Kahramanmaraş’ın tarihi ve kültürel zenginlikleri 2020 yılında ön plana çıkacak. Kültür ve turizm açısından birçok zenginliğe sahip olan Kahramanmaraş geçtiğimiz hafta sonu yapılan Kültür ve Turizm Çalıştay’ına ev sahipliği yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın katılımı ile yapılan Kültür Çalıştayı sonrasında halkın görüşlerini aldık.

Her hafta birbirinden önemli konuları sayfa sütunlarına taşıyan Manşet Gazetesi, sokak röportajlarında halkın nabzını tutmaya devam ediyor. Tarihi eserleri ve doğal güzellikleri yönünden birçok eşsiz güzelliklere sahip olan Kahramanmaraş, kültürel yönden yapılması gereken projeler gün yüzüne çıktı. Geçtiğimiz hafta sonu Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile yapılan Kültür Çalıştay’ında Kahramanmaraş’ın 2020 yılında cazibe merkezi haline geleceğini dile getirildi. Yapılan bu açıklamayla ilgili Manşet Gazetesi haber ekibi olarak vatandaşlara çalıştayla alakalı düşüncelerini sorarak görüşlerini aldık. Kimi vatandaş Kahramanmaraş’ı 2020 yılında Kültür ve Turizm açısından büyük yol kat edeceğini söylerken, kimi vatandaş ise Kahramanmaraş’ın gelişeceğinden pek umutlu olmadığını belirtti.

İşte halk ile yaptığımız röportajın detayı...

Hüseyin Oluk
2020 yılında Kahramanmaraş Cazibe merkezi haline gelirse çok güzel olur. Yapılırsa çaba gösterilirse Kahramanmaraş için daha iyi olacaktır. Kahramanmaraş’ın etrafında çok güzel turizm yerleri var bunları değerlendirmek lazım. Çoğu yerler daha gün yüzüne çıkmamış bakılmamış yerlerdir.

Orhan Yılmaz
2020 yılında cazibe merkezi haline geleceğine inanmıyorum. Kahramanmaraş daha içte kalıyor, konumu el vermiyor. Etrafımızda Gaziantep, Adana var iken olması mümkün değil. Bunun olması için çok büyük yol katletmek lazım.

Ali Armut
Kahramanmaraş 2020 yılında cazibe merkezinin olacağına inanmıyorum. Nedeni ise seçim vaatlerinde söylenenlerin henüz gerçekleşmediğini görüyorum. Mesela yapay plaj yapılacaktı ama ve lakin bunun hala temeli bile atılmadı. Bundan dolayı 2020 yılında böyle bir şey olacağını düşünmüyorum. Germenicia yaptırılabilir ama orada arkadaşların mağdur edildiğini duyuyorum. Normal bir müstakil bir eve 40-50 bin TL değer biçilmiş bu durumdan dolayı insanlar mağdur oluyor. Eğer ki böyle bir durum olacak Germenicia gün yüzüne çıkacaksa daha iyi projeler sağlanıp daha sağlam adımlar atılmalı ve insanlar mağdur olmamalıdır.

Adem Yılmaz
2020 yılından Kahramanmaraş Cazibe Merkezi olacağına inanıyorum. Bugüne kadar verilen sözlerin birçoğu tutuldu. Bundan sonrada olacağına inanıyorum. AK Parti hükümeti iktidar olduğu sürece iyi şeyler olacaktır. Sadece Türkiye’ye değil Dünya’ya hâkim olmuş durumdalar. Osmanlı İmparatorluğunu yeniden getireceklerini düşünüyorum. Sonuna kadarda arkasındayım. İcraatlarından dolayı hepsini tebrik ediyorum. Verdikleri sözleri tuttular bunlardan en büyük örneği de havalimanıdır. Onlar yapılmışsa bunlarda olacaktır. Sabırla beklemek lazımdır. Arkalarında değil yanlarında olmamız lazım. Hep pozitif düşünüp olacağına inanmalıyız. Olur dersek olacaktır. Halkında yanında olması lazımdır.

Hatice Göztaş
Bakanın yapmış olduğu açıklamada anladığım 4 sene içerisinde turizm olsun, şehrin tanıtımı olsun, kültürel olarak şehre katkıların olması yönünden gelişeceğini gösteriyor. Aynı zamanda Kahramanmaraş’ın içe kapalı bir şehir değil de daha dışarı dönük etkileşimi içerisinde olacağını gösteriyor. Kahramanmaraş’ın potansiyelinin ülkeye tanıtımın artacağını düşünüyorum.

Hülya Şahin
Kahramanmaraş’ın 2020 yılında cazibe merkezi olacağına bende inanıyorum. Çünkü Kahramanmaraş insan olsun, doğası olsun çok güzel bir yer. Bir Kahramanmaraşlı olarak bunlardan gurur duyuyorum. Kahramanmaraş’ın Kültür ve Turizm Bakanı olması bunların tanıtımı bakımından çok çok faydalı olacağına inanıyorum.

Enes Yüksel
Kahramanmaraş’ın insanlarının kendi içerisinde anlaşıp dışarıyla iletişiminin az olması her ne kadar turizm bakanımızda olsa Kahramanmaraş’ımızın çok büyük eksikliği var. Çünkü Kahramanmaraş’a gelen yerli turistlerin genel itibarla söylediği söz Kahramanmaraş insanı içe kapanık olduğunu söylüyorlar ilk önce bizim kendimizi dışarıya açmamız lazım ondan sonra her şey güzel olacaktır.

Gülcan Özer
Kahramanmaraş doğa yönünden çok güzel bir şehir. Kültür ve Turizm Bakanı’nın açıklamaları beni çok mutlu etti. Bu gösteriyor ki Kahramanmaraş’a çok büyük yatırımlar tanıtımlar olacak. Ben 2020 yılında Kahramanmaraş’ın cazibe merkezi olmasını çok istiyorum. Bu Kahramanmaraş’a çok büyük katkılar sağlayacaktır. Hem turizm yönünden hem de ticaret yönünden büyük gelişmeler olacaktır. Ben olacağına inanıyorum.

Erkan Kayadelen
Ben sadece insanlara ümit verildiğini düşünüyorum. Bu konuşmaların menfaat konusundan ilerde olmadığını ve bunun sadece siyasetçi ağızıdır diyorum. Yani Kahramanmaraş’a bakacak olursak bu olayın çok zor olduğunu düşünüyorum. Hatta imkânsız da diyebiliriz.

Taşkın Boyalı
Aslında Kahramanmaraş’ta gelişmeler var önceye bakarsanız. Önceki Belediye başkanının çalışmaları yoktu, şimdiki belediye başkanının birçok faaliyet gösterdiğini görüyorum. Ama sadece ismi büyümesin, bundan kastım ise büyük şehir deyip geçilmesin ismi gibi şehir olsun Kahramanmaraş.

Mehmet Çabuk
Burası Kahramanmaraş burada bir şey olmaz, 10 tane de Milletvekili de olsa 10 tane de bakan olsa Kahramanmaraş’a bir şey olmaz. Kahramanmaraş Büyük şehir belediyesi ismini aldı fakat daha bu şehir büyük şehir dahi olacağını düşünmüyorum. Önce düşüncelerin büyümesi gerektiğini düşünüyorum.

Murat Kavun
Ben böyle bir şeyin olacağını düşünmüyorum, Kahramanmaraş’ta hiçbir gelişme yokki zaten işler hep yarım bırakılıp gidiliyor. Ben mesela köy de yaşıyorum çok yer yapılıp çoğu yer yarım kaldı. Öncelik Kültür ve Turizm açısından gelişmeler olmasını istiyorsak, öncelik Turizm yerlerine bir yol ve reklam yapalım.

Ali Çiftarslan
Kahramanmaraş’ta birçok tarihi ve görülecek bir sürü yerin olduğunu biliyoruz. Bunların önü açılırsa Turizme büyük bir katkısının olacağını düşünüyorum. Olmayacak bir şey değil bence olursa zaten hem esnaf hem de şehrimiz kazanır. Burası çok güzel bir memleket, çoğu insan bu güzellikleri belki de bilmiyor.

Mehmet Taşçı
Kahramanmaraş aslında tam bir Turizm şehridir. Fakat daha bizim insanımız bu tarihi bir çok yeri bilmiyor. Şanlıurfa’da bile bütün tarihi yerlere servis var fakat burada bu hizmette yok. Bizim insanımız daha bu alanları bilmezken başka insanlar nasıl bilsin.

Safa Gayret
Turizm deyince insanların aklına sadece deniz Turizmi geliyor. Fakat şöyle bir Dünya’ya bakacak olursak çoğu Turist çeken yerler hep tarihi yerler. Karadeniz’de manastırların yılda kaç bin Turist çektiğini biliyor musunuz? O kadar çok ki deniz olmadan da Turist gelebilir bunun için öncelik buraları tanıtmamız gerekiyor diye düşünüyorum.

Enes Boran Kurt
Öncelikle Kahramanmaraş’taki insanların hepsi zaten dışarıya gidiyor. Pazar günleri bile insanlar bu gibi yerleri gezmeyi bilmiyor. Mesela Germenicia’yı Kahramanmaraş’ta kaç kişi biliyor? Benim düşüncem öncelikle bu gibi yerlerin tanıtılması ve tavsiye edilmesi yoksa buraları kimse bilmeyecek ve böyle gidecek bu.
Haber: Meliha Şeyda Akçakale
Haber: Ahmet Özkars

Editör: Mahmut Beyaz