Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında hastanelerde manevi destek ve rehberlik kapsamında 7 Ocak 2015 tarihinde Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi bünyesinde kurulan ‘Manevi Destek Birimi’ gerçekleştirdiği faaliyetleri ile göz dolduruyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından da evrensel bir hak olarak kabul edilen Manevi Destek Birimi’nin, hasta, hasta yakını ve sağlık personeline gönüllülük esasına dayalı, belli bir sistem dahilinde moral, motivasyon, farkındalık ve manevi destek sağlayarak, dini ve manevi konularda danışmanlık ve rehberlik hizmeti veriliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görevlendirdiği manevi destek uzmanları tarafından verilen bu hizmetten yararlanan hastalar, hasta yakınları ve hastane personelleri oldukça memnun.

MANEVİ DUYGULAR ÇOK ÖNEMLİ”
Manevi Destek Birimde görev yapan Yusuf Karaoğlan, hastaların fiziksel bakım ve tedavilerindeki başarı oranında, hastaların manevi duygularının da çok önemli olduğunu kaydetti. Karaoğlan, “Diyanet işleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığımız arasında 7 Ocak 2015’te 3 imzalanan hastanelerde manevi destek ve rehberlik hizmeti kapsamında hastanede hasta, hasta yakını ve personel yetkililerine talepleri doğrultusunda içinde bulundukları şartlar göz önünde bulundurularak hastaların iyileşmelerine katkıda bulunmak amacıyla moral, motivasyon, dini, manevi konularda danışmanlık ve rehberlik hizmetleri sunmaya yönelik bir hizmettir. Bu çerçevede eğitimlerini ilahiyat mezunu, dini alanda yüksek lisans yapmış kişiler arasında seçilerek Ankara’da Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Bakanlığı arasında gerçekleştirilen bir eğitime katıldık. Eğitim uygulamalı bir eğitimdi. Aralık ayı içerisinde Necip Fazıl Şehir hastanesi benimle beraber 3 hoca göreve başladı. Hizmetlerimizi güzel bir şekilde devam ettirmeye çalışıyoruz” dedi.

MORAL VE MOTİVE EDİYORUZ”
Hizmetlerin talepler doğrultusunda devam ettiğini söyleyen Karaoğlan, “Hizmetlerimiz talep eden kişiler hemşire hanımlara söyleyip sonrasında bizlere bildiriliyor. Bizde kendilerinden izin alarak uygun bir şekilde görüşmelerimizi yapıyoruz. Hastalarımızı sıkıntıları süreçlerinde kendilerinin yanında olmak hem şahsen, hem de devletimiz adına onlara geçmiş olsun ziyaretlerinde bulunmak, onlara moral ve motive vermek, ziyaret ederek morallerini üst seviyelere çıkararak iyileşmelerine katkı da bulunmak amacıyla ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz. Daha çok hastalarımızı, talep eden arkadaşlarımızı dinleyerek onların dertlerinden konuşarak kurtulmasına vesile olacak şekilde hizmetlerimizi devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.

EĞİTİM ALDIK”
Manevi Destek Biriminde görevli olan Nurhayat Aygün ise, haftanın dört günü en az dört saat olmak suretiyle hastalara yardımcı olduklarını belirtti. Aygün, “Görevlendirme usulü ile Necip Fazıl Şehir Hastanesi manevi destek biriminde göreve başladık. Hizmet için belirli kriterler arandı. Bu hizmet için ayrıca Ankara’da 4 haftalık bir eğitim aldık. Bu eğitim neticesinde burada göreve başladık. Hastanemizde bize destek oldu. Haftanın 4 günü en az 4’er saat olmak üzere çalışıyoruz” dedi.

BERABER SONUCA ULAŞABİLMEK BİZİM ESAS GÖREVİMİZ”
Talep eden vatandaşlara ayrım yapmadan hangi din olursa olsun yardımcı olmaya çalıştıklarını söyleyen Aygün, şunları kaydetti: “Protokol içerisinde geçen hasta, hasta yakını ve hastane personellerine manevi destek sağlamak. Manevi destekten kasıtta moral, motivasyon varsa dini konularına cevap vermeye çalışıyoruz. Aslında başlayan neden ben? Niye benim başıma geldi? Gibi aşkın varlıkla olan her türlü sıkıntıya çare olmaya çalışıyoruz. Din sadece İslamla olan bir şey değil aslında. Burada talep eden başka dine mensup olan kişiye de yardımcı olmaya çalışıyoruz. Orada meydana gelen sıkıntılarda ona destek olmak, rehberlik etmek, beraber sonuca ulaşabilmek bizim esas görevimiz.”

OLUMLU TEPKİLER ALIYORUZ”
Hastaların manevi destek birimini pek bilmedikleri için talep edemediklerini dile getiren Aygün, el birliği ile tek tek yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi. Aygün, “Hastalar yeteri kadar bilgi sahibi olmadıkları için şuanda talep edemiyor. Burada biz hemşerilerle çok çalışıyoruz. Biz her gün servisleri geziyoruz. Hemşirelerin gerekli gördüğü hastalara biz gidiyoruz. Çok olumlu tepkiler alıyoruz. Bazen hiçbir şey söylemiyoruz. Mesela benim hiç bir şey söylemediğim bir hasta bana anlattı ve çıkarken de çok iyi geldi Allah razı olsun dedi. Kimsesi yoktu çünkü. Böyle hastalarla da karşılaşıyoruz. Bazen soruları oluyor, cevaplıyoruz. Hizmet ilerledikçe, duyuldukça, talep edilmeye başladıkça çok daha güzel noktalara ulaşacağından hiç şüphem yok” ifadelerini kullandı.

MANEVİ DESTEK BİRİMİ TANITILMALI”
Bir diğer görevli Münibe Gümüş’te şöyle konuştu: “Kahramanmaraş Dulkadiroğlu İlçesine bağlı olarak kuran kursu öğreticisi yapmaktayım. Hastaneye görevlendirildim. Talep eden hasta ve hasta yakınlarımıza dini konuda moral, motivasyon ve manevi destek vermeye çalışıyoruz. Hizmet tam olarak bilinmediği için öncelikle servisleri geziyoruz ve hemşeriler bizi hastaya yönlendiriyorlar. Bizde hastanın odasına gidip, görüşüyoruz. Genelde hastalarımız bu durumdan çok memnun kalıyorlar. Hizmetin kaliteli yürütülmesi için biraz daha duyurulması gerekiyor.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz