25 yıl önce Halkaçayırı Mahallesi’nde inanışa göre kurbanlıklar, ‘Hak dünyadakilerle beraber kurban kesmek’ düşüncesiyle mezarlıkta kesiliyordu. Kurbanlıkların kesildiği mezarlıkta ise gerek su, gerekse de kesimin yapılması için uygun bir yer yoktu. Bu nedenle mahallesinin içerisinde bulunan mezarlıkta yurtdışına gitmeden önce Kurban Bayramı’nda kurbanını kesmek isteyen fakat gerek su, gerekse de kesimin yapılması için uygun bir yer olmaması üzerine, ‘adağım olsun, durumum olduğunda buraya su getireceğim’ diyen Kahramanmaraşlı hayırsever iş adamı Hüseyin Dağ, mezarlığın içerisine kurban kesim yeri inşa ettirdi. Basit bir olaymış gibi görünse de hayırsever Hüseyin Dağ’ın bu davranışı ve kurban kesim yerini inşa ettirmesinin altındaki hayat hikayesi dinleyenleri derinden etkiliyor.

25 YIL ÖNCE VERDİĞİ SÖZ AKLINA GELDİ!

Geçim şartlarının da iyi olmaması nedeniyle bir umutla Kahramanmaraş’tan yurt dışına giden Hüseyin Dağ, zamanla yoğun bir çalışmanın ardından çabalarının meyvesini aldı ve her fırsatta hem kendisinin hem de çevresinin yardımına koştu. Yoğun çalışma temposunun arasında bir gün tek kaldığı esnada düşünceler içerisine giren Dağ’ın aklına, 25 yıl önce verdiği, ‘adağım olsun, durumum olduğunda buraya su getireceğim’ sözü geldi. Verdiği bu söz bir türlü aklından çıkmazken, Dağ bir gün hem Kurban Bayramı’nı eski günlerdeki gibi Kahramanmaraş’ta kesmek hem de akrabalarıyla bayramlaşmak amacıyla kente geldi. Kahramanmaraş’a geldiğinde mezarlığa suyun geldiğini gören ve daha farklı arayışlar içerisine giren Hüseyin Dağ, yine bir Kurban Bayramı’nda kurbanını kesmek için mahallesindeki mezarlığa gitti.

KURBAN KESİM YERİNE ERMİŞ MAMİ ZİLFE’NİN ADINI VERDİ!

Daha sonra mezarlıkta su olsa da kurban kesmek için yeterli şartların olmadığını gören Dağ, bunun üzerine kurban kesim yeri yapmaya karar verdi. 25 yıl önceki ‘adağım olsun, durumum olduğunda buraya su getireceğim’ sözü bağlamında bu yılın Mayıs ayında mezarlığın içerisine ‘Kurban Kesim Yeri’ inşa ettiren Dağ, duyarlı davranışıyla bölge halkının takdirini topladı. Dağ ayrıca inşa ettirdiği Kurban Kesim Yeri’ne de geçmişte bölgede yaşayan ve ermiş olduğuna inanılan Mami Zilfe’nin adını verdi. Böylelikle hayırsever iş adamı Hüseyin Dağ’ın Halkaçayırı Mahallesi’ndeki mezarlığın içerisine kazandırdığı Mami Zilfe Kurban Kesim Yeri, bölge halkının özellikle de Kurban Bayramı’nda kurbanını kesmek isteyen vatandaşlara büyük kolaylık sağlıyor. 25 yıl önce verdiği sözü, hatırlayan ve ardından duyarsız kalmayarak memleketine geldiğinde hızlı bir şekilde kolları sıvayan Dağ’ın hikayesi dinleyenleri derinden etkiliyor.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz