Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen “Antik Çağda Kahramanmaraş Sempozyumu” Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. 7 oturum şeklinde düzenlenen sempozyum Mehteran gösterisi, saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı.

12 AY KAZI ÇALIŞMASI YAPILMALI

Burada bir açıklama yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakçı, tarihin kimsenin eline bırakılmayacak kadar önemli olduğunu belirtti. Kendisinin arkeolog olmadığını fakat yabancıların her kazıyı yürüttüğünü belirterek: “Ben arkeolog değilim. Ne yazık ki bizde kazılar hep yabancılar yapar. Yaz ayında gelirler bir ay hazırlık yaparlar, sonra giderken de 1 ay hazırlık yaparlar. Ya iki ay çalışırlar ya çalışmazlar. Topladıklarını da alır götürürler. Ben, neden 11-12 ay kazı yapılmaz diye düşünüyorum. Ben şahsen bunu anlayamıyorum. Bir tarih müzesi olan Anadolu coğrafyasında tarihimizin en kısa döneminde, gün yüzüne çıkması için muhakkak 12 ay kazıların yapılması gerekmekte. Bir Kahramanmaraş kalesi bugün Hititler dönemindeki Maraş; Yusufhacılı ve Erkenez bölgesinde incelenmeye değer. Hazinecilerin bulduğu yerlerde ne yazık ki daha bizlerin haberi yok. Bizler bulamıyoruz bu konuda herkes üstüne düşeni yapması lazım” dedi.

BÜYÜKŞEHİR ÜZERİNE DÜŞENİ YAPIYOR

Kabakçı’nın konuşmasından satırbaşları şöyle: “

Büyükşehir belediyemiz kültür-sanat ve her dalda üzerine düşeni yapıyor. Türkiye'nin ve Anadolu'nun en büyük kitap fuarı birini gerçekleştirdik. Bu alanda da elinden geleni maddi manevi tüm imkanları devriye koyarak çalışmalarını sürdürmekte. Bizim çok çalışması lazım tarihimiz gün yüzüme gün yüzüne çıkarmamız lazım. Bizler yazmadınız takdirde başkaları kendi tarihlerini bize dikta ediyorlar.

300 BABAYİĞİT LAZIM

Şehrimizin Maraş Harbi’nde dörtte üçü yanmıştı. Fransız emperyalistler tarafından yerle bir edilmişti. Buna rağmen ecdadımız evlerini yeniden yapmışlar, ama bugün elimizde 300'e yakın eski ev tarihi Konak var. 300 tane Babayiğit bizim şehrimizden de çıksa bu evleri şöyle alıp restore etseler çok iyi olur. Gerçekten kadim bir kent olan Kahramanmaraş böylelikle her gün ülke gündemine dünya gündemine gelir. Osmanlı'nın yedi büyük çarşısından birine sahip bir kentiz. Bugüne kadar Büyükşehir belediyemiz tarafından restorasyon yapılan ve burada 55'e yakın el sanatının hayata tekrar geçirildiği biliniyor. Bazılarının tarihe yenik düştü el sanatları son yıllarda çarşının restorasyonu ile tekrar canlandı. Dışarıdan turist girişleri ile birlikte hareketlendirdi. Bu bizi fazlasıyla sevindiriyor bu konuda elimizden geleni yapıyoruz.

TARİHİMİZ KAYIT ALTINA ALINIYOR

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemiz Kahramanmaraş’ın tarihinin kayıtlara geçmesinde Antik Çağ eski çağ sempozyumuna bugün yapıyoruz. Bununla birlikte daha önce yapmış olduğumuz Dulkadiroğlu döneminde Kahramanmaraş sempozyumu; Kahramanmaraş’ın 200 yıllık tarihine Işık tutmaktadır. Daha sonra Osmanlı dönemi için yaptığımız sempozyumda 400 yıllık tarihimiz kayıt altına alındı. Üçüncü sempozyum olarak Cumhuriyet döneminde Kahramanmaraş Sempozyumu yapıldı. Bu da 100 yıla yakın bir dönem kayıt altına alındı. Bu yıl içerisinde Büyükşehir belediyemiz 5’inci Sempozyuma imzasını atıyor. Tabii bu sempozyumda Sütçü İmam Üniversite bizede her zaman olduğu gibi yanımızda ve beraber.

SELÇUKLU DÖNEMİNDE KAHRAMANMARAŞ

Selçuklu döneminde Kahramanmaraş Sempozyumu bu dönem içerisinde gerçekleştirdik. Daha sonra Cumhuriyetimizin 97 yılında Kahramanmaraş milli mücadelesinin Türk milli mücadelesinde nasıl etken olduğunu anlatmak için bir sempozyum yaptık. Bu Sempozyuma110 bilim adamı katıldı. Uluslararası sempozyumdu 40'a yakın üniversite iştirak etti. Şu anda arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyor, inşallah 5 ciltlik bir kitap halinde o da yayınlanacak. Kahramanmaraş Cumhuriyet döneminde Lider şairler Sultan şualeler yetiştirmiştir.

OSMANLI ZAMANINDA DA KAHRAMANMARAŞ ŞİİR’İN BAŞKENTİYDİ

Osmanlı döneminde de Kahramanmaraş sanat kültür ve şair başkentiydi. Sümbülzade Vehbi Efendi sempozyumunu da bu yıl yapmak suretiyle Osmanlı’nın son sultan Şuaelesı Sümbülzade Vehbi Efendi'nin hakkında da sempozyumlar gerçekleştirdik. 96 yılında 5-6 kitap yayın hayatında olmazken Bugün yalnızca Büyükşehir belediyemizin yayınlamış olduğu yüzü aşkın eserimizin olması bizi çok sevindiriyor. Ama yeterli mi değil”

ZENGİNLĞİMİZE DEĞER KATACAK

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Belediye Başkanvekili Ramazan Kutlu ise şöyle konuştu: “Kahramanmaraş'ta kültürel etkinliğinin bir tanesi dede yine bir aradayız. Geçtiğimiz haftalarda on gün boyunca devam eden kitap fuarını sonlandırdık. Yüzlerce Şairimizi burada ağırladık. Onları sevenleriyle, okuyucularıyla buluşturduk. Kahramanmaraş’ın dondurmasını uluslar arası katılımların olduğu on binlere ulaştığımız festivalde taçlandırdık. Ve daha nicelerini taçlandırmayı devam edeceğiz. Uluslar arası antik çağda bu bağlamda değerlendirmek lazım. Şuana kadar Selçuklu, Dulkadiroğlu, Osmanlı Milli mücadele ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerine ait sempozyumlar düzenlenerek bildiriler kayıt altına alınmıştır. İlimizin tarihi hakkında daha önce düzenlediğimiz sempozyumlar ile bütünlük sağladınız, ilimizin tarihini eksizsiz şekilde kayıt alabilmek için sempozyumlaştırmayı düşündük. Şehrimizin tarihi zenginliğine değer katacak bu tür hizmetin heyecanını yaşıyoruz. bu gerçekten bize büyük bir mutluluk veriyor. Güzel sempozyumların olacağı kanaatindeyiz. Eski çağın arkeolojik kazıları, tarihi coğrafyası, sosyal yapısı, kültür ve medeniyetlerle birçok yapısı ayrı ayrı merak konusudur. Bunlar ortaya çıkarılacaktır”

ÇOK ÇALIŞMAMIZ GEREK

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Durmuş Deveci de, sempozyumun yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek: “Büyükşehir başkanlığı ile beraber çok güzel bir diyalog yakaladık ve birlikte çok güzel işlere imza atacağız. İleri dede bu birliktelik devam edecektir. Üniversitemizin birbirinden değerli öğretim üyeleriyle birlikte çalışma yaparak ve bundan sonra daha da hızlı çalışacaklarına inanıyorum. Bizim çok çalışmamız lazım. Newyork valisinin kızı şalvarı giymiş çamurların arasında çalışıyorsa bizim çok daha fazla çalışmamız lazım. Bayan öğrencilerimizin bayan çalışanlarımızın daha çok çalışması lazım. Sempozyumun başarılı bir şekilde gerçekleşmesini umut ediyorum. Kahramanmaraş'ın bilinmeyen hiçbir yönü kalmaz. Her birşey sempozyum konusu olur. Sempozyumda emeği gecen herkese teşekkür ediyoruz”

HEP BERABER DEVAM EDECEĞİZ

Sempozyum Bilim ve Danışma Kurulu adına konuşan Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İbrahim Solar da şunları belirtti: “Büyükşehir belediyesi ve üniversite olarak farklı bir gururu yaşıyoruz. Son ili yılda büyükşehir belediyesiyle el ele verdik ve birçok sempozyumlara imza attık. Bu sempozyumda bunlardan bir tanesi. Bundan sonraki süreçte de hep birlikte devam ettirip çok güzel işler yapacağız. Tarihin, edebiyatın, sanatın başkentti olarak nitelendirilen Kahramanmaraş’ta daha çok iş var. Kahramanmaraş'ın sınırları içerisinde yüzlerce gezdiğimiz zaman höyüğün olduğunu görüyoruz. Arkeoloji ve tarih bölümünden arkadaşlar hepsinin tespiti üzerinde çalışmalar yapıyor. Bu sempozyum sonucunda uzaktan yakından gelen hocalarımızla beraber antik çağda arkeologlara çok iş düştüğünü görüyoruz.21 farklı ülkeden Azerbaycan’dan, İran’dan gelen değerli hocalarımıza tek tek teşekkür ediyorum”

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz