Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında 2016 yılında imzalanan protokolle başlatılan ‘Puşide Projesi’ kapsamında 11 Olgunlaşma Enstitüsü’nde Osmanlı hanedanına ait türbelerdeki puşidelerin yenilenmesi için başlatılan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Proje çerçevesinde, Kültür Bakanlığı’na bağlı türbelerin sanduka örtüleri yenileniyor. Bu kapsamda Kahramanmaraş̧ Olgunlaşma Enstitüsü tarafından 2018 yılında 2. Osman’ın kızı Zeynep Sultan puşidesinin yapımına başlandı. 4 bölümden oluşan Zeynep Sultan’ın puşidesi, projede yer alan 1 öğretmen eşliğinde 5 kişilik ekiple kadife üzerine altın sarısı sim iplikle Osmanlı motiflerinin elde Maraş̧ işi tekniğiyle tel tel sırınarak el emeği göz nuru dökülerek tamamlandı. Tamamlanan muhteşem eser önümüzdeki günlerde İstanbul’a gönderilecek. Kahramanmaraş̧ Olgunlaşma Enstitüsü tarafından yapılan Zeynep Sultan’ın puşidesinin tanıtımı yapıldı. Dulkadiroğlu Kaymakamı Kadir Okatan’ın da katıldığı tanıtımda, Zeynep Sultan puşidesini anlatan Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Mutlu Aslantürk, projede yer almaktan gurur duyduklarını söyledi.

“PROJENİN İÇİNDE OLMAKTAN ÇOK MUTLUYUZ”

Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü’nün kurulmasının hemen ardından çalışmalara başladıklarını anlatan Mutlu Aslantürk, “Türkiye’deki 23 Olgunlaşma Enstitüsü’nden bir tanesi olan Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü, Kültür Bakanlığı ve Mille Eğitim Bakanlığı’nın bir arada yaptığı, Cumhurbaşkanlığı’nın himayelerinde gerçekleştirilen Beylerbeyi Olgunlaşma Enstitüsü’nün öncülüğünde yapılan bir projenin parçası. Bu projenin ismi puşidedir. Puşide, örtü demektir kelime olarak. Kültür Bakanlığı’na bağlı türbelerdeki sandukaların örtülerinin yenilenmesiyle ilgili bir çalışmanın şuan da bir parçasını Kahramanmaraş Olgunlaştırma Enstitüsü olarak tamamlamış bulunmaktayız. Projenin başladığı yıllarda Enstitümüz henüz kurulmamıştı 1 yıl önce Enstitümüzün kurulumu akabinde bu projede yer almak istediğimizi belirttik, atölyemizi kısa sürede oluşturarak 5 usta öğretici ve bir öğretmen ile çalışmalara başladık” dedi.

“MARAŞ İŞİ SİM SIRMAYLA ASLINA UYGUN İŞLEDİK”

Zeynep Sultan puşidesini Maraş işi sim sırma tekniğiyle aslına uygun olarak işlediklerini kaydeden Aslantürk, “İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünün öncülüğünde yürütülen proje kapsamında Enstitümüze gönderilen Osman kızı Zeynep Sultan puşidesi için hazırlıklara hemen başlandı. Maraş̧ işi tekniğine uygun olarak çirişli kartondan möhlike (Mevleken) ile gönderilen Puşide desenlerinin kesimi yapıldı. Kartonları dikilerek cüldelere (Maraş işi işlemesi yapılan kasnak) yerleştirildi. Sultanahmet Türbesi’ndeki 2. Osman’ın kızı Zeynep Hatun’un sandukasının örtüsünü bizler yeniden, aslına uygun olarak işledik. 2023 yılına kadar devam edecek 11 Olgunlaşma Enstitüsü tarafından yapılan bu çalışmanın son noktası ise Kabe örtüsünün yenilenmesi olacak İnşallah. Bu kapsamda beş usta öğretici ve bir de öğretmenle yaklaşık bir yıldır yaptığımız çalışmanın sonucu olarak bir türbenin örtüsünü yenilemiş bulunmaktayız. Hemen bunun arkasından ikinci türbenin örtüsünü yapmaya başlayacağız. Maraş işi tekniğiyle işlediğimiz bu işlemenin son derece zahmetli ve uzun bir yolculuğu oldu. Bu işlemeyi başarıyla tamamlayan, uyumlu ve kısa sürede bu işi tamamlamakla bizleri memnun eden ekibime başta öğretmen arkadaşım Emine Nacar ve işleyen diğer arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.  

“DEĞERLERİMİZİ GELECEK KUŞAKLARA AKTARMALIYIZ”

Tanıtıma katılan Dulkadiroğlu Kaymakamı Kadir Okatan ise değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılmasının önemli olduğunu belirterek, “Tarihimizi, kültürümüzü, kültürel değerlerimizi öğrenmek, öğretmek, gelecek kuşaklara aktarmak hepimizin görevi. Olgunlaşma Enstitüsü’müz yaklaşık bir buçuk yıldır faaliyette. Bu anlamda çok güzel eserleri kazandırmış durumda kentimize. Bunlardan bir tanesi de bir çocuk sandukası örtüsü. Değerli öğretmenlerimiz buna çok büyük emek verdiler, hepsinin ellerine sağlık. Bizim için önemli olan geçmişten gelen değerlerimizin öğrenilmesi, örnekleriyle yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasıdır. Dolayısıyla geçmişimizi eğer bu değerlerimizden, geçmişimizden koparırsak, gelecek kuşaklara bunu aktaramazsak kaybolacaktır. Maalesef geleceğimize aktaracağımız hiçbir şey kalmayacaktır. Kahramanmaraş’ımızda son yıllarda bu anlamda gerek tarihi binaların restorasyonu gerekse bir takım kültürel değerlerin gün yüzüne çıkarılması anlamında ciddi derecede çalışmalar yapılmakta. Onlardan bir tanesine de burada şahit oluyoruz. Bu değerli çalışmaları yapan Mutlu Hanım’a ve değerli ekibine teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş’ımız tarihinde özgün kimliği olan güzide bir ilimiz. Dolayısıyla bu güzide özelliğini bugün de yaşatmaya devam ediyor, gelecekte de bu güzelliğini hep beraber tüm Türkiye’ye göstereceğiz” şeklinde konuştu.

“BÜYÜK BİR ÖZVERİYLE İŞLEDİK”

El Sanatları Teknolojisi Öğretmeni ve Proje sorumlusu Emine Nacar da projede yer almaktan onur duyduklarını belirterek, “Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü’nün bireyi olarak böyle bir projede yer almaktan onur ve gurur duyuyoruz. Diğer projeleri de başarıyla tamamlayacağımıza inanıyoruz. Bir yıl zamanımızı aldı bu iş ve çok gururlanarak, tarihimizi inceleyerek, tarihimizde yaşananları canlandırarak, gerçekten bu işi özümseyerek projede yer aldık. Arkadaşlarımız da gerçekten büyük bir özveriyle çalıştılar ve bir yıllık sürede uyum içerisinde bu işlemeyi tamamladılar. Diğer işlemeleri de aynı heyecan ve şevkle bekliyoruz. İnşallah onları da layıkıyla bitireceğiz” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz