Milletlerin tarihinde önemli yer tutan ve izler bırakan birçok olaylar vardır. Tarih, bu anlamda milletlerin ve devletlerin hafızasıdır. Bu hafızayı diri ve canlı tutmak, dünyada, millet ve devlet olarak var olabilmenin ve kalıcı olabilmenin ilk şartlarındandır. Tarihi belleğe sahip olamayan milletlerin mazi-hal ve istikbal sürecini değerlendirebilmeleri ve daha güçlü ve güvenli geleceğe yönelmeleri mümkün değildir. Bizde Manşet Gazetesi olarak tarihi hafızamıza sahip çıkıyor ve kahramanlığımızı geleceğe aktarıyoruz. Türk milletinin istikbal sürecinde dimdik ayağa kalkarak düzenli bir birliği olmamasına rağmen kendini kurtarmayı başaran Kahramanmaraş, 100 yıl önce 12 Şubat’ta adeta Türk’ün gücünü dünyaya haykırdı. 12 Şubat adeta Maraşlı her fert için var olabilmenin ilk ve son günü oldu. Bütün benliğiyle, tâ iliklerine kadar, ecdadından aldığı ruhu taşıyan Maraşlı, 100 yıl önce 12 Şubat günü dimdik, tek bir yürek olarak; vatan için, namus için, bayrak için işgalci-emperyalist güçlere karşı koydu.

ETKİNLİKLER CUMHURBAŞKANLIĞI HİMAYESİNDE YAPILDI!

O günden bugüne her 12 Şubat’ta kutlanan Kahramanmaraş’ın Kurtuluş Bayramı, içinde barındırdığı büyük coşkuyla Türkiye’de dikkatleri üzerine çekiyor. Kent halkı, 12 Şubat’a sayılı günler kala ecdadının kahramanlığını anmak için çeşitli etkinliklerle sokaklara döküldü. Bu yıl Kahramanmaraş’ın düşman işgalinin kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü olması sebebiyle etkinlikler Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirildi. 100’üncü yıl etkinliklerinin başlangıcı ise her yıl olduğu gibi bu yıl da Cuma gününde hatim ve pilav dağıtımı ile yapıldı. Cumhurbaşkanlığı himayesinde 200’den fazla etkinlik düzenlenirken, bütün etkinliklerde ‘İstiklalin100AkıKahramanmaraş’ mottosu kullanıldı. 

ETKİNLİKLER 12 ŞUBAT’A KADAR DEVAM ETTİ!

Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen etkinlikler, 12 Şubat’a kadar sürdü. Milli mücadelenin 100. yılında; konserler, halk oyunları, top atışı, mehteran gösterileri, konferanslar, fotoğraf sergileri, eğitici seminerler, tiyatro gösterileri, gezici sinema tırı, ışık ve havai fişek gösterileri gibi birçok etkinlik gerçekleştirildi. Yıllardır devam eden çete geleneği de yaşatıldı. Çete kıyafeti giyen çeteler davul eşliğinde sokak sokak gezdi. Ülkenin çeşitli şehirlerinden gaziler, Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümüne katılmak üzere şehre geldi. Milli Mücadele şehitlerinin isimlerinin yer aldığı duvar ise Kahramanmaraş Valiliği’nin önünde 12 Şubat’a kadar sergilendi. Ayrıca Ulu Camii’de, Milli Mücadele şehitlerinin ruhlarına bağışlanmak üzere okunan 2020 adet Hatm-i Şerif okundu. 12 Şubat’ta finali yapılacak etkinliklerin tümü 100 sayfalık almanak halinde basılıp özel koleksiyon haline getirilecek.

12 ŞUBAT’IN FİNALİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN KATILIMIYLA YAPILACAK

Kahramanmaraş’ın düşmanı topraklarından silip attığı son gün olan 12 Şubat’ın yıl dönümleri bayram havasında kutlanırken, final ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek.Her sene kutlamalar Trabzon Caddesi’nde düzenlenirken, bu yıl ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelişiyle değişiklikler yaşandı. Kent, yaklaşık bir aydır Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ağırlamaya hazırlanırken, vatandaşlar da büyük coşku ve heyecan içerisinde 12 Şubat Stadyumu’nda yapılacak etkinlikleri bekliyordu fakat havaların soğuk olması sebebiyle etkinliklerin adresi değişti. Son değişikliğe göre 12 Şubat etkinliklerinin finali Otogar’ın arkasında bulunan Merkez Spor Kompleksi’nde gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla saat 13’de başlayacak programda ilk olarak açılış konuşmaları gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle bu günlerde zor zamanlar geçiren Türk halkına Kahramanmaraş’tan moral verecek. Erdoğan, dünyaya ise Türk’ün gücünü ecdadın 100 yıl önceki ruhuyla Kahramanmaraş’tan gösterecek. Erdoğan’ın konuşmasının ardından tiyatro gösterileri, yöresel oyunların sergilenmesi ev kortej yürüyüşü gerçekleştirilecek.

KAHRAMANMARAŞ'IN KURTULUŞU HAKKINDA;

21 Ocak-11 Şubat 1920 tarihlerinde tek başına verdiği kurtuluş mücadelesiyle şehri Fransız işgalinden kurtaran, ardından da çevre illerin yardımına koşan Maraş halkının bu kahramanlığı, 5 Nisan 1925'te kırmızı şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi.

Kurtuluş mücadelesinden sonra TBMM’den gönderilen "Şehirde Kurtuluş Savaşı'na katılanların bildirilmesinin" istendiği yazıya, "Maraş'ta Milli Mücadele'ye katılmayan tek bir fert bile yoktur" cevabının verildiği kente, 5 Nisan 1925 tarihinde TBMM tarafından "Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası" verildi.

Kahramanmaraş halkı, 1925'ten bu yana "12 Şubat Kurtuluş Günü'nde ve 5 Nisan Madalya gününde şanlı Türk Bayrağına İstiklal Madalyası’nı takarak destansı geçmişini gururla anıyor.

TBMM tarafından verilen "Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ve Kahramanlık Beratı" Büyükşehir Belediye Başkanlığı makamındaki özel hazırlanmış çelik kasada korunuyor.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz