Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Kahramanmaraş’a gelen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ilk olarak Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından kendisine ‘Fahri Doktora Ünvanı’ verilen programa katıldı. KSÜ öğrencilerine hitap eden Hisarcıklıoğlu, sonrasında ise Kahramanmaraş Valiliği’ni ziyaret ederek Vali Vahdettin Özkan’la bir araya geldi. Buradan Vali Özkan’la birlikte Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü’nün sergisine katılan Hisarcıkloğlu, ardından Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından organize edilen ‘Kahramanmaraş İş Dünyası Müşterek İstişare Toplantısı’na katıldı. Yoğun katılımın olduğu programda iş dünyasına seslenen Hisarcıklıoğlu, 2019’un değerlendirmesini yaparken, 2020 hedeflerini anlattı. Kahramanmaraş’la ilgili övgü dolu ifadeler kullanan Hisarcıklıoğlu, KMTSO İhracat Destek Ofisi’nin açılışını gerçekleştirdi. Programa, Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Mehmet Cihat Sezal ve Habibe Öçal, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, KSÜ Rektörü Niyazi Can ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti Başkan Yardımcısı Adil Sani Konukoğlu’nun yanı sıra çevre illerin Ticaret ve Sanayi Odaları başkanları ve çok sayıda iş insanı katıldı.

“HEDEFİMİZ İNSANIMIZA DAHA MODERN BİR YAŞAM STANDARDI SAĞLAMAK”

Programın açılış konuşmasını yapan KMTSO Başkanı Serdar Zabun, “Reel sektörün öncüsü, iş dünyasının çatı kuruluşu lideri olarak dünya çapında örnek gösterilen bir oda-borsa sisteminin mimarı olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin değerli başkanı sayın Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere tüm misafirlerimize hoş geldiniz diyorum. Konuşmama başlamadan önce, Suriye'de Barış Pınarı Harekatı bölgesinde önceki gün askeri aracın devrilmesi sonucu şehit olan, hemşehrimiz, piyade uzman çavuş Ceyhun Taş'a Allah’tan rahmet, acılı ailesine sabırlar diliyorum. Global konjonktürün olağanüstü değişimi ve gelişimi, iş yapma biçimlerinin değişimi, ticaret ve sanayi odalarının sunduğu hizmetlerin de aynı ölçüde farklılaşmasına yol açmaktadır. Bu manada iş dünyasının global dünya pazarında üretim ve ticaret savaşları ile oluşan küresel iş atmosferine ve büyüyen teknolojik gelişmelere uyumunu desteklemek amacıyla, üyelerimize çok çeşitli bir yelpazede hizmetler sunmaya devam ediyoruz. Öncelikli hedefimiz; üretimi, ihracatı, kurumsallaşma ve markalaşmayı teşvik etmek suretiyle insanımıza daha modern bir yaşam standardı sağlamaktır” dedi.

“ŞEHRİMİZ DIŞ PAZARLARDA YENİ İHRACAT KAPILARINI ARALAYACAK”

İhracat Destek Ofisi’nin Kahramanmaraş’ın dışa açılımını güçlendireceğine dikkat çeken Zabun, “Bu itibarla, üyelerimize daha etkin ve hızlı hizmet sunabilmek için, Kredi Garanti Fonu, Eximbank, Türk Standartları Enstitüsü, Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi gibi birimlerimiz çalışmalarını sürdürmektedir. Bugün ise, iş dünyamız ile önemli konuları istişare ederken; Kahramanmaraş’ın dışa açılımını güçlendirmek ve küresel pazarlardan aldığı payı yükseltmek amacı ile yapılandırdığımız ihracat destek ofisimizin açılışını da gerçekleştireceğiz. Türkiye’nin ihracat odaklı kalkınma hedefleri kapsamında, ihracat yapan firma sayısının artırılması amacıyla Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliği ile kurduğumuz ihracat destek ofisimizle birlikte şehrimiz dış pazarlarda yeni ihracat kapılarını aralayacaktır” ifadelerini kullandı.

“HİÇ DURMADAN, YORULMADAN ÇALIŞTIK, ÇALIŞMAYA DA DEVAM EDECEĞİZ”

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın çalışmaları hakkında bilgiler veren Zabun, sözlerine şu şekilde devam etti, “Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası İhracat Destek Ofisi, ihracat yapmamış veya sürdürülebilir ihracat gerçekleştirememiş oda üyelerimizin; uluslararası pazara girmelerine katkıda bulunmak ve ihracatı KOBİ'lerden başlayarak bütün iş dünyasına yaymak amacıyla birebir ve düzenli iletişime dayalı bir bilgilendirme hizmeti verecektir. İhracat Destek Ofisinde, oda üyeleri ile birlikte uygulamalı olarak firmalarımıza özel ihracat yol haritaları oluşturulacak, bununla birlikte, şirketlere ihracat destekleri ve pazar araştırmaları konularında teknik yardım sağlanacaktır. Yine, önümüzdeki günlerde, üyelerimizin ar-ge, inovasyon ve markalaşma çabalarına güçlü bir destek sağlamak üzere; Patent ve Marka Ofisi, İnovasyon ve Danışmanlık Merkezi gibi birimlerimizle şehrimizin kalkınmasına katkı sunacak altyapıların planlamasını yapıyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi, tek bir amacımız var. O da, güzel şehrimizin güzel insanlarına daha iyi bir yaşam standardı sunmak. Bu inanç ve azimle, hiç durmadan, yorulmadan çalıştık, çalışmaya da devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle, tekrar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na hoş geldiniz diyor, tüm konuklarımıza katılımlarından ve katkılarından dolayı şükranlarımı sunuyor, sizleri saygıyla, muhabbetle selamlıyorum.”

Zabun’un ardından KMTSO Meclis Başkanı Hanefi Öksüz ve Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu’da birer konuşma yaptı.

“KAHRAMANMARAŞLILAR VAR OLDUKÇA BU ÜLKEYİ KİMSE BÖLEMEZ”

Toplantının basına açık kısmında son olarak söz alan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümüne dikkat çekerek, “Bundan tam 100 sene önce, ‘Maraş bize mezar olmadan, düşmana gülizar olmaz’ diyerek kurtuluş başlatmış, İstiklal Harbi’nin kahraman şehridir Kahramanmaraş. Yedi Güzel Adam’ın, Necpi Fazıl’ın, Rıdvan Hoca’nın, Sütçü İmam’ın, Senem Ayşe’nin ve daha nice kahramanların vatanıdır Kahramanmaraş. Rabbim bizlere de ecdada layık işler yapmayı nasip etsin. İşte Kahramanmaraş’ta yükselen bu vatanseverlik ruhu, bugün de milletimize, bayrağımıza, vatanımıza ve devletimize yönelen tehditler karşısında en büyük gücümüzdür. Bu ülkenin birliğini, bütünlüğünü bozmak isteyen herkes bilsin ki Kahramanmaraş ve Kahramanmaraşlılar var oldukça bu ülkeyi kimse bölemez” dedi.

“BİRKAÇ HAFTADIR YÜREĞİMİZ YANIYOR”

Türkiye’nin son haftalarda üzücü olaylar yaşadığını aktaran Hisarcıklıoğlu, bu süreçte gösterilen birlik, beraberlik ve dayanışmanın önemli olduğuna dikkat çekerek, “Ne yazık ki son birkaç haftadır ülkemizde afetler yaşadık. Elazığ ve Malatya depremleri, Van’daki çığ, İstanbul’daki uçak kazası ve Suriye’deki şehitlerimiz hepimizin yüreğini yaktı. Kahramanmaraş’tan da şehitlerimiz vardı. Tüm şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz, Allah makamlarını cennet eylesin. Tüm bunlardan sonra bir noktada biraz teselli bulduk. Deprem sonrası ilk andan itibaren ülkemizin tüm kurum ve vatandaşları bir dayanışma içerisinde oldu. Milletimizin yaralarının sarılması, acılarının paylaşılması hususunda büyük bir hassasiyet gösterildi. İşte zor günlerde hep beraber el ele vererek yan yana olmalıyız. Zaten felaketin acısını ancak birlik ve beraberlik içinde atlatırız. Oda ve borsa camiası olarak biz de çok çabuk harekete geçtik. Depremin hemen ertesi günü ülke çapında bakanlarımızla temasımız sonrasında bir yardım seferberliği başlattık. Pazartesi günü de bölgeye gidip durumu bizzat STK başkanlarımızla tespit ettik. Türkiye’nin her yerinde, kuzeyinden güneyinden, doğusundan batısından onlarca tır dolusu yardım malzemesi oda ve borsalarımızın organizasyonuyla yola çıkardık. Tam 108 tır dolusu yardım Pazartesi günü akşamı Malatya ve Elazığ’da AFAD depolarına teslim edildi. Onlarcasını da hazırlıyoruz ama tüm depolar doldu, daha fazla göndermeyin dediler. 41 tane tırı da yoldan geri çevirdik. Bu manada Kahramanmaraş’a ve tüm camiamıza teşekkür ediyorum. Her felaketin üstesinden el birliği ve güç birliğiyle gelmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“BİNALARIMIZI SAĞLAM HALE GETİRMEMİZ LAZIM”

Kahramanmaraş’ın da deprem bölgesinde yer aldığını ifade ederek, sağlam binalar yapılması uyarısında bulunan Hisarcıklıoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti, “Kahramanmaraş’ın deprem bölgesinde olduğunu duyduğumuzda aklıma hep şu geliyor; ‘Deprem adam öldürmez, bina adam öldürür’ diye. O zaman binalarımızı sağlam hale getirmemiz lazım. Japonya’da niye 7’nin üstünde deprem oluyor ve kimse ölmüyor da, bizde bu depremler olduğu zaman insanlar ölüyor. O zaman kendi can güvenliğimizi, kendi mal güvenliğimizi düşünüyorsak mevcut ve yapacağımız binalarımızı muhakkak kurallara uygun yapmamız lazım. Bir de en önemlisi depreme karşı DASK sigortasının da önemini hepimizin düşünüyor olması lazım, kendimizi garanti altına almanın en önemli noktası bu. Allah tekrarından ve bekleneninden ülkemizi korusun. Her türlü afet ve musibetten Rabbim ülkemizi korusun.”

“KAHRAMANMARAŞ, SANAYİ, TİCARET VE TARIM MERKEZİ HALİNE GELDİ”

Kahramanmaraş’a başkanlığı döneminde 14’üncü kez geldiği aktaran Hisarcıklıoğlu, Kahramanmaraş’ın sanayi, ticaret ve tarım merkezi olduğunu belirterek, “Kahramanmaraş’a, TOBB başkanlığımda 14’üncü gelişim. Neredeyse her sene Kahramanmaraş’a gelmişim. Zira Kahramanmaraş, ülkemiz için sanayi, ticaret ve tarım merkezlerinden biri haline geldi. Kahramanmaraş’ın ekonomisinin nereden nereye geldiğini gösteren en son rakamlar şöyle; Biliyorsunuz her yıl İstanbul Sanayi Odası tarafından Türkiye’nin en büyük 1000 kuruluşu açıklanıyor. 10 sene önce Kahramanmaraş’ta 11 firmamız vardı, şimdi geldiğimiz noktada ise 25 firmamız var. Kahramanmaraş’ın ekonomisi yüzde 100 büyümüş. Firmalarımız yüzde 100’ün üzerinde büyümüş. Kahramanmaraş’ın ve sanayicilerimizin muhteşem bir başarısı bu. Sizlerle gurur duyuyorum. Allah size herşey vermiş. Cesaret var, tarım var, imkanlar var. Aklınıza ne geliyorsa hepsi size verilmiş, çok şanslısınız. Maraş Dondurması, tarhanası, biberi, ahşap oyması, bakır işlerinde ülkemizin marka kentlerinden birisi Kahramanmaraş’ımız. Sözün özü Kahramanmaraş, Türkiye ve Türk iş dünyası için önemlidir. TOBB olarak biz de Kahramanmaraşlı tüccar ve sanayicilerimiz adına oda ve borsalarımızın talebi doğrultusunda buraya bir Fen Lisesi ve bir yurt kazandırdık” dedi.

“İHRACAT VE DESTEK OFİSİ’Nİ AÇACAĞIZ”

İhracat ve Destek Ofisi ile birlikte Kahramanmaraş’ın dışarıya açılımının artacağına vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, “Ticaret ve Sanayi Odamızın İhracat ve Destek Ofisi’ni açacağız. Odamıza daha önce geldiğimizde de Aracılık ve Tahkim Merkezi’ni kurmuş, açılışını yapmıştık. Özellikle milletvekillerimize bizleri yalnız bırakmadıkları için, bizlerin derdini dinledikleri için teşekkür ediyorum. Bizleri misafir eden Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’na, Ticaret Borsa’mıza, Afşin ve Elbistan Ticaret ve Sanayi Odalarına da teşekkür ediyorum. Şuan da burada Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Osmaniye, Malatya ve Hatay’dan il ve ilçe oda ve borsa başkanlarımız bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

“2020’DE TEMKİNLİ AMA KARARLI BİR ŞEKİLDE DE İLERLEMELİYİZ”

2019’un zor bir sene olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, son çeyrekte ekonominin toparlanmaya başladığını dile getirerek, “2019 zor bir seneydi. 2018’in Ağustos ayından itibaren. 2018’in Ağustos’undan başlayarak 2019’un başıyla beraber zor bir sene geçirdik ama son birkaç aydır, özellikle son çeyrekte ekonomide toparlanma başladığını gördük ki İnşallah rakamlar açıklandığı zaman göreceksiniz ki 2019’un son çeyreğinde yüzde 5’lik büyümeyi yakalayacağız. Bu gelecek için bize bir umut vadediyor. Ekonomi yönetimi noktasında muhakkak reformların sürmesi lazım. Özel sektör olarak bizler de üretime, istihdama, yatırıma ve ihracata muhakkak devam etmeliyiz. Risklere değil, fırsatlara odaklanmalıyız. Fırsatlara ne kadar odaklanırsak, bu devrede kendimizi hazır hisseder, yarın ekonomi açıldığı zaman sahada avantajlı oluruz. İçeriye değil, dışarıya odaklanmalıyız. 2020’de temkinli ama kararlı bir şekilde de ilerlemeliyiz. İşte bunun için sizlerle istişare etmek esas bizim formatımız. Sizin dert ve isteklerini dinlemek için buradayız. Ödevlerimizi alacağız, Ankara’da çalışacağız, bakanlarımıza da ileterek Ankara’da takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.

Editör: Mahmut Beyaz