Çin’in Wuhan kentinde geçen yıl aralık ayında patlak veren Bütün ülkelere yayılan Sağlık Bakanlığımızın büyük emeklerine rağmen yinede ülkemize girmesine engel olamadığımız korona virüs birçok sektörü etkiledi. Peki, bu virüs balıkçılık sektörünü nasıl etkiledi? Satışlar ne durumda? Fiyatlarda bir değişiklik var mı? Bu gibi soruların cevabı öğrenmek Üzerek Şazibey Balık Pazarında balıkçılardan durum değerlendirmesi aldık. Satışların bu sene iyi olmadığını belirten Balıkçı esnafı koronadan sonra satışların durduğunu belirttiler.

HORMON ALMAYAN TEK ÜRÜN BALIK”

30 yıldan beri balıkçılık yaptığını belirten İbrahim Sarı, balığın virüslere karşı önleyici bir röl üstlendiğini birçok faydası olduğunu söyleyerek, “Evet virüsün ülkemize giriş yaptığını öğrendik balık satışlarında düşüş var mı diye soracak olursak halk çarşıda olmadığı için Balık satışlarında düşüş var satışlarımız düştü. Balık sağlıktır Balığı yiyerekten virüsü önleyebilirsiniz. Ben sağlıkçı değilim ama bildiğim bir şey vardır profesörlerin önerdiği, insanlarımıza en az hafta da üç defa balık yiyin diyorlar. Biz de şuna dikkat edersek en az haftada bir defa balık yiyerek belki virüsü yenebiliriz. Balığı sağlık açısından insanlara çok çok faydalı olduğunu biliyoruz. Hormon olmayan tek ürün balık. Biliyorsunuz bir tavuk gibi bir kırmızı et gibi değil. Balıkta hormon olayı yok. Hormonsuz olan ürün saf kalmış bir ürün. Bu da en azından insan sağlığına faydalı olduğunu düşünüyorum. Benim uzmanlık alanım doktorluk değil ama balık yiyin sağlıklı kalın diye tavsiyede bulunabiliriz” dedi.

KAHRAMANMARAŞ’IN BALIK KÜLTÜRÜ ÇOK ESKİLERE DAYANMIYOR”

‘Kahramanmaraş’ta balık 10 yıllık bir mevzu’ diyen Sarı, Kahramanmaraş halkının balık kültürünün eskilere dayanmadığını belirterek, “10 yıldan bu yana Kahramanmaraş’ta balıkçılık var. Daha öncesini soracak olursak barajlarımızda, göletlerimizde olan balıklarda faydalanan bir kentti Kahramanmaraş. Kentin balık kültürü çok eskilere dayanmıyor. 20 yılı geçmez yani. 10 yıldan bu yana deniz balıkları daha çok tüketiliyor. Eskiden Sazan, tatlı su balıkları ucuz balıklar tabiri caizse tüketiliyordu ama şu an Kahramanmaraş’ta ne istesiniz bulabilirsiniz. Şu anda Yengeç bile bulunuyor Kahramanmaraş’ta. 5 TL’den satıyoruz biz kendimiz. Deniz sahillerinde yaşayan, deniz bölgesinde yaşan insanların balık kültürü bizlere göre daha fazla. Bizler ondan biraz daha geride. Bizim bölgemiz kırsal kesimde kaldığı için bundan dolayı bizde balık kültürü yok. 10 yıldan beri balık kültürü oluşmaya başladı. O da balıkçıların çabasıyla, balıkçıların pişirmesiyle, balıkçıların balıkları işleyip pişirmesiyle vatandaşlara sadece yemesi kalıyor. Bu kadar verdiğimiz mücadele, hizmet sonrası balık kültürü buralarda da gelişti. Bundan 15 sene önce hamsi haftada 1 gün gelirdi. Şimdi günde 3 defa hamsi geliyor yani günü birlik ilerleme her zaman var” ifadelerini kullandı.

GEÇEN YILDA AYNI FİYATLARA SATIYORDUK”

Şu anki satışları ve fiyatları değerlendiren İbrahim Sarı, “Bu sene kazanç olayı yok yani balıklar alıcı açısından bir sıkıntı var ama biz bunu yansıtmıyoruz. Bir şok balığın fiyatı değişmedi. Değişen çok bir şey yok Maraş’ta alışılmış bir şey. Balık fiyatlarında bir sıkıntı yok. Geçen yılda aynı fiyatlara satıyorduk bir levreği, çuprayı bu senede aynı fiyatlardan satıyoruz. Hamsinin kilosu 20 TL, İstavritin kilosu 30 TL, Levrek ve Çupranın kilosu 30 lira, 40 lira, 45 lira, Mezgit 30 lira, Barbun'da düşüş var geçen sene 100 liraydı bu sene 70 liraya satıyoruz. Alabalık

geçen senede 6 liraydı bu senede aynı fiyattan satıyoruz. Biliyorsunuz kendimiz balık kenti Kahramanmaraş Alabalıkta Türkiye’de 3. sırada. O açıdan Balık yaz kış olan kentlerden bir tanesi. Sezonu kapanmayan kentlerden bir tanesi. Balık fiyatı geçen seneye göre aynı müşterilerde sıkıntı var. Günümüzde İnşallah zamanla bunun aşılacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

BALIK FİYATLARINDA ŞU ANDA VİRÜSTEN DOLAYI BİR DEĞİŞİKLİK OLMADI”

Bir başka balıkçı Emrah Çelik’te kötü bir sene geçirdiklerini ve virüsten dolayı fiyatlarda bir değişiklik olmadığını belirterek, “Balık fiyatlarında şu anda Virüsten dolayı bir değişiklik olmadı. Uzmanlar vatandaşlara balık yemeyi tavsiye ediyorlar. Genel itibariyle bu seneyi değerlendirecek olursak çok kötü bir sene geçirdik. İhtiyaç olan çinakop gibi palamut gibi Karadeniz hamsisiniz olmaması gibi bunların olmamasından kaynaklanan bir durum var” ifadelerini kullandı.

Kendisinin sattığı balıkların fiyatlarını söyleyen Çelik, “Hamsi 20 TL, Norveç Palamudu 20 TL Çupra levrek 30 TL’den başlıyor 50 liraya kadar kısım kısım var, İstavrit 30 lira, Somun aynı şekilde 30 TL, Alabalık 20 TL fiyatlar bu şekilde. Biz zamanla daha iyi olmasını beklerken satışların bu sene her zamanki seneden daha kötüydü” şeklinde konuştu.

ÜRETİM BALIKLARI YETERLİ GELİYOR”

Balık pazardaki durumu değerlendiren bir vatandaş ise: “Geçen seneye nazaran arada çok büyük fark yok balık fiyatları normal. Genelde deniz ve çiftlik balıklarına yakın olduğundan fazla bir fark yok. Balıkların Bolluğuna bakacak olursak pazarda üretim balıkları yeterli geliyor bölgedeki akarsulardan İskenderun'dan Hatay'dan deniz balıkları yeterli kadar geliyor. Kahramanmaraş’ta balık yeteri kadar tüketiliyor mu? Yeteri kadar tüketilmiyor. Maraş’ta balık kültürü yok diyebiliriz” dedi.

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz