2019 yılının Mart ayında yapılacak olan yerel seçimler için geriye sayım sürerken, partilerin genel merkezlerinin aksine yerelde pek bir hareketlilik yaşanmıyor. Daha doğrusu kapalı kapılar arkasındaki gelişme ve pazarlıklar vatandaşa pek yansımıyor. Zaten vatandaş ta ‘geçim derdi’ yaşıyor.

16 yıldır kesintisiz iktidarda bulunan AK Parti’nin alacağı yerel seçim pozisyonuna göre ortam şekillenecek. ‘Cumhur İttifakı’ kapsamında MHP ile yapılacak ya da yapılmayacak işbirliği bu durumu netleştirecek. Gerçi tavanda sağlanacak mutabakatın tabana ne kadar yansıyacağı da doğrusu merak konusu. Çünkü her zaman vurguladığımız gibi yerel seçimler genel seçimlere pek benzemez. Burada adayın kim olacağı da çok önemlidir.

Kahramanmaraş’ta da vatandaşın gündeminde öncelikli olarak ekonomik konular bulunuyor. Biraz olsun durulan piyasalar vatandaşa azıcık ta olsa nefes aldırdı ama dolar artışı bahane edilerek fırsatçılar tarafından aşırı yükseltilen bazı fiyatlar en büyük şikâyet konusu olmaya devam ediyor. Kriz tellalı fırsatçı tayfasına gereken cezaların verilmesini dört gözle bekliyoruz.

“AK Parti'nin elinde olan 18’i büyükşehir, 48 il belediyesinde mevcut başkanların çoğunluğunun yeniden aday gösterilmeyeceği” iddiası kulislerde konuşuluyor. AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Haziran seçimlerinde milletvekillerinin yarısını, olağan kongrede MKYK’nin yaklaşık yüzde 60’ını değiştirdiğine dikkat çekilirken, yerel seçimde bu oranın daha da artacağı ve belediye başkanlarının üçte ikisine yakın bölümünün yeniden aday gösterilmeyeceği beklentisi dillendiriliyor.

Buna göre; Kahramanmaraş genelindeki 12 belediyeden 10’unu elinde bulunduran AK Parti’nin, bu başkanlardan hangilerini çizeceği ve yeniden kimleri aday göstereceği ise merakla bekleniyor. ‘Mevcut başkanlardan 3’te 2’sinin gideceği’ iddiasını dikkate aldığımızda Kahramanmaraş genelinde en az 6 belediyeye yeni isimler aday gösterilecek. (Gideceklerden 2’si şu anda banko gibi.) (Alfabe=4 ve X 2=8)

24 Haziran’da partinin yüzde 8 oranında oy kaybetmesinin etkenleri arasında belediyelerin iyi çalışmaması da sayılıyor. Özellikle belediyelerdeki israf, savurganlık ve kiralık araç saltanatı ile kaynakların adeta çarçur edilmesi iktidara oy kaybettirecek gibi görünüyor.

AK Parti'de, büyükşehir belediyeleri için illerden farklı olarak daha özel bir çalışma yapılıyor. 16 Nisan referandumundan sonra İstanbul, Ankara, Balıkesir ve Bursa Büyükşehir Belediye başkanları; geçen günlerde de Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz istifa et(tiril)mişti. İstanbul ve Ankara’ya istifaların ardından getirilen Mevlüt Uysal ve Mustafa Tuna’nın aday olmasının düşünülmediği dile getiriliyor. AK Parti'nin yerel seçim hesapları, MHP ile ittifak yapılıp yapılmayacağına göre de şekillenecek.

Tamam, iyi güzel; mevcut başkanların büyük bölümü değiştirilecek. Peki, bunların yerine kimler aday gösterilecek? Hangi kıstaslara göre isimler belirlenecek? (Kâğıt üzerinde çok sayıda kıstas var ama…)

Fatih Mehmet Erkoç (Büyükşehir), Hanefi Mahçiçek (Onikişubat) , Necati Okay (Dulkadiroğlu), Osman Okumuş (Türkoğlu), Mehmet Fatih Güven (Afşin), Yakup Hamdi Bozdağ (Pazarcık), Nursi Çeleğen (Ekinözü) ve Andırın’da Baki Tezcan’ı diyelim yeniden aday göstermedik. Peki, bunlardan doğacak boşluk nasıl doldurulacak?

Mevcut durumu kabullenen muhalefetin etkin politikalar ortaya koyamaması nedeni ile devamlı güçlü kalan ve zaman zaman ‘işletme körlüğü’ yaşayan iktidarın, ortalama 15-20 yılda yetişen bir siyasetçiyi kolayca öğütme hastalığı devam edecek mi? Gerçi iktidarın mutlaka ve mutlaka bir hesabı vardır. (Yeri gelmişken son günlerde sık kullandığımız bir sözü söyleyelim: Yükseklerde üşünülür, büyüklerimiz bizi bizden daha iyi düşünür.)

24 Haziran 2018 genel seçimlerinde Kahramanmaraş ve yurt genelindeki aday yanlışlıkları AK Parti’ye oy kaybettirmişti. Eğer yerel seçimlerde de aday yanlışlığı yapılır ise; halkın çoğunluğunun ‘peh’ diyeceği adaylar olmazsa yandı gülüm keten helva. (Mesela, maazallah; ‘Türkoğlu’nun çehresini değiştiren başkan’ Osman Okumuş yeniden aday gösterilmezse…)

İstanbul veya Ankara’nın yanı sıra Türkiye genelindeki belediye kayıpları AK Parti iktidarı ile Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin sorgulanmasına neden olacaktır. MHP Lideri Devlet Bahçeli de sık sık bunu vurguluyor zaten.

Haa unutmadan adayların belirlenmesinde vekillerin pek fazla dahli olmayacak gibi görünüyor. Hayırlısı olsun.

Yeniden görüşmek dileği ile…

MUSTAFA NURİ ŞİRİN

e-mail: [email protected]