Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla kentte görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kervan Han’da düzenlenen toplantıda Vali Özkan, 2017 yılının da bir değerlendirmesi yaparak, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Toplantıya, Devlet Su işleri (DSİ) Kahramanmaraş 20’nci Bölge Müdürü Sadullah Seven, Vali Yardımcısı Bayram Öz, Faruk Eraslan, Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti (KMBGC) Başkanı Arslan Deveboynu, daire amirleri ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Toplantıda konuşan Vali Özkan, Kahramanmaraş’ın güçlü bir sanayi kültürüne sahip olduğunu belirterek, 2017 yılı içerisinde Kahramanmaraş’a gurur kaynağı olabilecek önemli yatırımların kazandırıldığını da söyledi. Gazetemiz Sorumlu Yazı işleri Müdürü Mahmut Beyaz’ın Aksu Çayı’ndaki kirliliğin önüne geçilmesi noktasında yapılan çalışmaları sorması üzerine Vali Özkan, “Aksu Çayı’ndaki kirlilik noktasında her kurumun elini taşın altına koyması gerektiğini” söyledi. Bir gazetecinin sorusunu üzerine Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye’nin kuzeyindeki Afrin’de bulunan terör örgütü hedeflerine yönelik olası sınır ötesi operasyonuna da değinen Özkan, “Küresel düzeyde sınır ötesinde olduğu gibi içerde de DEAŞ, PKK veya FÖTE terör örgütünün tehditlerine karşı etkin bir şekilde önlem alınıyor. Kahramanmaraş’ta 2017 yılında bazı terör olayları yaşandı, bunlar bizim bölgemizden değil bunlar Tunceli’den gelen ve doğuya geçmek isteyen teröristlerdi ve bunlar etkisiz hale getirildi” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ’A 150 BİNE YAKIN İSTİHDAM”

Kahramanmaraş’ın küresel ve yerel risklere karşı güçlü bir sanayi ile her zaman tepki verdiğini belirten Vali Özkan, “2017 yılına baktığımız zaman küresel düzeyde yaşanan sorunlar var, memleketimizde yaşanan sorunlar var ama aynı zamanda memleketimiz açısından gurur kaynağı olan yapılan hizmetler var. Genel olarak Türkiye ekonomisine baktığımız zaman global ekonomiler arasında ülkemiz 17. Sıradadır. Avrupa ekonomilerinde de 6. Büyük ekonomi olarak görüyoruz. Özellikle 2017’nin başında negatif beklentiler vardı. Ama dönem sonunda 3. Çeyrekte yüzde 11’lik bir büyümeyi yakaladık. Bu 2017’nin makroekonomi açıdan önemli kazanımlarından birisidir. Özellikle Kahramanmaraş’ımızda bir sanayi kültürünün olduğunu, küresel ve yerel risklere karşı güçlü bir sanayisinin olduğunu ifade etmek istiyorum. Genel fotoğrafa baktığımız zaman bin civarında sanayi kuruluşumuz var ve 5 milyar dolarlıkta bir sanayi üretimimiz var. Dönem içinde de 2 milyar dolarlık bir dış ticaretimiz var. Kahramanmaraş ilinde bu bin sanayi kuruluşu içerisinde 150 bine yakın bir istihdam söz konusu. Tabii bunun yanında diğer birçok kuruluşa hükümetimiz tarafından verilen destekler önümüze daha iyi bir tablonun çıkmasını sağladı. Bu her şeyin iyi olduğu anlamına gelmez ama beklentilerin çok üstünde bir performans gösterildi” şeklinde konuştu.

20 MİLYON TL CİVARINDA NEFES KREDİSİ ALDIK”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin nefes kredileri ile Kahramanmaraş’a 20 milyon TL civarında kredi aldıklarını belirten Özkan, “Biliyorsunuz 2016’nın sonunda 2017 yılının başında Başbakanımızın Başkanlığında Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplandı. İlk toplantısını yaparken ekonominin maruz kalacağı riskleri bertaraf etmek için bir dizi kararlar alındı. Bu kararların ilimizi nasıl etkilediğini paylaşmak istiyorum. İlimiz olarak Kalkınma Ajansımızın Sekretaryasında İl Yatırım Komitesini kurduk. Bu il yatırım komitesi ilimizin ekonomik verilerinin hem fotoğrafını ortaya koymak hem de stratejik düzeyde hep beraber koordineli olarak yoğunlaşmamız gereken alanlar nelerdir, bu stratejik alanları belirledik. Bu stratejik alanlar üzerinde çalışmalar yaptık. Başbakanımızın başkanlığında dönem başında alınan kararlardan en önemlisi 2 bin 575 firmanın bir milyar 860 milyon TL’lik meblağ ile Kredi Garanti Fonu mekanizmasına tabi olmasıdır. Yani bizim ilimizde 2 bin 575 firma Kredi Garanti Fonu’nun avantajından yararlanarak bir milyar 860 milyon TL’lik yatırım yaptı. Eğer bu KGF olmamış olsaydı belki bu yatırım çok da az seviyede olacaktı. Yine Nefes alma kredisi ile 20 milyon TL civarında bir kredi verildi. Bundan da 200’ün üzerinde firma istifade etti” dedi.

ÜRETİCİLERE VE SANAYİCİLERE BÜYÜK DESTEK OLDU”

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan Başbakanlık Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda alınan kararlar hakkında bilgiler veren Özkan, “Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan Başbakanlık Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun aldığı karar ARGE tasarım merkezleri ile ilgili desteklerdi. Makro ekonomi açısından çok önemli bir destekti. Yine e-ticaret sitelerine verilen destekler, keza üretim yapan sanayicilerimizin üretimlerini daha da artırmak, istihdamı daha da artırmak yönünde yeni kararlar almada motivasyon çok önemlidir. Biliyorsunuz ki yeşil pasaport bu anlamda verilerek sanayicilerimizin motivasyonunu artırmak noktasında çok önemlidir. Bizim belli bir sermaye hükmeden sanayicilerimize yeşil pasaport verme hakkı verildi. Yine çok önemli bir husus ve Kahramanmaraş ilimizdeki sanayi üretimi, ihracatı, istihdamı birinci etkili. İmalat yatırım harcamalarındaki vergi indirimi çok önemli bir destekti. Bu da eğer mevcut insanlarımız hala çalışıyorsa bunun da çok büyük bir faydası olduğunu görüyoruz. Keza bununla beraber sadece imalat yapılan harcamalarla ilgili o müteşebbisin aynı zamanda diğer kazançlarına da aynı bu vergi indirimi teşmil edilmiş oldu. Bu da çok önemli bir üreticilere ve sanayi üretimine destek oldu” açıklamalarında bulundu.

254 PROJEYE 1 MİLYAR 100 MİLYON TL DESTEK”

2017 yılında 154 projenin 1 milyar 100 milyon TL’lik bir teşvik belgesiyle irtibatlandırıldığına dikkat çeken Vali Özkan, “2017’nin teşvik belgelerine baktığımız zaman 154 projede 1 milyar 100 milyonluk meblağa tekabül eden projedir bunlar, teşvik belgeleri ile irtibatlandırıldı. Yani ilimizde sadece 2017 yılında 154 projede 1 milyar 100 milyonluk bir teşvik belgesi projeyle irtibatlandırıldı. Bütün bunların sonucunda ihracatımız yüzde 11.5 artmış oldu. Bu destekler sonucunda ve aşağı yukarı 948 milyon dolara tekabül eden bir ihracatı yakalamış olduk. Tabi ilimizde yapılan Lojistik Merkezi, hızlı tren, düve destekleri ki bu destekler tarımsal üretimde çok önemli, bakanlarımızın buraya teşrif ederek yaptığı çalıştaylar yine bu ekonominin risklerden muhafazası, sürdürülebilirliği, üretimin artırılması, ihracatın artırılması, çok önemli destekler olmuş oldu. Bazen bizim sanayicilerimizin, üreticilerimizin, iş veren ve işçiler arasındaki barışın sağlanması halinde ekonomi çok daha istikrarlı büyüme temayülüne geçebilir. Bu anlam Arabuluculuk Kurumu mesela iş ve işveren arasındaki sorunların çözümü noktasında rahatlama sağladı. Sadece 2017 yılında 170 bin dosya iş ve işveren uyuşmazlığından kaynaklı sorunlardır mahkemelerde. Daha önceden gelen dosyalarla beraber 400 bin dosya oluyor. Tabi bütün bunlar sistemi tıkıyor, iş verenin motivasyonunu düşürüyor, işçiyi mağdur ediyor ama bu Arabuluculuk Kurumu ile bu sorunlar bertaraf edilince yeni, özellikle de yeni yatırım kararları açısından müşfik bir hamle olduğunu değerlendiriyorum” şeklinde konuştu.

BÜTÜN VATANDAŞLAR DOĞALGAZA KAVUŞMALI”

Kahramanmaraş genelinde bütün vatandaşların doğalgaza kavuşmasını hedeflediklerini dile getiren Özkan, sözlerine şu şekilde devam etti; “Sağlık ile ilgili göstergelerde ciddi anlamda iyileşmeler olduğunu biliyorsunuz. Keza eğitimle ilgili, hem derslik başına düşen öğrenci sayısı hem de öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ve okullaşma oranıyla ilgili nitelikli bir gelişme sağladık. Gençlik ve spor alanında önemli yatırımlar yaptık. Tarım alanında Kırsal Kalkınma Eylem Planı’nın hazırlanması, toplulaştırma faaliyetlerinin artarak devam etmesi, gıda güvencesi ile ilgili mekanizmaların kurulması yönündeki hamleler ve uygulamalar Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumu’nun özellikle et, süt ve meyve alanındaki destekleri, kırsal turizmi teşvik etmesi 2017 yılının içindeki önemli faaliyetlerdi. DSİ’nin özellikle sulama alt yapısının iyileştirilmesinde nitelikli çalışmalar yaptığını biliyoruz. Yatırım ve istihdamla ilgili alt yapının iyileştirilmesini özellikle özel sektör cenahıyla ilgili hükümetimiz neler yaptı, hassaten bu basın toplantılarında sizler vasıtasıyla şehrimizin insanına farkındalığın oluşturulması noktasında bilgiler vermiştik. Bizim tabi kısa vadede özellikle ilimizdeki bütün insanların doğalgaza kavuşması önemli bir hedefimiz. Biliyorsunuz il merkezinde Elbistan’da, Afşin’de, Pazarcık’ta çalışmalar devam ediyor. Üniversite öğrencilerimizin yurt ihtiyacının giderilmesinde dönem içinde belli bir mesafe kat edildi. Bin 500 kişilik bir yurt için belli bir merhale kat edildi ama bunun 2018 yılı içinde 2019 yılı içinde öncelikli hedefimiz arasına koyuyoruz. Ulaştırma alt yapısının iyileştirilmesi hem şehrimizin hem de tüm insanların bundan istifade etmesi sanayi alt yapısı açısından önemli bir husus. Havalimanı ile ilgili biliyorsunuz ihalesi yapıldı belli bir noktaya gelindi. 2018 yılının sonunda bitmesi yönünde sözleşmemiz var ama Temmuz ayında yüklenici firma ile yapılan görüşmeler sonucunda yetişecek inşallah” dedi.

32 MİLYON TL’LİK GELİR GELECEK”

Sulama noktasında yapımı devam eden 24 göletin 2019 yılında tamamlanmasıyla birlikte buradan Kahramanmaraş’a 32 milyon TL’lik bir gelirin geleceğine vurgu yapan Özkan, “Sulama tabi ki çok önemli, sulama yatırımları gerçekten en ekonomik yatırımlardır. Hem satın alma gücü düşük olan insanlar açısından, hem istihdam açısından hem de geri dönüşüm açısından sulama yatırımlarını biz yaptığımızda kat be kat hem makro ekonomik dengeleri iyileştirme hem de bireylerin tek tek sosyal refahlarını yükseltme yönünde önemli bir faaliyet. Sulama ile ilgili 2019 yılına kadar 24 göleti bitirdiğimiz zaman aşağı yukarı 62 bin dekarlık alanı sulamış olacağız, bununla 32 milyon TL’lik bir gelir gelecek. Aşağı yukarı da 13 bin kişiyi istihdam edilecek. Bunu elimizdeki proje halinde, devam eden ihalesi yapılacak bütün büyük sulama faaliyetlerini bitirdiğimiz zaman 1 milyon 850 bin dekarlık ki bu toplam sulanabilir arazinin yüzde 65’ine tekabül ediyor. Orta vadede ve uzun vadede baktığımız zaman bu aşağı yukarı 100 bine yakın istihdam sağlamış olur. Bu çok geri dönüşümü olan bir konu olduğu için belirtmek istiyorum. Önümüzdeki dönemde AFAD binasının sadece hizmet binası değil, aynı zamanda ilimizin bütün bölgeye merkez eğitimini verecek bir donamıma sahip olması öngörülüyor. 112 Acil hizmet binasının bitirilmesini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

SURİYE OPERASYONUNUN KAHRAMANMARAŞ’A ETKİSİ YOK”

Bir gazetecinin sorusunu üzerine Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye’nin kuzeyindeki Afrin’de bulunan terör örgütü hedeflerine yönelik olası sınır ötesi operasyonuna da değinen Özkan, “Bu küresel düzeydeki riskler bütün ülkeler açısından, özellikle ülkemizin Ortadoğu’daki durumu açısından ve Suriye’deki istikrarsız durum birinci dereceden hepimizin yaşamını etkiliyor. Biz öngörülebilir bir geleceğin tesisi açısından gerçekten hepimize düşen görevler vardır. Hem sağlıklı bir hukuk sistemi için, ekonomik istikrar ve siyasal istikrar ile birlikte küresel gücümüzü en yüksek derecede nasıl tutabiliriz bunun çabası içinde hükümetimiz. Elhamdülillah insanlarımız ve Kahramanmaraş halkı da milli manevi değerlere bağlıdır. Sınır ötesi harekatın dediğim gibi inşallah, milletimiz ve memleketimiz için hayırlısı neyse, memleketimizin milli menfaatleri neyse öyle sonuçlanır. Kahramanmaraş’ta sokağa yansıyan günübirlik bir etkileşim yok, direk sınırda değiliz. Ama tabi insanlarımızın merakı, kaygısı, muhtemel risklerdir, gelebilecek sınır ötesinden nüfus hareketlenmesidir bunlara yönelik ilgili bakanlıklarımız tedbir almış, Kahramanmaraşlı insanlarımızın da refleksleri çok güçlüdür. Devletimizin aldığı kararlar noktasında dikkatli bir şekilde izliyor, şuanda bizim için olumsuz bir durum yok. Küresel düzeyde sınır ötesinde olduğu gibi içerde de DEAŞ tehdididir, PKK veya FÖTE terör örgütünün tehdididir, bunlara karşı etkin bir şekilde önlem alınıyor. Özellikle PKK terör örgütünün birlik ve bütünlüğünü bozma yönündeki eylemlerine yönelik bu çukur siyasetiyle yaygınlaşan ve bütün milletimizi rahatsız eden durumdan sonra kararlı bir mücadele başlatıldı. Şehirlerimizde istikrar ve güven yönünde güvenlik birimlerimiz hakim oldu, bu uğurda şehit olan şehitlerimizin manevi huzurunda Allah’tan rahmet diliyoruz. Askerimizle, güvenlik görevlilerimizle, korucularımızla ve milletimizin duasıyla bunlar def edildi” açıklamalarında bulundu.

MÜLKİ SINIRLARIMIZDA TERÖRİST YOK”

Kahramanmaraş’ta 2017 yılında yaşanan terör olaylarının Tunceli Bölgesi’nden gelen teröristlerin yaptığını ve şuanda ise Kahramanmaraş sınırlarında hiçbir teröristin olmadığını dile getiren Özkan, “2017 yılında bazı terör olayları yaşandı, bunlar bizim bölgemizden değil bunlar Tunceli’den gelen ve doğuya geçmek isteyen teröristlerdi ve bunlar etkisiz hale getirildi. Güvenlik birimlerimiz alana tam hakim, istihbari olanaklar da dahil bizim mülki sınırlarımız içinde hiçbir teröristin olmadığı konusunda da nitelikli bilgiler mevcuttur” dedi.

AKSU ÇAYI İÇİN HERKESİN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMASI GEREK”

Gazetemiz Sorumlu Yazı işleri Müdürü Mahmut Beyaz’ın Aksu Çayı’ndaki kirliliğin önüne geçilmesi noktasında yapılan çalışmaları sorması üzerine konuşan Vali Özkan, Aksu Çayı’ndaki kirliliğin önüne geçilmesi için bütün kurumların elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi. Vali Özkan, “Aksu Çayı’ndaki kirlilik ile ilgili ben ilk geldiğimde yaptığımız toplantılar vardı hem teknik yönden ne yapılabilir hem de oradaki sanayi kuruluşlarımızla toplantılar yapıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyemiz ile bu konu ile ilgili bir çalışma yaptık. Ama siz de takdir edersiniz ki bu bir günde bitecek bir şey değildir. Önemli olan iyi bir planlama yapılıp bunu zamanlayıp ilgili teknik elemanlarla irtibatlandırıp bir yol haritası çizmektir. Biz bununla ilgili bütün önerileri hazırlayıp bildirdik . Burada herkesin elini taşın altına koyması lazım, orada kirleticilerle ve artı kamuda ilgili bakanlıkta, belediyelerde burayla ilgili çalışmalar yapılıyor. Ama bunların en az bir iki yıllık bir çalışma alacağını düşünüyorum. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile beraber Büyükşehir Belediyemizi de içine katan kalkınma ajansıyla bununla ilgili bir mevcut durum analizi yapıldı. Yol haritası ile ilgili rapor yakın bir zamanda yayınlanacak. Projelendirilmesinin ardından, belediyemize, bize, kurumlara ne düşüyor, sanayi kuruluşlarına ne düşüyor, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ne düşüyor bunları projelendirip iki yıl içerisinde yapılması yönünde bir öngörümüz var. Ama bu konu geleceğimiz için önemli bir husus, gelecek nesiller açısından önemli, biz toprağımızı, havamızı, suyumuzu, muhafaza etmediğimiz zaman bu bütün çocuklarımızın sağlığını direk tehdit etmiş oluruz. Çocuklarımızın geleceğini ve sağlığını muhafaza etme açısından şehir olarak bize ne düşüyorsa bunu yapmamız, hem bireysel olarak hem vicdani hem de kamusal bir görev. Bunu hep beraber takip etmemiz lazım” şeklinde konuştu.

YAŞANABİLİR BİR ŞEHİR OLMAK VİZYONUMUZ”

Nitelikli insan gücünün önemine de değinen Vali Özkan, Kahramanmaraş’ın sosyal altyapısı ile birlikte yaşanabilir bir şehir olmasının en önemli vizyonlarından biri olduğunu söyledi. Vali Özkan, “Bizim en önemli önceliğimiz nitelikli insan kaynakları olmalıdır. Bunu sadece ezbere bir cümle olarak değil 2017 yılında da yoğunlaştığımız ama önümüzdeki dönemlerde artarak devam etmemiz gereken bir husustur. Yani biraz önce anlattıklarımızın hepsi nitelikli insan gücüne sahip olmamız, iyi bir eğitim sisteminin oluşturulmasına bağlıdır. Küresel düzeydeki rekabet gücüne erişebilmeyi sağlayacak insanların yaygın olarak Kahramanmaraş’ta olması bizim en önemli vizyon ifadelerimizden birisidir. Tabii Kahramanmaraş’ın sosyal altyapısı ile özellikle yaşanabilir bir şehir olması genel olarak yine vizyonlarımızdan birisidir. Yine kuyumculuk ta da önemli bir noktadayız. Kuyumculukta tasarım anlamında belli bir noktadayız ama bunun dünyada tasarım merkezi olarak algılanması ve Kahramanmaraş deyince onun çağrışım yapması çok önemli bir alan diye düşünüyoruz. İhracatta rekabet gücümüzü arttırıcı tedbirler almamız lazım” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ’A İÇME SUYU TEMİNİ SAĞLAYACAĞIZ”

Toplantıya katılan Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürü Sadullah Seven, bir gazetecinin Düzbağ Barajı ve Çetiptepe Barajı’nda yapılan çalışmalardaki son durumları sorması üzerine açıklamalarda bulundu. Düzbağ Barajı’nın 26 milyon metre küp dolgusuyla büyük bir baraj olduğuna dikkat çeken Seven, “Düzbağ Barajı biliyorsunuz Gaziantep’in içme suyunu sağlayacak önemli bir barajımızdır. Burada şuanda kat’i projesi hazırlanıyor. 2018 yılı içerisinde kat’i proje tamamlanacak, 2019 yılında barajın ihalesini yapıp, 2025 yılında Düzbağ Barajı’nı bitirmeyi hedefliyoruz. Düzbağ Barajı küçük bir baraj değildir 26 milyon metreküp dolgusu olacak, önyüzü beton kaplı çok büyük bir baraj, yapım süresi 7 yılı bulmaktadır. Çetintepe Barajı biliyorsunuz Adıyaman il sınırları içerisinde yapılıyor, yalnız burada bir şansızlık yaşanmıştı, burayı yapan firma Türkiye çapında büyük bir firmaydı iflas etti. İflas ettiği için şuanda DSİ Genel Müdürlüğü’müz ihale sürecini sonuçlandırmak üzere sanırım bu hafta veya önümüzdeki hafta firmayı belirleyecek ve işe tekrar başlanacaktır. Tabi Çetintepe’nin Kahramanmaraş ilimize önemi, Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatları sonucunda Kahramanmaraş’a içme suyu için Çetintepe Barajı’ndan tahsis yapıldı. ve Çetintepe Barajı’nın yapımından sonra şuanda KASKİ tarafından yürütülen içme suyu isale hattı projesinin ihalesi yapıldı. Kat’i projeleri başladı, Çetintepe Barajı’ndan Kahramanmaraş’a içme suyu temini sağlayacağız. Baraj inşaatın da tekrar başlayacak kısa bir süre sonra” dedi.

(Haber: Ahmet GÜNEÇIKAN-Emre AKKIŞ)

Editör: Mahmut Beyaz