Son zamanlarda ciddi anlamda cep yakan trafik sigorta primlerinin fiyatları düşmüyor. Bu durumda hem vatandaşın hem de sigorta acentelerinin canını sıkmaya devam ediyor. Sigorta acenteleri, sigorta şirketlerinin trafik sigortasında ki hasar maliyetlerinin düşmediği sürece trafik sigortası primlerinde de önemli bir indirimin olmayacağını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Trafik Sigortası Primlerinin düzenlenmesiyle ilgili düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşüldü ve düzenleme yürürlüğe girdi. Ancak ne vatandaş ne de sigorta şirketleri yeni çıkan düzenlemeyle beklediği indirimi bulmadı. Manşet Gazetesi olarak Kahramanmaraş’ta ki sigorta acenteleri ile yaptığımız görüşmelerde sigorta acenteleri, yeni çıkan düzenlemeyle ilgili olarak az da olsa beklenen düşüşün gerçekleşmediğini söyledi. Sigorta acentecisi Mehmet Beşen, beklenen indirim 2016 yılının Haziran ayından sonra olacağını ancak bu düşüşün yüzde 30-40 oranında değil, yüzde 5-10 oranında ve yavaş yavaş düşeceğini kaydetti. Bir başka sigorta acentecisi olan Ali Açıksarı ise fiyatların yükselmesinde ki en büyük etkenin artan trafik kazaları olduğuna işaret ederek, her ayın ilk günü düzenli bir şekilde artan fiyatların yeni düzenlemeyle birlikte ilk defa bu ay artmadığını ve yerinde saydığını söyledi.
HEP BERABER İZLEYECEĞİZ’
Diğer yandan yine aynı sektörde hizmet veren sigortacı Mehmet Beşen, kazaların ücretlere büyük etkisinin olduğunu kaydetti. Beşen “Trafik sigortalarında ki prim artışı yalnız 2015 yılında değil, geçmiş yıllardan beri sigorta şirketlerinin bir zarar olmuştur. Trafik sigorta primlerinin artmasıyla ilgili toplumumuzun her kesiminden bir tepki oluştu. Bu tepkinin oluşmasıyla hükümetimiz bu konuda bir duyarlılık göstererek bir takım düzenlemeler yaptı. Bu düzenlemelerde geçtiğimiz günlerde TBMM’de gerçekleşti. Bundan sonra ki süreçte de bu düzenlemeyle trafik sigortalarında ki prim artışının düşeceğini umuyorum. Ama şunu söylemek lazım ki sigorta şirketlerinin trafik sigortasında ki hasar maliyetleri düşmediği sürece trafik sigortasında önemli bir indirimin olacağını düşünmüyorum. Sürecin nasıl işleyeceğini hep beraber izleyeceğiz. Yeni düzenlemeyle birlikte kusursuz sürücülere gelen vücu olayları kaldırıldı. Bu süreçte sigorta şirketleri muhakkak ki bu zararları minimuma indiği takdirde primlerinde düşeceğini tahmin ediyorum. Ama kesinlikle primler hemen düşmeyecek. Vatandaşlarımız da bu algı oluşuyor ve yanlış düşünüyorlar. Şu anda bütün müşterilerimiz bu anlamda bir beklenti içerisinde. Ben şu anda büyük bir indirimin hemen hızlı bir şekilde düşeceğini sanmıyorum ve bunun içinde zaten çok erken” diye konuştu.
PRİM ARTIŞLARI DÜŞEBİLİR’
Sigorta fiyatlarının bu şekilde gitmeyeceğini ve azalabileceğini söyleyen Beşen, “Her kurum gibi sigorta şirketlerinin de amacı para kazanmaktır. Bizlerde acenteci olarak primlerin kesinlikle düşmesini istiyoruz. Çünkü sigorta primleri düşmediği takdirde trafikte ki sigortasız araç sayıda artıyor. Maalesef şu anda trafikte çok sayıda sigortasız araç var. Ama her şeye rağmen 2016 yılının haziran ayıyla birlikte bu prim artışlarının düşeceği kanaatindeyim. Sigorta şirketlerinin hasar maliyetleri ne kadar azalırsa bunun paralelinde de sigorta primlerinde de yavaş yavaş düşme başlayacaktır. Yani kısacası sigorta şirketlerinin hasar girdileri ne kadar azalırsa onun ölçüsünde de sigorta primleri zaman içerisinde düşecektir. Zannediyorum ki bununla ilgili de 2016’nın Haziran ayından itibaren de primler düşecek” dedi.
13 AYDIR İLK DEFA BU FİYATLAR ARTMADI’
Sigorta fiyatlarının ilk defa bu ay artmadığını ifade eden sigortacı Ali Açıksarı, “Sigorta fiyatlarının düşmemesinin sebebi kaza oranlarında düşüş olmamasından kaynaklanıyor. Bu kaza oranları düşmediği müddetçe sigorta fiyatlarında da düşüş beklemesin vatandaşlarımız. Devlet bu konuda torba yasayla birlikte bu konuya müdahale etti. 13 aydır ilk defa bu fiyatlar artmadı. Devletin torba yasayla birlikte bu fiyatları düşürmek değil en azından artmasını engellemekti. Aslında asıl amaç fiyatları düşürmek olsa da ilk defa bu ay fiyatlar geçen ayki fiyatlarla aynı. Her ayın birinde düzenli olarak bu fiyatlar artıyordu. Devletin bu müdahalesi sayesinde bu sene fiyatlar artmadı. Bunlarda düşecek gibi durmuyor ve her gün kaza oranları biraz daha artıyor. Torba yasada da çıkan şuydu; kaza yapan kişi ağır kusurlu diyelim bu da şu demek oluyor, alkollü araba kullanmak, ehliyetsiz araba kullanmak, ters şeritte seyreden araç ve kırmızı ışıkta geçmiş gibi birçok neden ağır kusurluya giriyor” şeklinde konuştu.
5 VEYA 6 TANESİ AKTİF ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI YAPIYOR’
Sigorta yaptırmayanların fiyatının yüksek olmasıyla çok bir ilgili olmadığını dile getiren Açıksarı, “Trafik sigortası bunları ödüyordu fakat şimdi değişen kanunla birlikle sigorta şirketi bu ağır kusurlu müşterisinden talep edebilecek. Bu eski sisteme göre yapılamıyordu. Bu paraların hepsi sigorta şirketine kalıyordu. Bunları sigorta şirketi ödüyordu ve bununla birlikte bir kaç tane sigorta şirketi battı. Diğer sigorta şirketleri de iyi durumda değil. Trafik sigortası yapmaktan kaçıyorlar. Şu an 20’nin üzerinde şirket var ancak bunların 5 veya 6 tanesi aktif zorunlu trafik sigortası yapıyor. Diğer sigorta şirketleri nadir trafik sigortası yapıyor. Şu an Türkiye’de 4 milyon sigorta yaptırmayan var diye bu sayının çok olduğu düşünülüyor. Zaten bu oran bu sene yüzde 4 buçuk oldu. Geçen sene bu oran yüzde 3 buçuktu zaten bizim halkımız sigorta fiyatları düşükken de sigorta yaptırmıyordu. Bu da devlet denetiminden kaynaklanan bir artış olarak görünüyor. Vatandaşlar bu sigorta fiyatlarının düşmesini istiyorlarsa trafik kurallara uymalarını öneriyorum. Bununla da birlikte önce kendi canını, ailesini, çevresindekileri ve bununla beraber de sigorta fiyatlarının düşeceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Haber: Ahmet Özkars - Emre Akkış
Editör: Mahmut Beyaz