Her hafta Cuma günü saat 17.00’da siyaset, politika, spor, STK ve kanaat önderlerini dinleyicileriyle buluşturan ve Kahramanmaraş’ın gündemine ışık tutan Fresh Gündem’in bu haftaki konuğu Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay oldu. Radyo Fresh Genel Müdürü Serdar Salma moderatörlüğünde gerçekleşen canlı yayında ilçesine kazandırdığı projeleri, yaptıkları hizmetleri ve yapacakları yenilikleri anlatan Başkan Okay, konuşmasında önemli müjdelerde verdi. “Bizim belediyecilik alanımızın içerisine giren girmeyen herkesi kapsıyoruz” sözleriyle belediyecilik anlayışlarını ortaya koyan Okay, AK Partili belediyelerde görev alanının sadece bir bölgeyle sınırlı olmadığını söyledi. İnşaatı devam eden Kamu Külliyesi ile ilgili de son durumu aktaran Okay, bu konuda zor bir işi başardıklarını ve projenin belediyeyi kapsayan kısımlarını 10 ay içerisinde tamamlayacaklarını kaydetti. Kırsal alanlarda yüzde 95 oranında iyileştirmeler yaptıklarını vurgulayan Okay, bu bölgeleri sosyal tesislerle donattıklarını belirtti.

TÜM KESİMLERİ KUCAKLIYORUZ
Konuşmasında Başkan Okay, “Dulkadiroğlu Belediyesi olarak 3,5 yıldır vatandaşlarımıza hizmet ediyoruz ve bu icraatlarımızda ki en önemli unsurlardan birisi de vatandaşlarla iç içe olmaktır. Bölgemizde bulunan vatandaşlarımıza çat kapı ziyaretler yapıyoruz. Ziyaretlerimizde vatandaşlarımızın derdini, sıkıntılarını dinliyoruz ve her şeyi konuşuyoruz. Bizim belediyecilik alanımızın içerisine giren girmeyen herkesi kapsıyoruz. Çünkü AK Partili belediyelerde görev alanı sadece bir bölgeye ait değil. Bölgemizde ne varsa bizim görev alanımıza girsin girmesin bunların tamamı bizi ilgilendiriyor. Vatandaşlarımızın sorun ve problemini çözme adına biz bu görev alanımızın dışında kalan alanlarla alakalı da çalışma yapıyoruz. Onların dertlerini sorunlarını dinliyoruz ve yardımcı olmaya çalışıyoruz. Dulkadiroğlu bölgemizdeki her tülü sorun ve problemin birinci derecede muhatabı belediye başkanları olarak biziz diyoruz ve bunları çözme adına da elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.

5 BİNA BİTİYOR!
Kamu külliyesi seçim sürecindeki en önemli sözümüzdü. Amacımız tüm kamu binalarını bir bölgede toplayarak iyi standartlarda kolay bir şekilde vatandaşlarımıza hizmet sunabilmekti. Bununla ilgili çok uzun ve yoğun bir çalışmanın içerisine girdik. Aslında zor bir işi de başardık. Bu alanı yapabileceğimiz mekanla alakalı elimizde hiçbir verimiz, imkânımız yoktu. İmar uygulamalarıyla vatandaşlarımızdan gönüllülük esasına dayalı aldığımız hibelerle kamu külliyesini yapacağımız 50 dönümlük alanı oluşturduk. Çok iyi bir proje geliştirdik. Neticesinde de bu projeyi ihale ettik ve inşaatına başladık. İnşaatımızda hızlı bir şekilde ilerliyor. Hedefimiz belediye bölümü ile alakalı belediyecilik hizmetlerini 10 ay sonra Kamu Külliyesinden vermek. Şu anda bu doğrultuda inşaatımız devam ediyor. İnşallah 10 ay içerisinde bitireceğiz. Kamu külliyesinde 8 tane bina var. Bu 8 binanın biz 5 tanesini ihale ettik. Bu 5 binayı da biz bitiyoruz. Bunun dışında kaymakamlık binamızın ihale süreci devam ediyor. Diğer 2 kurumu da ayırdık. Camii projemiz bitti ve o bölgede bir hayır sahibi ile camii inşaatımıza başlıyoruz. Dolayısıyla tüm sosyal donatılarıyla vatandaşlarımıza çok kolay hizmet verecek bu kamu külliyesini inşallah hemşerilerimize söz verdiğimiz gibi bitireceğiz. Şu anda herhangi bir sorun ya da problem gözükmüyor.

DEĞERİNE DEĞER KATTI
Biz seçim sürecinde vatandaşlarımız ve hemşerilerimizle konuşurken bu bölgedeki zenginliğin en önemli kısmının toprak olduğunu söylemiştik. Toprak kıymetlendikçe bölge insanının da zenginleşeceğini söylemiştik. Son 3,5 yılda dediğimiz şey gerçekleşti ve Dulkadiroğlu’nda mülkü bulunan, orada yaşayan herkes bu durumdan bir şekilde faydalandı. Yani artık o bölgede ki ev değeri eski rakamlarda değil. Kırsal alanda yaşayan kişilerin evleri, tarlaları, arsaları dahi çok değerlendi. Bunun en büyük sebebi, bu bölgelere yapılan altyapı hizmetleri. Bu altyapı hizmetleri ile Dulkadiroğlu’ndaki toprak değeri çok çok arttı. Bunda dolayı da hemşerilerimiz artı değer olarak faydalandı ve daha da faydalanmaya devam edecek, kıymetlenecek. Dulkadiroğlu’nda mülkü olan herkes bizim bu yapmış olduğumuz hizmetlerden dolayı, bölgenin kıymetlenmesinden dolayı kazanacak.

KIRSAL ALANLARDA SOSYAL TESİS ATAĞI
Kırsal alanda ki konuya gelecek olursak Büyükşehir yapılanması oluşturulurken muhalefet partilerinin bir itirazı vardı. “Şehir merkezinde ki belediye gidip te 50-60 km’deki yere nasıl hizmet edecek? Edemez” dendi. Bunla ilgili vatandaşlar tarafından kaygılar da vardı ama bunun yersiz olduğunu biz göreve başladıktan 1-2 ay içerisinde gösterdik. Bu kırsal mahallelerimizin tamamında altyapıyla ilgili sorunları bitirdik. Alt yapıdan kastımız, su, kanalizasyon, ulaşım hizmetleri ile alakalı konular. Biz bu konularda şu anda özellikle kırsal alanlarımızda yüzde 95’lere varan oranda iyileştirmeleri yaptık. Yani çok fazla bir şey yapacağımız da kalmadı gibi. Bu bölgeleri sosyal tesislerle donatıyoruz. Çünkü bu altyapıdan sonra bu insanların bunlara da ihtiyacı vardı. Bu sosyal tesislerde ki alanda da kırsaldaki büyük mahallelerimize 13 tane sosyal tesis planladık. Bu sosyal tesislerin 3 tanesini açtık. Bunlardan Yusufhacılı ve Dereli sosyal tesisimizi açtık. 10 tanesi bitti sayılır diğer iki tanesinin de inşaatına başlayacağız. Bunların inşaatları da en fazla 2 ya da 3 ay sürüyor.

YAŞAM STANDARTLARI YÜKSELİYOR
Kırsal mahallelerimizde ki altyapı bittiği için o bölgedeki yaşam standardı yükseldi ve bu yüksek yaşam standartlarında hizmet verecek mekânlara ihtiyacımız var. O bölgede ki insanlarımızın düğün yaptığı zaman bu tesisimizi kullanacak. Bir taziye olduğunda bu sosyal tesisi kullanacak. Bunların içinde modern şekilde muhtarlık yeri de var. Muhtarımızda hizmetini o modern ofisinde çok rahat bir şekilde o mahallede yaşayan vatandaşlara ulaşım imkânı bulacak. Yine bu tesisimizin içinde kütüphane var. O bölgede yaşayan öğrencilerimizin, gençlerimizin, herkesin o kütüphaneye, bilgiye, her şeye ihtiyaçları var. Bunun dışında öğrencilerimiz de etüt merkezi olarak kullanacakları bir alan var, orada yine sıcak ortamda çalışma imkânları olacak. Aynı zaman da o bölgede ki bayanlarımızı eğitecek çeşitli konferanslar düzenleyeceğiz. Çok kısa zaman da bunun ilkini başlatacağız. Kuran eğitimi adına, aile yaşam eğitimi adına, sosyal yaşam tarzlarıyla alakalı çeşitli programları biz burada gerçekleştireceğiz. Kısaca, çok amaçlı kullanılacak bu alanları açıyoruz ve anında da vatandaşlarımız bu tesisleri kullanıyor ve kullanmaya devam edecek. Yani bu tesislerimizi biz dolu dolu değerlendireceğiz. Her türlü toplantı organizasyonlarımız bundan sonra bu sosyal tesislerimiz de yapılacak. Çünkü bu toplantı organizasyonları yapacak şekilde bunları biz organize ettik. Yani bayan erkek ayrı ayrı salonlarımız var, yemekhaneler var. Bahçeleri hep geniş yaptık, yaz aylarında bu bahçeler kullanılacak. Yani çok rahat bir şekilde vakit geçirebilecekleri zaman geçirebilecekleri mekânları bu kırsal mahallerimizde oluşturuyoruz.

SADECE TABELA DEĞİL, KADERLERİ DE DEĞİŞİYOR
Biz bunları büyük mahallelere yaptığımız gibi küçük mahallelerimize de yapıyoruz. Bunları da bu bölgede kullanılmayan Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ait, kamuya ait binaları da tamirat ve onarımlarını yaparak milli eğitim müdürlüğümüzle iş birliği içinde bu binalarımızın kullanılmasını sağlama yönünde de bir çalışmamız var. Çok kısa zamanda da bu kullanılmayan eski okullarımızı ve eski kamu binalarımızı kullanarak, o mahallelere hizmet verecek hale getireceğiz. Bu şekilde de biz kırsal mahallelerimizde ki standardı şehir merkezinde ki mahallelerimizin standardına da net bir şekilde artık ulaştırdık. Yani biz bunların sadece tabelasını değiştirmiyoruz bunların hakikaten şehir merkezinde ki mahalle standartlarına getireceğiz bu mahallerimizin artık kaderini de değiştiriyoruz. Bundan sonra o kırsal mahallerimizden şehir merkezine göçü de bir nebze olsun yavaşlatacağımızı düşünüyoruz. Çünkü hem ulaşım imkânlarının iyileşmesi hem de o mahallede ki standardın yükselmesinden dolayı artık insanımızın şehir merkezine taşınmasını da inşallah gerek kalmayacak. Biz tersine göçe alakalı da ümidimiz var. Bu vatandaşlarımızın o kırsal bölgedeki hayat standardının daha iyi olmasında dolayı kırsal mahallede ki mahallelere tekrar dönebileceğini de düşünüyoruz tekrar.

NAMIK KEMAL’A GENÇLİK MERKEZİ MÜJDESİ!
Göreve geldiğimizde önceliğimiz, asfalt, parkların dizaynı gibi öncelikli konularımız vardı. Bu işleri hemen hemen tamamladık sayılır. Çünkü bu çok büyük bir ihtiyaçtır. Bununla alakalı da, gençlik merkezleri, kültür merkezleri organizasyonları yaptık. Bunların en büyüğü kültür merkezi olarak, gençlik merkezi olarak, şehir merkezimizde ki en büyük gençlik merkezinin bir tanesini Namık Kemal Pazar yerinde inşa ediyoruz. Burası çok büyük bir alan ve yaklaşık 5 bin metrekare alana sahip. O bölgede ki yaklaşık 15 mahallemize hizmet verecek standartlar da olacak. Altına bir Pazar kurmayı belirledik ve Pazar günleri de orada bir Pazar kurulacak. Orayı yine gençlik merkezimizin otoparkı olarak kullanacağı bir otoparkta olacak. Bu gençlik merkezimizin inşaatı hızla devam ediyor. İçerisinde iki tane cep sinema var. 220 kişilik toplantı salonumuz var. Gençlerimiz için 24 saat o mekânlarda ders çalışabileceği, eğlenebileceği, oturabileceği, vakit geçirebileceği mekanlar oluşturuyoruz. Dolayısıyla o bölgede ki 8-10 mahallemizde ki gençlerimizi, bu gençlik merkezinde muhafaza edeceğiz. O yüzden bu mahallelerimizde ki gençlik merkezinin standardını yüksek tutuyoruz. Gençlerimizin özelmiş olduğu bu mekânları, onlara önümüzde ki yaz aylarında bitirmeyi hedefleyerek sunmuş olacağız. Dolayısıyla bu mekân çok büyük bir ihtiyacı gidermiş olacak. Bunun dışında da Gazi Mahallesi’nde yoğun öğrenci nüfusu ve okulların bulunduğu bölgeler var. Buraya da bir tane gençlik merkezi ihale ettik. Şu an onunda inşaatı hızlı bir şekilde ilerliyor. Yaklaşık 2 bin 500 metrekare kapalı alanı bulunan güzel bir gençlik merkezi olacak. O bölgede ki okuyan gençlerimizi bu mekânda toplayacağız. Burada onların istedikleri mekânı ve ortamı sağlamış olacağız. Ve burada güzel vakit geçirmelerini, etüt çalışmalarını, Gazipaşa’daki gençlik merkezimiz de yapmayı planlıyoruz.

KARACASU’YA TOPLU KONUT SİNYALİ!
Bunu dışında bu aralar ihale edilecek olan, Karacasu bölgesinde, kampüsün karşısında, o bölgede ki yaklaşık 10 bin öğrenciye hitap edecek gençlik merkezi o bölgede bizim için yeni gelişim alanı olacak. Necip Fazıl Kısakürek Hastanesi’nin o bölgeye yapılmasından sonra çok yoğun bir yapılaşma söz konusu. O bölgede belki toplu konutla alakalı çalışmalar da yapılabilir. Bundan dolayı o bölgede çok hareketli bir nüfus ve öğrencilerimizin o bölgede yoğunluk göstermesinden dolayı, bu bölgede de büyük bir gençlik ve kültür merkezi ihale ediyoruz. Çok kısa bir zamanda da çalışmalara başlayacağız. Dolayısıyla 10 ay sonra da o bölgedeki öğrencilerimize, hem de o bölgede ki hemşerilerimizin istifadesine sunmuş olacağız. O tesisimizde çok geniş kapsamlı bir tesis. Taziye olarak kullanılabilecek mekânlar da yine mevcut. Kafe, kütüphane, düğün salonu olarak kullanılabilecek alanlar mevcut. O gençlerimizi 24 saat, kültür merkezimizin içerisine istifade edebilecekleri güzel bir projeyi şu an da ihale ediyoruz. Muhtemelen 10 ay sonra da bitirmiş olacağız. Yoğun bir şekilde ilçemizde ki sosyal donatıları çoğaltarak, vatandaşlarımızın, gençlerimizin bu sosyal donatılarla ilçemizi zenginleştirmek ve standardını yükseltme hedefimiz var. Şu an da hızlı bir şekilde bununla ilgili çalışmalarımızı da yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz