Bitki örtüsüyle, florasıyla, gastronomisiyle, tarihi zenginlikleriyle, ibadet merkezleriyle, doğal güzellikleriyle bunun yanında yapılan çalışmalarla kıskanan bir şehirden kıskanılan bir şehir haline dönüşen Kahramanmaraş, Büyükşehir Belediyen Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un vizyonuyla her geçen gün kendini daha çok geliştiriyor. Yapılan çalışmaların mimarı olan Başkan Erkoç, kentteki güzellikleri, çalışmaları ve projeleri Akit TV’de İş’te Anadolu programında anlattı.

Başkan Fatih Mehmet Erkoç’un Akit Tv’ye verdiği röportajlardan satır başları

SÖZÜMÜZÜ TUTTUK”
5 yıl önce hemşerilerimize vermiş olduğumuz sözleri büyük oranda yerine getirdik. Tabii yerine getiremediklerimiz de olmuştur. Ama söz verdiklerimizi ve söz vermediğimiz halde yaptıklarımız var. Yani Kahramanmaraş’ın ciddi anlamda büyükşehre dönüştüğü inancındayım. Altyapısı, üstyapısıyla şehirdeki algı artık Kahramanmaraş büyükşehir. Tabii görevi devraldığımızda çok zordu. Çünkü Kahramanmaraş’ın çok önemli bir kırsal alanı var. Altyapı problemleri vardı. Hamt olsun kollarımızı sıvadık ve birçok sorunu gidererek büyükşehir olması için gereken hizmetleri büyük oranda yerine getirdik.

ULAŞIMLA İLGİLİ ÇOK ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK”
Şehirlerin en önemli sorunlarından birisi ulaşım. Bunun çok iyi şekilde yönetilmesi çok iyi şekilde planlanması gerek. Sağlıklı ve huzurlu bir şekilde şehirdeki bu işletimin çalışabilmesi için bizde çok hızlı bir şekilde kolları sıvadık, ulaşım yollarıyla ilgili çok önemli adımlar attık. Yeni bulvarlar yaptık. Alternatif bulvarlar yapıyoruz. Hamt olsun altyapı da çok önemli çalışmalara imza attık ve bunun üzerine işletim sistemini de rehabilite ettik. Şehrimizde 500 civarında dolmuş vardı. Bunlar 5 ayrı güzergâhta çalışırdı. Yani şehrin bir yanından bir yanına gitmek çok zor ve sıkıntılıydı. Bir de bu araçlar hurda araçlardı. Bu arabalar klimasızdı, kalitesiz yakıt yakmaktaydı. Allah’a hamt olsun bunları biz son model otobüslere dönderdik. Araç sürücülerini psikoteknik testlerden geçiriyoruz. Hem teknik hem psikolojik testlerden geçtikten sonra bu araçları kullandırıyoruz. Bunun yanında temassız kart sistemleri getirdik. İnsanlar kartlarla hızlı bir şekilde inip binmekte ve zaman kaybı olmamakta. Akıllı telefonlara araçların nerede olduğunu, durağına ne zaman ve hangi aracın geleceğini gösteren bir mobil uygulama yaptık. Sistemi tümüyle akıllı hale getirdik.

ÇOK GÜÇLÜ BİR KÜLTÜRE SAHİBİZ”
Kahramanmaraş bizim kadim medeniyetimizin önemli merkezlerinden bir tanesi. Kahramanmaraş bu medeniyete ev sahipliği yapmış ve Halit Bin Velit Hazretleri zamanında onun yönettiği ordular 639 yılında bu toprakları fetih etmişler. Daha sonra yoğun göçler olmuş. Bizim ecdadımız buralara yerleşmişler. Bin 400 yıldan bu yana bizim medeniyetimize ev sahipliği yapan bir alan bu bölge. Burası çok güçlü bir kültüre sahip. Zanaatkârlarımız da bu işin bir parçası. Kahramanmaraş’ın değerleri, el işi gibi birçok meslek tarihten bu yana gelen çok büyük ustalık isteyen bir birikim. Kahramanmaraş kuyumcu atölyesi olarak Türkiye’nin en çok sahip olduğu bir şehirdir. Sanayi Bakanlığımız İstanbul’dan sonra Kahramanmaraş’a kuyumcu kent yapılmakta ve o bölgede yeni bulvar yapıyoruz. Şehrimizin içinde birçok meslek grubu var; Bakır işleri, ceviz oyma, sim-sırma işleri, gibi birçok alanda zanaatkârlar var. Buda bizim medeniyetimizin ne kadar güçlü olduğunu, zanaatkâr ve sanatkâr olduğu göstermektedir. Bu zenginliğimizi simgesel olarak şehrimizin dört bir tarafında sergiliyoruz.

TARİHİ BİR DÖNÜŞÜME İMZA ATTIK”
Şehir merkezinde ve şehrin çevresinde millet bahçeleri yaptık. İnsanların ferahlaması, rahatlaması, bulundukları stresli ortamlardan kendilerini atabilecekleri yakın alanlar oluşturduk. Millet bahçeleri yürüyerek ulaşabilecek mesafede olması çok önemli ve çok önemsiyoruz. Herkesin aracı yok, herkes şehrin dışındaki mesire alanlarını her zaman gitme ihtimali yok. Biz bunu düşünerek büyük bir dönüşüm yaptık. 15 Temmuz millet bahçesinin olduğu bölgede 1550 evi kaldırarak tarihi bir dönüşüme imza attık ve sorunsuz bir şekilde büyük bir millet bahçesi yaptık. 15 Temmuzdaki o alçak hain kalkışmanın her zaman milletimiz tarafından görülmesi, unutulmaması, çocuklarımızın ibret alması için o günkü olaylarla ilgili sembol ve simgeleri de oraya koyduk. Yoğun bir ilgi görerek temalı bir park haline geldi. 15 Temmuz milletimizi tehdit eden bir unsuru, bir hareketi ve Türk tarihinin en alçak ihanetinden biri. 15 Temmuzdaki kendi milletine saldıran zihniyeti bugün Suriye’de benzerini görüyoruz. Suriye’de masum sivilleri kendi halkını bombalayan yönetimi ele geçiren azınlık grup var. Bu tür azınlık gruplar ayakta kalmak için Suriye’de gördüğümüz gibi kendi halkını yok etmeye çalışan bir zihniyet. Bu 15 Temmuzdaki alçak girişimde başarılı olduğunda ayakta durmak için aynı Esad gibi kendini savunmayan, inanmayan, desteklemeyen insanların üzerine bombalar atarak öldürmeye devam ederek ayakta durmaya çalışacaklardı. Ondan dolayı büyük bir belayı başımızdan def ettik.

2 MİLLET BAHÇESİNİ BİRLEŞTİRECEĞİZ”
Aliye İzzet Begoviç bizim için çok güzel bir insan, bizim çok takdir ettiğimiz adeta karanlık bir kuyuda iğne arayan, hayatını ve mücadelesini örnek aldığımız 4 tarafı düşmanlarla çevrili bir Müslüman fikir adamıdır. Etrafı düşmanlarla çevrili bir ortamda inançlarına, değerlerine sahip çıkarak canı pahasına ortaya koyan oradaki masum Boşnakların kahraman lideridir. Bizimde gönlümüzün insanı olduğu için onun adına orada bir millet bahçesi ve onun güzel sözlerini ve nasiyatlarını yazdık ve 2 millet bahçesini birleştireceğiz. Halen bu yüzyıllardan bu yana bu kafamızdaki park kelimesini atmış değiliz. Millet bahçeleri yapıyoruz ama hafızamızdan da onları sileceğiz. İnsanların canı sıkıldığında, duygulandığında gidip yürüyebileceği, koşabileceği alanlar oluşturduk. Bu alanları daha da büyütüyoruz ve büyütmeye devam edeceğiz. Bununla kalmadık şehrimizin kenarlarında da çok büyük millet bahçeleri yaptık. Menzelet, Kapıçam gibi birçok mesire alanları yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Çünkü vatandaşlarımızın daha huzurlu daha mutlu yaşaması için bunlar gerekli ihtiyaçlardır.

RESTORASYONLARIMIZI YOĞUNLAŞTIRDIK”
Kahramanmaraş şiirin başkenti, Üstat Necip Fazıl Kısakürek’in övündüğünü memlekettir. Burası Erdem Beyazıt, Nuri Pakdil, Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören, Abdürrahim Karakoç gibi yiğitlerin memleketi. Bizi bu yönlü güçlü hale getirmek için, tüm dünyaya duyurmak için Müzeler yapıyoruz. 7 Güzel Adam Müzesi, Edebiyat Müzesi, Sanat Müzesi yapıyoruz. Tarihi binalarımızı restore ediyoruz. Ecdadın bize emaneti olan en büyük bu memleketteki ecdadın mührü bu binaları daha temalı daha işlevsel hale getiriyoruz. Tarihimizi, geçmişimizi geleceğe taşımak için bu binaların ayakta durması için restorasyonlarımızı yoğunlaştırdık. Geçmişte biraz ihmal edilmesine rağmen AK parti hükümetleriyle ile beraber ve bizim Belediye Başkanlığımızla beraber daha da yoğunlaştırdık ve restorasyonlarımıza devam ediyoruz.

GELECEĞE DAHA GÜÇLÜ YÜRÜMEK İÇİN GEÇMİŞİMİZİ UNUTMAMAK LAZIM”
Kahramanmaraş bizim kadim medeniyetimizin önemli merkezlerden bir tanesi. Burada panorama müzesi yaptık. Bu destan büyük bir destandır. İmanın zaferi 12 Şubat 1920’de dünyanın en büyük emperyalist ordularından bir tanesi olan Fransız ordusu Kahramanmaraş’ı işgal ederek buranın kendi payına düştüğünü iddia ederek gelir ve şehir halkı derki; niye geldiniz diye sorduklarında devletinizin borcu vardı diyerek cevap verdiler. Halk ayağa kalkar neyse biz öderiz karşılığını der ama işgalcilere çok ağır bedel ödetirler. Büyük bir destan yazılır. Bu destan Osmanlının son destanıdır. Kurtuluş mücadelesinin ve yeni Cumhuriyetinde ilk destanı Kahramanmaraş’ta Kahraman ecdadımız tarafından o zaman yazılmış ve o ordu büyük bir bozguna uğratılmıştır. Yaptığımız bu müzelerle o ruhu genç ve yeni nesillere aktarmaya çalışıyoruz. İnşallah geleceğe daha güçlü yürümek için geçmişimizi unutmamak lazım ve bizi biz yapan değerlerimize sahip çıkmamız lazım. Tarihten bize emanet edilen eserleri, destanları gelecek nesle iletmemiz için bu çalışmaları yapmamız gerekiyordu ve hamt olsun bu çalışmaları yerine getirdik.

SOKAK İYİLEŞTİRMELERİ
Kahramanmaraş’ta kapalı çarşılar var. Türkiye’nin en eski ve en büyük çarşıları şehrimizde bulunuyor. Kapalı çarşıların benden önceki dönemde bir kısmı yapılmıştı, kalan kısmını biz yoğun bir şekilde tamamladık. Sokak iyileştirmeleri, demirciler çarşısı başta olmak üzere yoğun bir şekilde diğer konaklar yapıyoruz. Bir taraftan ilçe belediyemiz aynı şekilde çalışmakta ve bu bize ait tarihi mekânlarda hem cephe iyileştirmesi, restorasyonlarını yoğun bir şekilde yapıyoruz.

DONDURMAYI İHRACAT ŞAMPİYONU YAPACAĞIZ”
Kahramanmaraş dondurması bizim medeniyetimizin önemli bir temsilcisi. Dünyada İtalyan dondurmalarıyla mücadele eden formül asyönü helal olan bir gıda maddesidir. Bugün dünyanın dört bir yanında da büyük bir iştahla beğeniyle tüketilmektedir. Biz Kahramanmaraş dondurmasını tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz. Çünkü gittiği her yerde insanlar bunu tattığında çok beğenmekte ve helal hassasiyeti olan insanlarda buna çok büyük önem vermektedirler. Geçen yıl bir dondurma rekoru kırılmıştı. Her yıl yeni bir rekor kırılmakta dondurmacı arkadaşları tebrik ediyoruz ve teşekkür ediyoruz. Daha büyük bir rekor olarak inşallah dondurmayı ihracat şampiyonu yapacağız. Şuan dondurma markalarımız yoğun bir şekilde çalışıyorlar.

HEDEFİMİZ SAKLI GÜZELLİKLERİ AÇIĞA ÇIKARTMAK”
Kahramanmaraş’la ilgili tanıtım faaliyetlerinden sonra haftada 20 otobüs civarında yerli turist gelmektedir. Kışında yoğun bir şekilde kayak merkezimize turist gelmekte 700 bin civarında ziyaretçi vardı. 400 bini şehir dışından, yurt dışından gelen insanlardı. Hedefimiz bu saklı şehri doğal güzellikleriyle, bitki örtüsüyle, florasıyla, gastronomisiyle, tarihi zenginlikleriyle, ibadet merkezleriyle burası mübarek insanların yaptığı şehir olarak Kahramanmaraş görülmeye değer olduğuna inanıyoruz. Kesinlikle bizim medeniyetimizin her insanı Kahramanmaraş’ı görmeli gelmeli buradan bir tas su içmeli ya da buranın havasını teneffüs etmeli. Sütçü İmam ve Rıdvan hocanın ruhunu burada hissetmeli. Çalışmalarımızda, emeklerimizde meyvesini vermeye başladı. İnşallah Kahramanmaraş Türkiye’nin turizm pastasından çok iyi bir pay alan bir şehir haline gelecek.

YENİ İŞ ALANLARI OLUŞTURMA GAYRETİ İÇİNDEYİZ”
Daha zengin bir Kahramanmaraş inşa etme gayreti içindeyiz. Şehirlerin ekonomisi çok önemlidir. Biz sadece Saygı değer Cumhurbaşkanımızın omuzuna yükleri yüklemememiz lazım. Bizde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak Kahramanmaraş’ı daha müteşebbis hale getirmek için hem sanayi bölgeleri, organize sanayi alanları, yeni imkânlar, yeni iş alanları oluşturma gayreti içindeyiz. Kahramanmaraş’taki müteşebbis sayısı arttırmak ve Kahramanmaraş’a ihracat için hem Türkiye’miz hem Kahramanmaraş’ımıza bir gelir temin etme gayreti içerisindeyiz. Kahramanmaraşlı hemşerilerimizi daha zengin hale getirme, satın alma gücünü arttırmak için sanayi bölgeleri ve küçük sanayi siteleri yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Turizmdeki amacımızdakilerden bir tanesi de şehre dışarıdan insan getirerek şehirdeki alışverişi arttırarak esnafımızı daha güçlü hale getirerek daha sonrasında onu sanayici haline getirmek ve Türkiye ve Kahramanmaraş’ın kalkınmasına hem de insanların yeni iş imkânları açılması için ve şehrin satın alma gücünü arttırmak için bu çalışmaları yapıyoruz.

SATIN ALMA GÜCÜNÜ ARTTIRMAK İSTİYORUZ”
Satın alma gücünün artmasıyla beraber şehrin dönüşümü sağlamalıyız. Eski gecekondulardan yeni modern binalara dönüştürmeliyiz ve şehrin daha modern ve raylı sistemlere kavuşmasıyla ilgili yoğun bir çalışmamız olacak. Yeni dönemde Allah nasip ederse Kahramanmaraş’ı her alanda Türkiye’nin öncü şehirlerinden biri yapmak istiyoruz. Bizim kahraman ecdadımız 12 Şubat 1920’de düşman işgaline karşı kahramanca bir duruş gösterdi. Biz onların bu kahramanlığına layık olmalıyız. Onlar bu ülkenin kurtuluşu ve bizim bağımsızlığımız için canlarını hiç göz kırpmadan ortaya koydu. Bugünde halen ülkemizin 4 sınır boylarında gencecik askerlerimiz, polislerimiz bu ülkenin maddi ve manevi değerli için şehit olmaktadır. Manevi değerlerimiz ay yıldızımız, bayrağımız, vatanımız, imanımız, aziz milletimiz. Maddi değerlerimiz ise bu ülkenin Beytü'l-Mal ı, hazinesi ile ülkenin zenginliği ve ülkenin ayakaltına düşmemesi için bu kardeşlerimiz gözlerini kırpmadan şehadete yürüyorlar. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bizde bunlara sahip çıkacağız ve yükü hep beraber omuzlayacağız. İnşallah yeni dönemdeki temel prensiplerimiz bunlar olacak.

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz