Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, CNN Türk’te yayınlanan Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programına konuk oldu. Kara, son günlerde yaşanan koronavirüsü konusuna dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu. İtalya’nın tıbbi malzeme isteğine maske isteğine hiçbir Avrupa ülkesinin cevap vermedini belirten Kara, “Bizde maske ülkemizde açıkcası çok yakında her tarafta bulunur hale gelecek. Türkiye ciddi anlamda italyaya destek veriyor” ifadelerini kullandı.

“GEBE BİR SAĞLIK PERSONELİ BİLE ŞU ANDA ÇALIŞIYOR”

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara konuşmasının devamında şunları kaydetti:

“Sağlık personelinde açıkçası özveri biraz daha fazla bu meslek öyle kolay yapılabilecek bir meslek değil. O nedenle de ben vatandaşlarımızdan bir kere daha sağlık personelleriyle ilgili bazen olumsuz şeyler duyuyoruz. Bu duyduklarımızı yaparlarken bir kere daha düşünsünler. Gebe bir sağlık personeli bile şu anda çalışıyor. Riskin yüksek olduğu değil riskin biraz daha düşük olduğu bölgelere alınıyor. Şunu da düşünmemiz lazım pek çok ülke emekli olan sağlık personelini göreve çağırıyor. Pek çok ülke eğitim almış her hangi birisini bile göreve alabiliyor çağırabiliyor. O nedenle de şu anda Türkiye’de sağlık personelleri bu konuda özellikle hazırlık yapılıyor, ona yönelik olarak çalışmalarda bulunuyor.

“BU DÖNEMDE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR”

Bir ricam var mümkün olduğu kadar bu dönemde ciddi problemimiz yoksa, gerçekten hastaneye başvurmamız gerekmiyorsa çok önemli problemimiz değil biraz öteleyebileceksek o nedenle hastanelere belki biraz daha geç başvurmayı çok acil değilse bunu biraz ötelemeyin şu dönem için düşünelim. İki nedenle bir, hastaneleri çok kalabalık hale getirmemek için iki kendi sağlığımız için gidip orada böyle bir durumda herhangi bir şekilde risk almamız için ama bir değeri de gerçekten bu dönemde ihtiyacı olabilecek özellikle koronavirüsün ya da başka bir nedenle olacak vatandaşlarımıza biraz daha sağlık personelinin ilgisinin yoğun olmasını sağlayabilmek için biraz onlara bu dönemde dikkat etmek gerekiyor.

“TUZ ASLINDA KONSANTRASYONU DEĞİŞTİREN EN ÖNEMLİ MATERYALLERDEN BİR TANESİ”

Bizim vücudumuzda hücrelerimizin içerisinde belirli bir miktarda su var vücudumuzda hücrelerimizin arasında da belli bir miktarda suyumuz var. tuz aslında Konsantrasyonu değiştiren en önemli materyallerden bir tanesi siz Konsantrasyonunuzu biraz yüksek tuttuğunuz zaman hücrenin içerisindeki suyuda dışarı çekersiniz bu da o hücrelerin zarar görmesine normal fonksiyon görmesine zarar verebilir. Bu da solunum yolu epitelinde olduğu zaman dışarı çıkan en açık epiteldir.

Editör: Mahmut Beyaz