Özellikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın göreve başlamasının ardından ciddi anlamda bir ivme kazanan Türk Enerji Piyasası, İzmir ile Kahramanmaraş gibi sektöre katkı sağlayan şehirlerle beraber gücüne güç katıyor. Bakan Albayrak’ın yerli ve milli enerji hareketi üzerine çalışmalarını bunun üzerine yoğunlaştıran bakanlık, ülkenin belli yerlerine kuracağı santrallerle enerji ithalini bırakıp, tamamen üretime geçmeyi hedefliyor.

Bu doğrultuda gerek su havzaları gerek santralleri ile Türkiye’de enerji üretiminde İzmir’in ardından 2’nci sırada yer alan Kahramanmaraş, yapılan yatırım ve kurulacak yeni santrallerle beraber sektörde yeniden zirveyi çıkmayı amaçlıyor. Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Enerji Bir-Sen Şube Başkanı Kerim Köse, Güneş Enerjisi Santrali için Kahramanmaraş DSİ 20. Bölge Müdürlüğü tarafından Adıyaman’da bir AR-GE çalışmasının olduğunu ve bu projenin de başarı ile sonuçlandığını ifade ederek, kentin belirli yerlerine güneş enerji sistemi kuracaklarını söyledi. Bunun yanında Bakan Albayrak’ın talimatı doğrultusunda verimliliği daha da yukarıya çıkartmak adına Elbistan A Termik Santrali’nin onarıma alındığının bilgisini veren Köse, bakım çalışmaları sonrası mevcudu bin 380 Megawatt olan santral gücünün bin 612 Megawatt güce ulaşacağını kaydetti. “Türkiye’nin en az 3-4 tane nükleer santrale ihtiyacı var. Nükleer Santral bizim geleceğimiz ve gerçeğimizdir. Bundan sonraki süreçte enerjiyi ithal etmeyeceğiz, enerjiyi üreteceğiz” diyen Köse, yerli üretim ve enerji için özelleştirme değil, güzelleştirmelerin yapılması gerektiğine dikkat çekti.

GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ GELİYOR!
Köse, konuşmalarının devamında şu ifadelere yer verdi: “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Berat Albayrak göreve başladıktan sonra Türkiye’de yerli enerji üretimine geçileceğini ve yabancı ülkelerden enerji alınmayacağını vurgulamıştı. Türkiye’de akan suların ve esen rüzgârın boşa gitmeyeceğini, linyit işletmelerinin yer altında, yer üstünde bulunan tüm enerji kaynaklarımızın bir bir araştırılıp gündeme alınmasıyla ilgili konuşmuştu. Dolayısıyla bakanımız bu doğrultuda kolları sıvadı ve bunu başlattı. Şu ana kadar Kahramanmaraş’a güneş ve rüzgâr enerjisi kurulmamıştı. 2016-2017 yıllarında güneş enerjisi için Kahramanmaraş Devlet Su İşleri tarafından Adıyaman’da yeni bir AR-GE projesi gerçekleştirildi. Yapılan AR-GE’den olumlu sonuç alındı. Kahramanmaraş’ın belirli yerlerine güneş enerji sistemi kurmayı düşünüyoruz.”

İTHALAT KALKIYOR, ÜRETİME GEÇİLİYOR
Bakan Albayrak’ın göreve başlamasının ardından Türkiye’nin enerjide ithalden, üretime geçtiğinin altını çizen Köse, şöyle konuştu: “Türkiye’de büyük santrallerimiz yoktu. En büyük enerji üretimini Kahramanmaraş sağlıyordu. İzmir’de Enerji Bakanımız Berat Albayrak’ın girişimiyle yeni bir santral kuruldu. Şimdi yine Akdeniz’de nükleer santralimiz kuruluyor. Türkiye’ye bunun gibi nükleer enerjilerin kurulması, ülkemizi enerji anlamında dışarıya bağımlılıktan kurtaracak. Aslında şu anda Türkiye doğalgazdan ve maden kaynaklarımızla üretilen enerjiyi bu kuracak olduğumuz büyük santrallerle karşılayabilir. Berat Albayrak geldikten sonra Türkiye’de enerji piyasası bir ivme kazandı. Buna örnek verecek olursak Elbistan Termik Santrali, A Termik ve B Termik santrali linyit işletmelerinin bulunduğu yerdeki kömür işletme havzasındaki kömürle çalıştırılıyor. Şimdi oradan çıkan kömürün kalorisi yetmediği şeklinde söylemler var. Ancak Berat Albayrak Bakanımız buraları gezdi ve A Termik Santralini onarıma aldı. Şu anda oranın bakımı yapılıyor ve bakımı yapıldıktan sonra verim, az yakıtla daha çok olacak. Buna ilave olarak bazı Hidroelektrik Santrallerimiz (HES) özelleştiriliyor. Türkiye’deki enerji Türkiye’ye yeter. Fakat kullanıldığı zaman yeter. Şu anda Türkiye’nin en az 3-4 tane nükleer santrale ihtiyacı var. Nükleer Santral bizim geleceğimiz ve gerçeğimizdir. Bundan sonraki süreçte enerjiyi ithal etmeyeceğiz, enerjiyi üreteceğiz.”

YERLİ ENERJİ VE ÜRETİM İÇİN ÖZELLEŞTİRME DEĞİL, GÜZELLEŞTİRME
“Eğer yerli üretim, yerli enerji istiyorsak, özelleştirme değil, güzelleştirme yapmamız lazım” ifadelerini kullanan Köse, sözlerinin devamında şunları dedi: “Kahramanmaraş dünyanın en büyük su kaynağına sahip olan şehirlerden biridir. Su kaynaklarımızın üzerine HES’ler kurulduğu zaman ve bu HES’ler tam olarak işletildiği zaman inanıyorum ki Kahramanmaraş Türkiye’de enerji üretiminde birinci sırada yer alacak. Yeni aldığımız bir haber göre; Kılavuzlu ve Menzelet Barajı özelleştirme kapsamına alındı. Bu konuda da Bakanımızın, “100 Megawatt üzerindeki santraller özelleşmeyecek” şeklinde bir açıklaması vardı. Ben bunların özelleşmesinin faydalı olacağını düşünmüyorum. Çünkü Kahramanmaraş’ta Kılavuzlu ve Menzelet Barajı özelleştiği zaman buradan Amik Ovası’na kadar giden sulama kanalımız ileri de özelleştirilen kişiler tarafından sekteye uğrayacağı bunun da tarımda gerilemeye yol açacağını düşünüyoruz. Eğer yerli üretim, yerli enerji istiyorsak, özelleştirme değil, güzelleştirme yapmamız lazım.”

KAHRAMANMARAŞ YATIRIM ŞEHRİDİR”
Adanalı bir vatandaşın Kahramanmaraş’a Hidrojen Enerjisi Üretim Tesisi kurulacağı haberini de değerlendiren Köse, “Yine gündem de Adanalı bir vatandaşın Kahramanmaraş’a hidrojen santralı kurulacağı haberleri geçiyordu, Eğer Adana da ki bu vatandaş bize gelir yatırım yaparsa biz o adama minnettar oluruz. Bunun götürüsü ne olur? Hava kirliliği ya da çevreye olan kirliliği ne olur? Bunlar düşünülerek dünya standartlarına uygun bir santral kuracaksa ki başımızın tacıdır. Burası bir yatırım şehridir. En azından şehrimize bir girdi olur şehrimiz de nasıl ki iki kâğıt fabrikası var. Dolayısıyla Türkiye’de 5 tane kâğıt fabrikasın varken şehrimiz de iki tane kâğıt fabrikası olması şehrimiz adına çok güzel bir kazanım. Burada bir istihdam söz konusudur. Şimdi bu vatandaş burada bu yatırımı yaptığı zaman, Türkiye’de zaten bu bir ilk olur ve çok büyük bir istihdam olur. Bizde o vatandaşımızın buraya gelip birlikte bizimle çalışmasını isteriz” ifadelerini kullandı.

BARAJLARIMIZIN İYİLEŞTİRİLMESİ GEREK
Barajların iyileştirilmesi gerektiğini dile getiren Köse, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Kahramanmaraş’ta enerjide özelleştirme değil de güzelleştirme olsun. Yatırımlarımız dışarıya yatırılmasın, Kahramanmaraş’ın içine yatırılsın. Biz enerjide de Türkiye’de ikinci sıradaysak eğer, bize de enerji ile alakalı yapılabilecek her şeyin Kahramanmaraş’ta yapılmasını istiyoruz. Özellikle barajlarımızın iyileştirilmesi gerekir.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz