Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş gibi doğu ve Güneydoğu’da yoğun olarak üretilen acı biber, yine bu bölgelerde bol miktarda tüketiliyor. Tarlalardan zahmetli bir yolculukla ulaştığı sofraların vazgeçilmezi haline gelen acı biber soğuk algınlığına bağlı hastalıklar için de direnci arttırıyor. Güneydoğu bölgesinde kebapla eş değerde tüketilen acı biberin isotu ve salçası da sofraların büyük vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Acı yemeyi sevenlerin vazgeçilmezi olan kırmızı acı biber, birçok hastalığa da iyi gelirken, yetkililer acı biberin vücuttaki endorfin hormonu salgılamasını artırarak, mutluluk hissi oluşmasına, stresin azalmasına yardımcı olduğuna da dikkat çekti. Bizde bu kapsamda Manşet Gazetesi ekibi olarak kentte Aktarlık yapan Ahmet Nebi Ayar’a acı biber satışlarının nasıl olduğunu sorduk. Çevre illerin yanı sıra Ankara ve İstanbul’dan yoğun istek aldıklarını vurgulayan Ayar’a “Şu an rağbet durumunda acılık olarak psikopat biber, normal acılı olarak da ipek biberi satışlarımız yoğunlukta. Yaprak biber ise standart insanların tercih ettiği bir biber” dedi.

EN KALİTELİ BİBER İPEK BİBERDİR”

Ahmet Nebi Ayar konuşmasının devamında şunları söyledi: “Maraş Biberini kendi içerisinde; pul biber, İpek Biber psikopat acı biber ve yaprak biber olarak 4 sınıfa ayırabiliriz. Bunların içerisinde en çok rağbet göreni ipek biber. İpek biberi Kahramanmaraş dışına çok göremezsiniz. İpek biber, biberin sadece kanadından yapıldığı için en kaliteli biber ipek biberdir. Şu an rağbet durumunda acılık olarak psikopat biber, normal acılı olarak da ipek biberi satışlarımız yoğunlukta. Yaprak biber ise standart insanların tercih ettiği bir biber.”

SEROTONİNİN HORMONUNUN SADECE KIRMIZI BİBERLE SALGILANMASI MÜMKÜN DEĞİL”

Maraş Fit Beslenme ve Diyet Danışmanlık sahibi Gülcan Tuzcu, ise kırmızı acı biberin faydası ve tüketimi ile ilgili şu ifadeler yer verdi: “Bizim serotonin hormonumuzun salgılanmasını arttıran en önemli faktörlerden biri bağırsak hareketliliğimizin hızlı olması. Ve bağırsak floramızın sağlıklı olmasından geçiyor. Bağırsak floramız ne kadar sağlıklı ise serotonin hormonunun salgılanması da o kadar yüksektir. Zaten kırmızı biber de ekstradan bağırsaklardaki hareketliliğimizi artırdığı için o yüzden bağırsaklarımızın sağlığını artırıyor. Bu da dolayısıyla serotonin hormonunun salgılanmasını artırıyor. Serotoninin hormonunun sadece kırmızı biberle salgılanması mümkün değil. Kişi biraz zevkten uzak, doğa ile daha iç içe bir hayata yaklaşmalı. Artı düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme bir de üstüne serotonin hormonunun salgılanmasını artırıcı besinlerle beslenildiğinde vücutta mutluluk hormonumuz yükseliyor.

KIRMIZI BİBERİ HERKESE ÖNEREMİYORUZ”

Kırmızı biberi herkese öneremiyoruz özellikle mide problemi olanlara. Tüketme miktarı kişiden kişiye değir. Kırmızı biberin zaten herhangi bir kalorisi yoktur. Ama kişinin hazım problemine göre yani hazmettiği derecesine göre tüketmeli. Eğer kişide rahatsızlıklara yol açıyorsa hiç tüketmemeli. Ama vücudu çok az miktarda tolere edebiliyorsa elbetteki tolere edebildiği miktar kadar tüketebilir. Kişi ben de bir sıkıntı yaratmıyor aksine beni daha da mutlu ediyor diyorsa kişi istediği öğünde istediği kadar tüketebilir.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz