Zengin mutfak kültürüne sahip Kahramanmaraş'ta geleneksel lezzetlerin başında gelen ve vatandaşların sabah akşam tükettiği paça çorbası, özellikle kış aylarında içeriğindeki vitamin ve mineraller nedeniyle "doğal antibiyotik" olarak tanımlanıyor. Dondurmasının yanı sıra kendine has yapımıyla meşhur olan paça şehir ve bölge halkı tarafından da sık bir şekilde tüketiliyor. "Dondurma kenti" olarak bilinse de zengin mutfak kültürüne de sahip Kahramanmaraş'ta, paça çorba geleneği asırlardır sürüyor. Kentin tarihi sokaklarında ve ana arterlerdeki işletmelerde ustalar, sabah akşam özenle hazırladıkları paçaları müşterilerine servis ediyor. Kentte sabahın ilk ışıklarıyla başlayan paça çorba telaşı, akşam geç saatlere kadar devam ediyor.  Özellikle şifasıyla kış aylarında grip başta olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyan meşhur Maraş paçası, hem lezzeti hem de faydalarıyla çokça tüketiliyor.



PAÇA, FAYDALI VE ENERJİ VERİCİ BİR GIDA
Kahramanmaraş Lokantacılar ve Pastaneciler Odası Başkanı Erdal Kanbur, Paçanın faydalı ve enerji verici bir gıda olduğuna dikkat çekti. Kanbur, “Yemek kültürü olarak dünyada söz sahibiyiz. Kelle paça ile ilgili herkes bir şeyler söylüyor. Kimi ayağa iyi gelir diyor, kimi öksürüğe iyi gelir, hatta koronavirüse iyi geldiği söyleniyor. Paça, Kahramanmaraş'a özgüdür ve her kelleden de paça olmaz.

Kelle paça kış aylarında gribe ve diğer tüm enfeksiyonlara karşı korumada çok önemli bir faydası olduğu bir gerçektir. İnsanlar kış aylarında paçayı haftada en az 2 yâda 3 defa tüketmeleri lazım. Paça gerçekten faydalı ve enerji verici bir gıda. Geçtiğimiz yıl Maraş Paça’nın tescilini aldık.

Kış aylarında vücudu olumsuz hava koşullarından ve mikroplardan korumak için mutlaka sıcak sıcak şifa çorbası içmek gerekir. Bu şifa çorbası da Maraş mutfağından gelen paça çorbası olabilir.

PAÇA’NIN YAPILIŞI

Kemikli et düdüklü tencerenin içeresinde 45 dakika kadar güzelce pişirin. Daha sonra pişen et hafif soğuduktan sonra didikleyerek bir kabın içersene koyun. Bu adımda etin suyunu kesenlikle dökmeyin. Ardından derin bir tencerenin içerisine yağ salça ve biber ilave edip karıştırın. Etin suyunu da içeresine ekledikten sonra 10 dakika kaynatın. Etler de içeresine koyduktan sonra 10 dakika kadar daha kaynatın. Son olarak sumak ekşi ve sarımsağı da ekleyerek kapağını kapatın.

MALZEMELER

1 kilo ya da daha fazla kemikli et

1 yemek kaşığı kadar salça

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı pul biber

1 yemek kaşığı sumak ekşi

6-7 diş sarımsak

Tuz

Editör: Mahmut Beyaz