Türkiye-Polonya ilişkilerinin 600. yıldönümü münasebetiyle Cumhurbaşkanlığı himayesindeki Yunus Emre Enstitüsü ve Varşova Kral Sarayı işbirliği ile Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen etkinlikler harika bir konserle bitirildi. Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Avrupa tarzı müzik örneklerinin sergilendiği “Doğunun Başkentinden Batılı Sesler” konserinde dönem padişahlarının ve şehzadelerin bestelerinin yanı sıra döneme ait çeşitli eserler icra edildi. Doç. Dr. Evren Kutlay (piyano), Öğr. Gör. Alper Şakalar (tenor), Balkan Tüysüz (keman), Feray Tekşahin (keman), Prof. Dr. Turan Sağer (viyola) ve Burak Ayrancı (viyolonsel)’dan oluşan Evren Kutlay & Ottoman Ensemble Polonyalılar tarafından büyük bir coşku ve heyecanla izlendi.

“Hamidiye Marşı ve Milli Ün’ü İlk Kez Seslendirmenin Heyecanını Yaşıyorum”
Sultan Abdulhamid Han için Necip Paşa tarafından bestelenen ve Osmanlı İmparatorluğu’nda devlet marşı olarak kullanılan Hamidiye Marşı’nın, ayrıca sözleri Faruk Nafiz beye bestesi ise Henri Furlani’ye ait Atatürk’e ithafen bestelenen Milli Ün eserlerinin sözlü olarak ilk kez seslendirilmesi ve bunun kendisine kısmet olması dolayısıyla heyecan duyduğunu belirten Şakalar, “Evren Kutlay hocamız Osmanlı dönemine ait müzik araştırmalarıyla birbirinden değerli eseri yeniden müzik literatürümüze kazandırıyor, bunların içerisinde daha önce orkestra veya şanla icra edilmemiş eserler de var ve bu eserleri Varşova Kral Sarayı’nda icra ettiğimizde Avrupalıların da beğenerek dinlediğini, konser sonunda yeniden seslendirmemizi istediklerini fark ettik. Bunun üzerine seyircilerin isteğine kendi müziklerimizle tekrar cevap vermek bizi gerçekten onurlandırdı” dedi. Organizasyonun Polonya’da başkentin en güzel yerlerinden birinde yapılması; Varşova Kral Sarayı, Yunus Emre Enstitüsü, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Polonya Büyükelçiliği, Tika gibi önemli kurumların organizasyona sponsor ve destek olması dolayısıyla büyük mutluluk duyduklarını belirten Şakalar, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi logosuna Yıldız Teknik Üniversitesi logosuyla birlikte konser afişinde yer verdik ayrıca afişte Evren Kutlay & Ottoman Ensemble ibaresinin altına Leh dilinde “İstanbul ve Kahramanmaraş’tan oluşan” olarak özellikle yazdırdık, ilimizi ve üniversitemizi de böyle bir etkinlikte temsil etmenini mutluluğunu yaşıyorum" dedi.

“Memleketime hizmet etmekten gurur duyuyorum”
Şakalar, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “2008 yılında müzik teorisi ana bilim dalından mezun oldum. Çalışmalarımı müzik teorisi ve şan üzerinden sürdürdüm. 2015 yılında müzik ve sahne sanatlarından yüksek lisans derecesiyle mezun oldum ve bu süreçte ünlü tenor Profesör Pekin Kırgız’la ileri ses eğitimi, opera ve şan çalıştım. Hala Yıldız Teknik Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Doktora programında çalışmalarımı şan öğretiminde modernleşme ve yerellik üzerine sürdürüyorum. Yurt içi-yurt dışı birçok konserde solistlik yaptım. 2000 ve 2010 yıllarında Türk Halk Müziği dalında birincilik ödülleri, 2013 yılında Türkiye Müzik Ödüllerinde Türkiye’nin en albenili sesleri derece ödüllerini aldım. 2009-2015 yılları arasında ise Uluslararası Sanat Ödülleri aldım. Aynı zamanda bu yıllar arasında Uluslararası Sanat Akademisi yöneticiliği ve eğitmenliği yaptım. 2017 Mayıs ayından bu yana da Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Ana Bilim Dalında Öğretim Görevlisi olarak memleketime hizmet ediyorum."

Haber: Emre Akkış


 

Editör: Mahmut Beyaz