Sağlıklı Kentler Birliğince 2015 yılında "Yaşlı Dostu Kent" ödülüne layık görülen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, bu ödülü taçlandırmak için Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan Yaşlı Destek Programını (YADES) hayata geçirmek için talip oldu. Kentteki tüm yaşlılara hizmet veren “Manevi Evlat Butonu” kentteki sosyal atmosferi değiştirirken, bur grup gençte, yaşlıların yüzlerinin gülmesi için onları ziyaret ederek çeşitli hediyeler takdim etti. Sosyal medya Twitter’den gerçekleştirdiği ziyaretlerin fotoğraflarını paylaşan gençler ise “Allah onları başımızdan eksik etmesin” notunu düştü.

PROJE ÇOK ÖNEMLİ

Bu kapsamda başlatılan proje sayesinde 65 yaş üstü yalnız yaşayan, günlük yaşamlarını tek başına sürdüremeyen yaşlıların sağlık durumları, kişisel bakımları, yaşadıkları evin temizlik ihtiyaçları ve sıcak yemekleri bu merkez tarafından "tek tuşla" karşılanıyor. İlk etapta yaklaşık 120 yaşlıya ulaşan ekipler, merkezden 24 saat yaşlıların şeker ve tansiyonu başta olmak üzere evlerine yerleştirilen sensörlerle de yangın, su baskını ve gaz sızıntısı olup olmadığını takip ediyor. Tırnak bakımından saç taramasına kadar yaşlıların her şeyiyle ilgilenen ekipler, manevi evlatları gibi hizmet veriyor. Türkiye'de 5 ilde uygulanan projede eve kurulan sistem sayesinde yaşlılar, yattığı yerden elindeki kibrit kutusu büyüklüğündeki cihaz sayesinde "manevi evlatlarına" ulaşarak taleplerini dile getiriyor.

BUTON DEĞİL MANEVİ EVLAT

Buton değil manevi evlat Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan 'manevi evlat' butonu sayesinde artık yaşılar ve hastalar yalnız değil

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan proje kapsamında uygulanan 'Manevi Evlat' butonu sayesinde yaşlılar ve hastalar, sağlık, ev tadilatı ve kuaför gibi birçok hizmetten faydalanabiliyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi il genelindeki bakıma muhtaç olan ve kimsesi olmayan, yaşamlarını tek başına sürdüremeyen yaşlıları elektronik sistem sayesinde an ve an kontrol edebiliyor. Yeni sistem sayesinde yaşlı ve hasta olan ihtiyaç sahipleri elindeki butona basarak sıcak yemek, evde temizlik hizmeti, sağlık sorununu, evde tadilat gibi birçok talepte bulunabiliyor. Kişi isterse 'güvenliğim tehlikede' diyerek 'polis gönderin' de diyebiliyor. Bu sistemle entegreli olan gaz, su baskını, duman-yangını dedektörü de bulunuyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 'Yaşlı Dostu Kent' unvanı alan ve ayrıca kurduğu Akılı Yaşlı Bakım Merkezi ile de Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nden ödül alan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi yaşlıların adeta manevi evladı oldu.

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz