Lezzetiyle ünü tüm Türkiye’ye yayılan ve hemen hemen kentin her bölgesinde yetişen, tane büyüklüğü ve lezzetiyle kaliteden ödün vermeyen Kahramanmaraş cevizinin toplanma hasadı başladı. Bu yıl kentte ki ceviz rekoltesinin iyi, ancak mevsim şartlarından ötürü cevizde ki kalitenin biraz düştüğünü söyleyen Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, “2017 yılı için cevizde rekolte iyi ancak cevizde bazı sıkıntılar oluşmuş” dedi.

YÜKSEK RAKIMLI ALANLARDA HASAT DEVAM EDİYOR

Ceviz hasadında kentin rakımın düşük olduğu yerlerde hasadın bittiğini, yüksek olan yerlerde ise hasadın devam ettiğini belirten Çetinkaya, “Kahramanmaraş’ta 2017 yılı ceviz hasadı geçtiğimiz birkaç gün içerisinde başladı halende devam ediyor. Özellikle rakımın düşük olduğu yerlerde başlayan ceviz hasadı rakımın yüksek olduğu bölgelerde hasat devam ederken hasat sonlarına da yaklaşıldı” diye konuştu.

MEVSİM ŞARTLARI KALİTEYİ DÜŞÜRDÜ

Mevsim şartları itibariyle cevizin tane büyüklüğünün bu yıl biraz küçük olduğunu ve cevide güneş yanıkları bulunduğu kaydeden Çetinkaya, “Kahramanmaraş’ta ceviz üreticilerimizle görüştüğümüz zaman cevizle alakalı çiftçilerimizi ziyaret ettiğimizde kentte 2017 yılı için cevizde rekolte iyi ancak cevizde bazı sıkıntılar oluşmuş, Bu yıl hava şartları mevsim normallerinin çok üzerinde seyrettiği için cevizlerimizde güneş yanıtları oluştu. Havanın sıcak gitmesi yine ürünün döllenme sürecinde de sorunlar meydana getirdi. Ondan ötürü de cevizlerin büyüklük küçüklük oranlarında hem küçüklük gözlemlendi hem de güneş yanıkları oluştu” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLDÜ

2017 yılında çiftçinin cevizden yüzü güldüğünü belirten Çetinkaya şöyle devam etti: “Cevizimiz bol ancak hava şartlarının sıcak gitmesinden dolayı cevizlerde biraz güneş yanıkları oldu ama üründe kayda değer ciddi anlamda kayıp yok. Ürünümüz bu yıl için son derece iyi. Sadece havanın sıcak gitmesinden dolayı kaynaklanan olumsuzluklar var ve buda çok büyük bir sorun olmamakla beraber cevizin iç kısmında ki siyahlıklara neden oluyor. 2016-2017 yılı ceviz için son derece verimli geçiyor. Doğal afetlerin ve mevsim şartlarının değişmesiyle 2014-2015 yılında ceviz üreticimiz ciddi anlamda sıkıntı yaşamıştı ama 2016-2017 yılı ceviz için güzel bir yıl oldu. Bu yılda ceviz hasadımız devam ediyor. Çiftçilerimiz ise cevizden şu anda memnun.

TÜRKİYE’DE BİRİNCİ SIRADA

Biliyorsunuz ki Kahramanmaraş ile özdeşleşmiş Maraş 18, Kemallı dediğimiz bir cevizimin var ve kentin ciddi anlamda ceviz üretim havzası olan bir Çağlayancerit bölgemiz var. Çağlayancerit denilince akla ilk gelende ceviz oluyor ve bu bölgede ciddi anlamda ceviz üretimi yapılıyor. Bunun yanı sıra Bertiz bölgesinde ciddi anlamda ceviz üretiliyor ve her geçen günde ceviz piyasada biraz dana rantabl olmaya başladı. Ceviz için her yerde kapama bahçeleri yapılıyor ve ciddi anlamda Kahramanmaraş’ta ceviz üretimi artıyor. İnsanlar artık bahçelerinde boş olan yerlere yeni ürünler ekelim diye düşündükleri zaman direk ceviz ekiyorlar çünkü cevizin ekonomik olarak katkısı, saklama koşulu, pazarda ki payı ve istenildiği zaman iç olarak istenildiği zaman tane olarak satılması da ayrıca değer katıyor. Kahramanmaraş Türkiye genelinde de ceviz üretiminde birinci sıralarda yer almaktadır.”

KALİTEYE GÖRE CEVİZ

Ceviz fiyatlarının ise kaliteye göre değişkenlik gösterdiğinin altını çizen Çetinkaya, “Ceviz fiyatları ise kesin olmaksızın tanesi 25 kuruş ile 35 kuruş arasında satılmaktadır. Tabi bu fiyatlar aracı ile satıcı arasında arz talep meselesidir. Fiyat ise yine cevizin kalitesine göre 50 kuruş ile 25 kuruş arasında değişiyor” bilgisini verdi.

KIŞIN PARA ETMEZSE YAZIN…

Önümüzde ki yıl için çiftçilere tavsiyelerde bulunan Çetinkaya şöyle devam etti: “Ceviz ciddi bir geçim kaynağıdır ve toplama ve saklama koşulları çiftçimize her zaman ekonomik olarak ta destek sağlayacaktır. Ceviz yazın para etmezse kışın para eder, kışın etmezse yazın eder. Her halükarda ceviz para edecek bir üründür.”

Haber: Kübra Şimşir

Editör: Mahmut Beyaz