Birçok sağlık problemine karşı faydası bulunan Keçi Boynuzunu kısaca özetleyen Attar Biçkes, “Keçi boynuzu Akdeniz bölgesinde özellikle Alanya, Antalya, Mersin’de yabani olarak yetişen bir ağacın meyvesidir. Hasadı ise özellikle ağustos ve eylül aylarında hasadı yapılır. Bundan pekmez yapılır ve çok faydalı bir besindir. Özellikle yara, siil, böbrek sancısı, vücuda kuvvet verici, öksürük, bronşit, fıtık, kan kesici, kan yapıcı, ishal, kilo aldırıcı ve idrar arttırıcı özellikleri vardır. Çocuklar için çok faydalıdır. Özellikle çocukların kemik gelişimine katkı sağlar. Ayrıca Keçiboynuzu pekmezinin yanı sıra toz şekilde ki hali de vardır toz şeklide süte karıştırılarak kullanılabilir” dedi.

ÜZÜM PEKMEZİ GİBİ KEÇİBOYNU PEKMEZİ

Konuşmasının devamında “Keçi boynuzu Türkiye’de bol miktarda yetişir. Hem ithal edilen hem de ihraç edilen bir üründür” diyen Biçkes, “Pekmezi bizim doğal üzüm pekmezi gibi yaş kaşık batırıldığı zaman ekşir. Yaş kaşık batırılmadan Kahramanmaraş’ın üzüm pekmezi gibi kullanılması lazım. İçerisine değişik bitkiler ve baharatlar katılarak kullanılabilir. Amaç; öksürük, halsizlik, güç kaybı, vücuttaki bağışıklık sistemini kuvvetlendirici ve direnç artırıcı özelliği de var. Tüm bu amaçlar için çok eskiden beri kullanılan bir maddedir” şeklinde konuştu.
ATIK MADDESİ DAHİ KULLANILABİLİR
Keçi boynuzu yaş halinde ilk toplandığında yumuşak, dişle ezilebilen ve elle bölünebilen elastik bir yapısı olduğunu belirten Biçkes, “Zaman geçtikçe kuruyan kurudukça da sertleşen bir müddet sonra dişle yenilemez hale gelir” dedi. Biçkes açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Bilinen birçok ürün gibi yılda bir defa ürün verir ve toplanır. Pres usulüyle pekmezi çıkarılır. Normal ağaçtan toplanıldığı halde yenilir. Sertleştiği dönemler kaynatılarak içilir. Pekmezi çıkarıldıktan sonra kalan atık madde hayvan yem sanayiliğinde kullanılır. Hayvan yemine katılan posa kısmı da insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da birçok fayda sağlayan bir üründür.”
TOZ ŞEKLİ
Biçkes, keçi boynuzunun demir eksikliği, kansızlık, halsizlik, astım, bronşit gibi rahatsızlıklara çok iyi geldiğini ifade ederek şunları kaydetti: “Hem çocuk gelişiminde hem büyüklerde çok faydalı ve sağlıklı bir besin. Keçiboynuzu pekmezi sabah akşam, bebekler için günde bir çay kaşığı, çocuklar bir tatlı kaşığı ve büyükler içinde bir yemek kaşığı olarak tüketilir. Herhangi bir suyla ve sıvı maddeyle birlikte de alınabilir. Keçi boynuzu sertleştikten sonra büyük değirmenlerde çekilerek toz haline getirilir.”
‘KEÇİ BOYNUZUNUN KIYMETİ PEK BİLİNMİYOR’
Keçi boynuzunun halk tarafından kıymeti pek bilinmeyen bir doğal ürün olduğunu anlatan Biçkes, “Tarımı yapılan, ekilen biçilen bir ürün değil. Tabiatta doğal olarak kendiliğinden yetişen halkımızda o tabiatta yetiştiği yerlerden toplar. Toptancı, tüccar ve pekmezi yapılan fabrikalara satar. Kıymeti pek bilinmeyen ama çok kıymetli Allah’ın bize bahşettiği ürünlerden birisi. Halkımızın keçiboynuzu pekmezini ilk yumuşak halinden itibaren pekmez ve toz halini tüketmesini tavsiye ederim. Aynı zamanda sertleşmiş haliyle bir yanmaz tavada, fırında birkaç dakika ısıtıldığı zaman ilk günkü hali gibi yumuşak bir hal alır” ifadelerini kullandı. Halk tarafından pek bilinmeyen bir özelliğinin de olduğunu söyleyen Biçkes bu özelliği şu sözlerle anlattı: “İki dirhem bir çekirdek, sözü vardır. Bu sözün aslı keçiboynuzu çekirdeği ile ilgilidir. Önceden hassas elektronik tartılar yokken keçiboynuzunun çekirdeği 1 çekirdek eski ağırlık birimiyle 2 dirhem gelir. Önceden kuyumculuk gibi hassas tartı yapılan mesleklerde kullanılırmış. O sözü esas kaynağı keçiboynuzu çekirdeğidir

Haber: Kübra Şimşir

Editör: Mahmut Beyaz