılda 33 tane kavşağın parasını Kahramanmaraş’a harcamışız. Bu söylediklerim de Kahramanmaraş’a hizmet gelmiyor diyenlere atfolunur” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ’A HİZMET İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

İnşaat alanında konuşan bir başka isim ise Milletvekili Nursel Reyhanlıoğlu oldu. “Kahramanmaraş’a hizmet için çalışıyoruz ve hizmet için seçildik” diyen Reyhanlıoğlu, Kahramanmaraş’ın bir geçiş güzergâhı olarak gelişmesine devam edeceğine vurgu yaptı. Reyhanlıoğlu, “Kahramanmaraş milletvekilleri olarak tabii ki Kahramanmaraş’a hizmet için çalışıyoruz ve hizmet için seçildik. İnşallah bunun için de elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Gördüğünüz gibi şu andaki yolumuz kuzeyi güneye bağlayan bir yol olacak. İnşallah Kahramanmaraş bir geçiş güzergâhı olarak gelişmesini devam ettirecek. Biz hem içeride hem dışarıda AK Parti olarak gerçekten büyük emek veriyoruz. Askerlerimiz Afrin’de sınırlarımızı muhafaza etmek için canları pahasına çalışırken bütün teşkilatlarımızda ve bütün bürokrasimizle de ülkemiz için çalışmalarımıza devam ediyoruz. İnşallah hedef 2023 diyoruz. Güçlü Türkiye ile dünyada ses getiren bir Türkiye ile dünyada söz sahibi olan bir Türkiye ile bütün mazlum Müslümanların sesi olacağız. Bunu tabii ki vekillerimiz, teşkilatımız ve bütün bürokrasimizle yapacağız. 2019 seçimlerinde güçlü bir şekilde Kahramanmaraş’ı da hazır bir şekilde gireceğiz ve başarıyı da sağlayacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

KAYSERİ KAPI KOMŞUMUZ OLACAK”

Açıklmaya yapan diğer bir isim Milletvekili İmran Kılıç ise şunları kaydetti: “Açılan tünellerimizi hemşerilerimiz hatta ana bir güzergâh olduğu için Türkiye’nin bütünü doğudan batıya, batıdan doğuya geçerken kullanıyor. Bir taraftan da 5 tünelimizin tamamlanması için burada çalışılıyor. Yol medeniyet demektir. Bütün kadim medeniyetler yol boylarında ve su boylarında gelişmişler. Hemşerilerimiz yıllar yılı hep yolları konuştu ama şu anda Kahramanmaraş’ımızın il genelinde bin kilometreyi aşan karayollarımızın bütünün de çalışma var. Bu gördüğümüz alan bu çalışma alanlarından sadece bir tanesi. Ama büyük bir işti. Başarıyoruz. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Bu yolumuzda Göksun-Kahramanmaraş arasında 12 tane tünelimiz var. 12 tüneli üst üste karşılıklı koyduğumuz zaman 40 kilometreyi aşkın bir uzunluk oluyor. Bu dile kolay Ferhat gibi dağları deliyoruz. Allah devlete, millete zarar vermesin ama bu işimizi birlikle beraberlikle ve gayretle başarıyoruz ve bunun devamı da var. Bu yıl bizim Kahramanmaraş-Kayseri-Ankara-İstanbul yolumuzu 60-70 kilometre kısaltacak olan Tufanbeyli-Tomarza yolumuzun da projesi ihale edildi. Hedefimiz inşallah 2019 yılı seçimlerinden önce bu çalışan tünelleri açmak ve Tufanbeyli-Tomarza yolumuzun da temelini atmak. Bu şu demektir; Kayseri ile Kahramanmaraş’ımız kapı komşusu olacak. Bu uzak değil. Bir işe başlamak bitirmenin yarısıdır. Biz değil bir işe başlamak işi sonlandırma noktasındayız. Güzel günlerdeyiz. Rabbim daha güzel günler göstersin.”

İLAVE 5 TANE TÜNEL DAHA GELİYOR”

Milletvekili Dilipak, tünellerin ana şantiye binasında yaptığı konuşmada ise 8 bin 120 metre boyutunda olan tünellere 7 bin 840 metre boyutunda ilave 5 tane tünelin daha geleceğine dikkat çekti. “Bin 200 metre de Göksun’un çıkışında ilave tünel projemiz daha var onu da tamamladığımız zaman 17 bin 200 metre tünel güzergâhına ulaşmış olacağız. Bu da Türkiye’de bir yerleşim yerinden bir yerleşim yerine olan mesafedeki en uzun tünel boyudur” diyen Dilipak, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Göksun-Kayseri yolumuzu yapan müteahhidimizin ana şantiyesindeyiz. Tabi kendilerine de bu vesileyle teşekkür ediyoruz. Kahramanmaraş’ımıza bu hizmetleri getirirken bütün gayretlerini gösteriyorlar. Sağlıklı çalışmalar yapıyorlar. Biz bu çalışan müteahhitlerimizi de teşvik edici olmak babında teşekkür ediyoruz. Bu yolumuzda geçen yıl hak ediş tutarımız 540 milyon TL’dir toplamda. Dolayısıyla biz bu yol güzergâhında harcadığımız parayla 33 tane geçen yıl yapmış olduğumuz hal kavşağı, sanayi kavşağı ve Arsan kavşağının ihale bedelinin 55 milyon olduğunu düşünürsek bu yolumuza 33 tane kavşak yapardık, geçen yıl harcadığımız parayla. Dolayısıyla bu yolumuzun genel özelliklerine bakarsak, bu yol bittiği zaman şuan ki yapılan 8 bin 120 metre tünellerimizin boyuna 7 bin 840 metre ilave 5 tane tünel geliyor. Şuan da da biz bu çalışmanın içerisindeyiz. Bu yolumuzun toplam bittiği zaman önümüzdeki yıl bu yollardan sorunsuz olarak geçeceğiz. Bu yollarımız toplam bittiğinde bizim bu yollardan bir iki yerleşim arasındaki mesafe olarak Türkiye’nin en uzun tünel boyuna ulaşıyoruz. Yani 16 kilometre bu yol güzergâhında Kahramanmaraş’tan gelen biri 16 kilometre bu yol güzergâhında tünelden geçmiş olacak. Bin 200 metre de Göksun’un çıkışında ilave tünel projemiz daha var onu da tamamladığımız zaman 17 bin 200 metre tünel güzergâhına ulaşmış olacağız. Bu da Türkiye’de bir yerleşim yerinden bir yerleşim yerine olan mesafedeki en uzun tünel boyudur. Bunu özellikle belirtmek istiyorum, Kahramanmaraşlımız, Kahramanmaraş’ımız hizmet alıyor. Bu tünellerimizin yani Göksun yolumuzun şuan ki nominal gerçekleşme maliyeti 2,5 katrilyon olacak toplamda. Dolayısıyla Kahramanmaraş’a bu konuda hizmetler özellikle ulaşım noktasında geliyor.”

MALATYA-ELBİSTAN YOLUNUN SON AŞAMASINA GELDİK”

Malatya-Elbistan yolunun son aşamasına geldiklerini de ifade eden Dilipak, Kahramanmaraş’ın artık bir kör nokta olmaktan çıktığını söyledi. Dilipak, “Bu şu demektir, Kahramanmaraş kavşakların kesişim noktası olacak ve bu güneydoğu aksından gelip te Ankara’ya, İstanbul’a büyükşehirlere giden insanların toplamda yaklaşık 180 kilometre daha kısa mesafe kat edeceği bir yol güzergâhı haline gelecek. Bu da Kahramanmaraş’ı Türkiye’nin en önemli ana güzergâhlarından biri yapacak. Bunun için gece-gündüz çalışıyoruz, eğer milletvekillerimizle ilgili çalışmıyor veya başka bir şey diyorlarsa insanlar gelsin Ankara’da biz onları misafir edelim. Herhangi bir milletvekilimize bir hafta takılsınlar Kahramanmaraş için neler yaptığımızı açık bir şekilde görsünler. Bu konuda da tevazu göstermeyeceğiz” diye konuştu.

GÖKSUN TÜNELLERİNDE ÇOK BÜYÜK BİR EMEK VAR”

Şantiyenin ana binasında konuşan İmran Kılıç, Göksun tünellerinde çok büyük bir emeğin olduğunu dile getirdi. İl genelinde bin kilometreyi aşkın karayolu ağlarının olduğunu anlatan Kılıç, “Kahramanmaraş-Göksun-Kayseri yolumuz bu yol ağlarından sadece bir tanesidir. Bu yolumuzda 12 tünel, 5 de viyadük çalışması yapılıyor. İlerisi Tufanbeyli-Tomarza üzerinde şuan da proje çalışmaları yapılıyor, bir firmamız aldı. Bu yolumuzu 60-70 kilometre daha kısaltacak Ankara ve İstanbul’a. Bunun haricinde dönemimizde Adana yolumuz bölünmüş yol oldu. Geçen sene başlayan çalışmalar bu sene devam edecek, sıcak asfalt kaplama yapılıyor. Gaziantep yolumuz bölünmüş yol oldu, Adıyaman-Malatya yolumuz bölünmüş yol oldu. Pazarcık’tan 10 kilometrelik bağlantı yollarıyla beraber bir çevre yolu da var, orası da bitüm kaplama olacak. Bu sene bitüm kaplama çalışmalarımız da başlayacak. İleride Adıyaman yol ayrımındaki Çağlayancerit yolunda çalışmalar devam ediyor. Burada Göksun-Afşin-Elbistan yolumuz bölünmüş yol olarak çalışmaları devam ediyor. Göksun-Geben-Andırın-Kadirli yolumuzda üç tane şirketimiz karayolları çalışmalarına devam ediyor. Bu sene İnşallah, bitirilmesi için uğraşıyoruz. Elbistan-Malatya yolumuzun kamulaştırma çalışmaları bitti, bu yıl bölünmüş yol olarak çalışmalar orada başlayacak. Ekinözü-Elbistan arasındaki karayollarımızda bölge imkânlarıyla güzel bir iyileştirme yaptık, Adıyaman üzerinden Nissibi Köprüsü üzerinden Diyarbakır’a bağlanıldı. Andırın yol köprümüz projesi tasdik oldu, bu sene sonunda ihalesinin olması için uğraşıyoruz” dedi.

ORALARA DA BİRER KAVŞAK YAPILACAK”

Kılıç, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Gerek Döngele kaplıcamız, gerek Başkonuş Tabiat Parkı’mız, gerek se de Andırın ilçemizin Adana’ya alternatif ikinci bir yolumuz olacak çok önemli bir yolumuzu beş buçuk kilometre kısaltacak bir köprü olacak. Milletvekili arkadaşlarımızla el birliğiyle gayret ettik ve o köprümüzün de ihale edilmesi aşamasındayız. Çağlayancerit yolumuz ki, havalimanı kavşağından Doğukent Güneşevler’in önünden Ayvalı Barajı’na 17 kilometresi bu yıl ihale edilecek. İlerisi de Çağlayancerit’e 64 kilometrelik bir yoldur, o yolumuz da İnşallah projesi bitmiş ve ihale aşamasında. Bütün bunlarla beraber Güney Çevre Yolu’muz, bakın Kayseri çevre yolu bizim çevre yolumuzdu, bu yolumuzda Ağabeyli yani Üngüt Kavşağı, Ağcalı Kavşağı, Üniversite Kavşağı ve Madalyonlu Kavşak bitti. Hal kavşağında çalışmalar devam ediyor. Arsan, sanayi ve havalimanı kavşağımızda şuan da onaydan çıktı, oralara da birer kavşak yapılacak. Ama ne kadar kavşak yaparsanız yapın, bizim Kayseri yolu diye tabir ettiğimiz bu yolumuz artık çevre yolu olmaktan çıktı, şehir içi ana caddelerden birisi haline geldi. Çünkü şehir içinden de değişik bağlantılar yapıldı. Dolayısıyla Adıyaman-Malatya-Gaziantep-Adana-Kayseri yollarımızın bütünün birleştiren çevre yolumuz, güney çevre yolu olarak planlandı. Kapıçam’dan başlayacak, Şerefoğlu, Malik Ejder’in güneyinde bir buçuk kilometre uzunluğunda bir tünel var, Araplı Mahallesi’nin altından Kurtlar Mahallesi’nin civarında ikiye ayrılacak bu yolumuz Cüceli-Avşar üzerinden Ağabeyli kavşağına bir bağlantı, Organize Sanayi Kavşağı’ndan Bulutoğlu’nda birleşecek. 33 kilometrelik bir güney çevre yolumuzun yapılması için çalışıyoruz.”

BUNLAR DAHA BAŞLANGIÇ”

Kente yapılan hizmetlerin henüz daha başlangıç olduğunu kaydeden Kılıç, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Tabi burada arazi toplulaştırma çalışmaları var Maraş Ovası’nda. Devlet kendi payına düşenleri istimlaktan kamulaştırmaktan bir nebze de kurtulmak için yol güzergâhına kaydırıyor, geri kalanları da vatandaşlarımızdan pazarlık usulü İnşallah kamulaştırmalar yapıldığında projesi yapıldıktan sonra ihale edilip çalışmalarına başlanacak. Bu yol olmazsa olmazımızdır. Allah devletimize zeval vermesin bunlar dile kolay, dağlar deliniyor, tüneller, viyadükler, köprüler yapılıyor. Bütün milletvekili arkadaşlarımızla beraber, bürokrasimizle, il ilçe teşkilatlarımızla beraber el ele veriyoruz, gönül gönüle veriyoruz. Rabbimde bunun bereketini ihsan ediyor, Kahramanmaraşlı hemşerimizde hizmetin en güzeline layık. Yaptıklarımız ve yapıyor olduklarımız, yapacaklarımızın da teminatıdır. Çünkü yaptıklarımız var, iş kendini gösteriyor, yapıyor ve yapacak olduklarımız var. Başlamak bitirmenin yarısıdır. Bunlar başlangıç, hemşerilerimizi mutlu görüyoruz.”

HABER: EMRE AKKIŞ/AHMET GÜNEÇIKAN

Editör: Mahmut Beyaz