Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hamsilerin boylarının küçük olması nedeniyle Karadeniz'de ve İstanbul Boğazı'nda 10 gün için getirilen hamsi avlama yasağı getirmişti. Getirilen bu yasak geçtiğimiz günlerde 7 Şubat’a uzatılırken, Kahramanmaraş Şazibey Halk Pazarındaki balıkçılar da bu yasaktan olumsuz yönde etkilendi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Balıkçılar Derneği Başkanı İbrahim Sarı, hamsiye getirilen av yasağının bütün balık fiyatlarının 2 katına çıkmasına neden olduğunu ifade ederek, fiyat artışlarının ise vatandaşların balık tüketme sıklığının azalmasına neden olduğunu söyledi. Şu anda şoklu hamsi sattıklarını anlatan Sarı, “İnşallah hamsi tekrar avlanmaya başlarda balık fiyatları düşer” dedi.

“BÜTÜN BALIKLARDA FİYATLAR 2 KATINA ÇIKTI”

Başkan Sarı, konuyla ilgili konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Malumunuz geçtiğimiz haftalarda Hamsi avlamak yasaklandı. Hamsi yasağından sonra bütün balıklarda fiyatlar 2 katına çıktı. Hamsi bu sezonu kapattı gibi görünüyor. Balık fiyatları da geçen yıla göre ortalama yüzde 30-40 artmış vaziyette. Balık pazarında işlerin durgun almasının sebebi de balık fiyatlarının artmış durumda olması. Bu nedenle insanlar haftada 1 defa balık yiyeceğine ayda 1 tane balık yiyor.

“BİR RİSKİ YOK AMA ORJİNALİNİN YERİNİ TUTMUYOR”

İnşallah hamside Şubat ayının 7’si itibariyle tekrar avlanması başlarda balık fiyatları düşer. Bu düşüşte insanların balık pazarına daha sık gelip gitmesini sağlar. Şu an hamsiler buzhanelerden geliyor bizlere. Kışın 11.-12. ayda çıkan hamsileri şokluyoruz. Balık olmadığı zaman piyasaya sürüyoruz değerlendiriyoruz. Bir riski yok ama orjinalinin yerini tutmuyor. Sadece o günü kurtarmak için elimizde bulundurup satıyoruz.”

İŞTE GÜNCEL BALIK FİYATLARI!

Balık fiyatlarına da değinen Kahramanmaraş Balıkçılar Derneği Başkanı İbrahim Sarı, şunları söyledi: “Çupranın kilosu 40 lira ila 60 lira arasında değişiyor. Levreğin kilosu 50 lirayla 75 lira arasında. Donmuş hamsi 20 lira 25 lira. Taze İstavrit 35 lira, Karadeniz Somunu 30 lira, Barbun 80 lira 70 lira, Deniz Turnası 70 lira, Alabalığın kilosu 28 lira, Somunun kilosu 30 lira.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz