Özellikle son yıllarda teknoloji alanında yaptığı çalışmalar, yürüttü faaliyetler ile adından sıkça söz ettiren bir üniversite haline dönüşen KSÜ, bünyesinde bulunan Teknokent ile birlikte kısa sürede çok önemli mesafeler kat etti. Bu kapsamda geçtiğimiz aylarda Uluslararası Robot Yarışması ve Ar-Ge Proje Pazarı gibi önemli yarışmalar düzenleyerek, topluma üreten bir nesil sumayı amaçlayan KSÜ, yapay zekâ dönemini yaşadığımız şu günlerde teknolojiye ve teknolojinin getirmiş olduğu gereksinimlere hızlı bir şekilde cevap vermeye devam etmektedir. Konuyla ilgili Manşet Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Mahit Güneş, ciddi çalışmalar içinde olduklarını söyledi. Kent sanayicilerinden çok önemli geri dönüşler aldıklarının altını çizen Güneş, “2 yıl içerisinde Kahramanmaraş’ta ortalama 500 kişilik bir Ar-Ge ekibinin çok güzel işler yapacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

ROBOT YARIŞMASI DÜZENLEYEN İLK TEKNOKENT OLMAYI BAŞARDIK”
Ülkemizin teknolojik kalkınmasında, Teknokentler olarak lokomotif görev üstlendiğimizin farkındayız. Bu amaçla Kahramanmaraş Teknokent öncülüğünde Büyükşehir belediyesiyle birlikte ilk kez uluslararası bir robot yarışması düzenlediklerini belirten Güneş, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Gerek mühendislik fakültesi olsun gerek Teknokent olsun araştırma geliştirme altyapımız oldukça gelişmiş durumda. Nisan ayının sonunda birinci uluslararası robot yarışması düzenledik. Uluslararası yarışmamızda Meksika ve Tunus’tan yarışmacılar katıldı. 284 proje yarıştı. Bu 284 robot içerisinde Avrupa şampiyonu, Japonya’da 2’nci gelen robotlarımız bu yarışmamıza katıldılar. Yarışmaya katılanlardan sosyal medya üzerinden çok güzel geri dönüşler aldık ve gelecek yıl için serbest robot kategorisini de ekleyerek bir başvuru patlamasını yaşayacağımızı tahmin ediyorum. Türkiye’de robot yarışması düzenleyen ilk Teknokent olduk ve umarım diğer teknokentlerde bu serüvene katılırlar diye düşünüyorum. Teknokent bu tip araştırma geliştirme faaliyeti yürüten gerek öğrencilere gerek sanayicilere destek veriyor. Yine mühendislik fakültesi, Teknokent, ticaret odasıyla beraber Ar-Ge Proje Pazarı’nı düzenledik. Bu Ar-Ge Proje Pazarı’nda bu yıl ki projeye katılanların teknolojik olarak içerikleri bir hayli gelişmiş durumdaydı. Kuantum Patent’i davet etmiştim. Sağ olsun onlarda bizleri kırmayarak İstanbul’dan geldiler. Gelen arkadaşlar projeleri incelediğinde 3-4 tane patentlenebilir proje olduğunu tespit ettiler. Sanayicilerimizden de çok güzel geri dönüşler oldu. Sanayicilerde birkaç tane projeye destek verebileceklerini söylediler. Onlara da öğrencilerin irtibat telefonlarını verdik. Bu yıl ilk kez yine ilk 3’e giren projelerden ticarileşebilecek olanlara Teknokent’te ön kuluçka merkezinde 1 yıl ücretsiz ofis vermeyi taahhüt ettik.

SAVUNMA SANAYİNE YÖNELİK PROJE SES GETİRDİ”
Ar-Ge Proje Pazarı’nda birinciliğe layık görülen projenin sosyal medyada oldukça ses getirdiğini dile getiren Güneş, şu anda ilerleyen günlerde yapılacak olan Teknofest yarışmasına hazırlandıklarını anlattı. Güneş, “Birinci olan proje savunma sanayine yönelik olduğu için sosyal medyada oldukça ses getirdi. Bu ekip 4 kişilik bir ekip olup İnsansız Hava Araçları üzerine bir çalışma yaptılar. Yine bu ekip, Teknofest adı altında Türkiye Teknoloji Takımı’nın Ekim ayında düzenleyeceği yarışmalara hazırlık yapmaktadırlar. Bu yarışmaya ekibimiz 2 kategoride gireceklerdir. Bir tanesi roket kategorisi diğeri de İnsansız Su Yarışması kategorisi. Şu anda öğrencilerimiz Teknokent’te faaliyetlerine devam ediyorlar. Roket yarışmasıyla ilgili epey bir altyapı hazırlanmış durumda. Bir, iki haftaya kadar da bunun denemelerini yapacağız. Daha önce bunun denemelerini yaptık” ifadelerini kullandı.

YAPAY ZEKÂYLA İLGİLİ ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”
Yapay zekâyla ilgili çalışmaların devam ettiğinin bilgisini veren Güneş, Teknoloji Transfer Ofisi’ni biraz daha aktif hale getireceklerinden söz etti. Güneş, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Mühendislik fakültemizde toplam 39 tane akademisyen var. Bu akademisyenlerin bilimsel seviyeleri çok iyi durumda. Yapay zekâyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Zaten benim kendi alanımda yapay zekâ. Şu anda 2 tane doktora öğrencim sürü robotlar üzerine çalışma yapıyor. Bunların içerisinde yapay zekâ algoritmaları var. İlerleyen dönemlerde amacımız ilk önce sanayi işbirliğini tam istenilen seviyeye getirmek. Bunu da Teknokent ve Mühendislik Fakültesi aracılığıyla yapacağız.

SANAYİDE AR-GE KÜLTÜRÜ GELİŞMEDİ”
Sanayide hala Ar-Ge kültürünün gelişmediğini savunan Güneş, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Sanayicilerin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapıyoruz fakat istenilen seviyede değil. Neden? Sanayide daha Ar-Ge kültürü gelişmedi. Şu anda işletmecilik ağırlıklı bir sanayimiz var. Biliyorsunuz tekstil sektörü var. Avrupa’dan Uzak doğudan teknolojik ürünleri alıyoruz. Burada da işletmeciliğini yapıyoruz. Ama inşallah bu makineleri biz üreteceğiz diye sanayiciler geldiğinde onlara yönelik biz gerekli desteği verecek kapasitemiz var. Yani gerek elektronik bazlı olsun gerek mekanik sistemlerde olsun gerekse yazılım sistemlerinde olsun bu ihtiyaca cevap verebilecek akademisyenlerimiz ve alt yapımızın olduğunu düşünüyorum. Bu Ar-Ge kültürü bir şekilde iki taraflı yerleşirse daha güzel şeyler ortaya çıkacak. 2 yıl içerisinde Kahramanmaraş’ta ortalama 500 kişilik bir Ar-Ge ekibinin çok güzel işler yapacağına inanıyorum. Teknokent’te 80 tane Ar-Ge personeli var. Bu yeni binada 200 kişi olacak.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz