Onikişubat İlçesi, Haydarbey Mahallesi Özgül Park Apartmanı altında henüz 9 ay önce açılan ve açıldığı günden bu yana eşsiz tatlarında her medeniyetin izini taşıyan Hatay mutfağının tüm yöresel ürünlerini Kahramanmaraş halkının hizmetine sunan Antokya Hatay Mutfağı, insanların ilgisini çektiği gibi damak tadında bıraktığı muhteşem tatlar da yüzleri gülümsetiyor. Sahip olduğu 600'ün üzerinde yemek ve tatlı çeşidi ile adından söz ettiren Hatay mutfağının tüm yurda nam salmış lezzetleriyle her damak tadına hitap eden ürünleri bulunduran Antokya Hatay Mutfağı, ‘Evinizdeki sıcaklık, Mutfağınızdaki hijyen ve kilerinizdeki doğallık’ sloganlarıyla kentin yemek kültürüne bambaşka bir soluk getirdi.

“KENTTE MEZE NOKTASINDA BİR EKSİKLİK OLDUĞUNU GÖRDÜM”
Antokya Hatay Mutfağı’nın açılış serüveni ve içeriğiyle ilgili konuşan İşletme Sahibi Bünyamin Okay, “2013 yılında üniversiteyi kazandığım için Kahramanmaraş’a geldim. Üniversiteyle birlikte Kahramanmaraş’ta bir başlangıç yapmış oldum. 2012 yılında Ankara’da Hattena Hatay Sofrası adında işyeri açarak bir faaliyetimiz başlamıştı. Okuduğum bölümle çok bağdaşlaşmış bir iş yapmıyorum esasında. Fakat esnaflıkla ilgili kafamda hep bir düşünce vardı. Üniversite yıllarında farklı ticari faaliyetlerim oldu. Bir öğrencinin yapabileceği kadar faaliyette bulundum. Sonraki süreçte üniversite bitti. Daha sonra bu şehirde bir eksiklik hissettim. Özellikle meze noktasında bir eksiklik olduğunu gördüm. Yemek noktasında zengin mutfağa sahip bir şehir Kahramanmaraş. Fakat meze noktasında Hatay ile coğrafi olarak çok yakın olmasına rağmen bir tık geri planda kalmış bir şehir. Bu noktada da meze konusunda neden Kahramanmaraş’ta bu faaliyeti gerçekleştirmeyelim diye düşündük” şeklinde konuştu.

“HATAY MUTFAĞINI KAHRAMANMARAŞ’A TAŞIMAK İSTEDİM”
“Bir şehrin kültürünü farklı bir yere taşıyabilirsiniz ama doğasını, suyunu, havasını taşıyamazsınız” diyen Okay, bu anlamda Hatay mutfağını Kahramanmaraş’a taşımak istediğini söyledi. Okay sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Kahramanmaraş özellikle doğası, suyu, havası bakımından çok güzel Türkiye’nin nadide şehirlerinden bir tanesi. Ben Kahramanmaraşlı değilim ama bunu gerçekten benimseyerek söyleyebiliyorum. Çünkü uzun yıllardır bu şehirde yaşıyorum ve bu şehrin ekmeğini, suyunu yiyorum içiyorum. İşte bu anlamda da Hatay’ın mutfağını kültürel faaliyetlerini neden bu şehre taşımayalım dedik ve böyle bir faaliyet başlangıcımız olmuş oldu.”

“ANTOKYA HATAY MUTFAĞI ŞAHSIM ADINA İLK İŞYERİM”
Antokya Hatay Mutfağı’nın ilk işyeri olduğunu anlatan Okay, “Şehri ne kadar tanısak ta öğrenci olarak ne kadar bir hayat sürmüş olsak ta işin işletme boyutu bir tık daha farklı oluyormuş. Bunu işyerimizi açmaya başladığımız gün farkına vardık. Benim şahsım adına burası ilk işyerim. Buranın tamamının dizaynını kendim yaptım. Yani durum böyle olunca tek tek uğraşmak durumunda kaldım. Sanayide çok vakit geçirdik. Tabii bunların hepsi güzel ama aynı zamanda bir o kadarda zor” ifadelerini kullandı.

“DAHA ÇOK YÖRESEL ÜRÜNLER VAR”     
İşletmeyi ilk açtıkları dönemde yemek kültürüne de yer vermeyi düşündüklerini ancak araya pandeminin girmesinin ardından daha çok yöresel lezzetlere yöneldiklerini aktaran Okay, “Antokya Hatay Mutfağı olarak biz 23 Kasım 2019 tarihinde faaliyete başladık. Faaliyete başladığımızda sadece kahvaltı ve meze üzerine bir çalışmamız vardı. Genel itibariyle bu şekilde bir düşünceyle devam etmiştik. Tabii farklı düşüncelerimiz ve planlarımız vardı. Her işletmecinin her işletmenin yaşadığı gibi pandemi sıkıntısıyla karşı karşıya kalınca planlarımızı askıya almak zorunda kaldık. Kahvaltı ve meze noktasında başlamışken pandemi süreci bizde daha farklı bir boyuta sebep oldu. Biz yemek düşünürken biraz daha böyle yöresele doğru devam ettik. Hatay mutfağına ait tüm yöresel ürünleri burada bulabilirsiniz. Peynir çeşitlerimiz mevcut. Nar ekşisi, zeytinyağı, reçeller, zahter salamurası, tuzlu yoğurdu ve bunun yanı sıra Hatay’a ait tüm çeşitlerimiz mevcut” dedi.

“HATAY MUTFAĞINA İLGİ ÇOK GÜZEL”
Hatay mutfağına ilginin oldukça yoğun olduğundan bahseden Okay, şunları söyledi: “Yani biz özellikle işletme noktasında sevildiğimizi düşünüyoruz. Bir ilgi görmeye başladık. Mutfağımızda tamamen organik ürünler kullanıyoruz. Ürünlerimizin tamamını kendi köyümüzden ve civar köylerden temin ediyoruz. Yani Hatay’ın Yayladağ İlçesi’nin civar köylerinden ürünlerimizi getiriyoruz. Unumuzu, buğdayımızı Hatay’dan getiriyoruz. Bizim işyerimizde tandırımız var. Burada Antakya’nın Sokak kültürü olan biberli ekmek yapıyoruz. Durum böyle olunca tam anlamıyla bir Hatay mutfağını yansıtmaya çalışıyoruz. Bu noktada bir tek yemek eksik olmuş oluyor. Ama onun dışında tüm yöresel ürünler var.”

“MUTFAĞIN BAŞROLÜNDE MERAL ANNEMİZ VAR”
Mutfağın başrolünde Meral annesinin olduğunu belirten Okay, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Biz bir aile işletmesiyiz. Birçok işletme anne eli değmiş gibidir sloganıyla faaliyet gösteriyor. Bizde o iş biraz daha şöyle oluyor; bizde bizzat anne eliyle yapılıyor. Annemizin yapmış olduğu ürünleri biz kendimiz yiyoruz. Daha sonra müşterilerimiz tadıyor.  Bir anne evladının yediği yemeği ne kadar özenle yapıyorsa biz müşterilerimize de aynı özenle hizmet vermiş oluyoruz.”

Haber : Orhan Demir

Editör: Mahmut Beyaz