2019’un Aralık ayında Çin’de ortaya çıkan ancak son dönemde başta Fransa, Almanya, İtalya ve ABD olmak üzere tüm dünyada etkisini daha da artıran koronavirüs nedeniyle Türkiye’de önlemler oldukça sıkı bir şekilde uygulanıyor. Tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını, hepimize temizliğin önemini hatırlattı. Aslında günlük yaşantımızda zaten dikkat etmemiz gereken hijyen kurallarını, koronavirüs salgını ile çok daha iyi anladık. Elleri yıkamak, bulunduğumuz ortamı havalandırmak, alışveriş merkezi, hastane ve okul gibi toplu kullanım alanlarında sanitasyon ve hijyen uygulamaları yapmak, zaten her durumda olması gerekeni ifade ediyorken biz, bunları bugün koronavirüs ile önemser olduk. Koronavirüs endişesiyle ev temizliği, kişisel hijyen konularına daha fazla önem veriyoruz. Bu noktada uzmanlar, kişisel bakım kadar ev temizliğinin de önemine vurgu yapıyor. Ev temizliği denince de akla gelen en önemli eşyalardan biri olan halıların temizliği de bu noktada önem kazanıyor. Uzmanlar temizlenmeyen halıların koronavirüse kapı araladığına dikkat çekiyor. Uzmanların uyarıları sonrası ise vatandaşlar halı, koltuk gibi kolay kirlenebilen, bakteri taşıyabilen yerlerin temiz tutulmasına dikkat ediliyor. Aynı zamanda küçük çocukların oyun alanı da olan halıların temizliği önem taşıyor. Kahramanmaraş’ta 6 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Kelebek Halı Yıkama’dan Ferit Gök, halı yıkamanın inceliklerini ve koronavirüs tedbirlerini anlattı.

HALILAR TAMAMEN MAKİNALARLA YAKINAMIYOR”

Kelebek Halı Yıkama’da halıları makinalar aracılığıyla yıkadıklarını vurgulayan Ferit Gök, “6 yılı aşkın süredir Kahramanmaraş halkına hizmet veren bir firmayız. Yaz-kış demeden dört mevsim halı ve benzeri ürünlerin yıkanması noktasında yoğun bir şekilde halkımızın hizmetindeyiz. Firmamıza ait kapalı alanlarımız, kurutma odalarımız ve kurutma fanlarımız mevcut. 10 fırçalı vakum sistemli makinamız, iki adet sıkma makinamız var. Halılar tamamen makinalarla yakınamıyor. Paketleme makinamız var, sonunda da halımızı paketleyerek sahibine teslim ediyoruz” dedi.

“HALILAR DEZENFEKTE EDİLMİŞ ŞEKİLDE TESLİM EDİLİYOR”

Kelebek Halı Yıkama olarak koronavirüs sebebiyle tedbir aldıklarını anlatan Gök, sürekli dezenfekte işlemi yaptıklarını belirterek, “Birkaç aydır dünyanın gündeminde koronavirüs var. Milyonlarca insana bulaştığı söyleniyor, 80 binden fazla kişinin de hayatını kaybetmesine sebep oldu. Aynı şekilde ülkemizde de hızla yayılırken yine ölümlere sebep oluyor. Biz de Kelebek Halı Yıkama olarak tabi ki koronavirüse dair tedbirlerimizi aldık. Servisimizde personellerimizin eldiven ve maske kullanımı ile dezenfekte noktasında çalışmalar yaptım. Bütün çalışanlarımız dikkatli bir şekilde işlerini yapıyor. Servis ekibimiz de her gittiği yere yine eldiven ve maskeleriyle birlikte gidiyor. Halılarımız hijyenik bir şekilde sahiplerinden alınıyor. Biz öncelikle kendi önlemlerimizi aldık. Arabalarda her seferinde kirli halılar geldikten sonda dezenfekte işlemi yapılıyor. Böylece temiz yıkanan halılar da dezenfekte edilmiş şekilde teslim ediliyor” ifadelerini kullandı.

“HALILARIN TEMİZLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ”

Virüs sebebiyle insanların halılarını yoğun bir şekilde yıkatmaya başladığını kaydeden Gök, halıların temizliğinin önemine dikkat çekerek, “Birçok yönden virüsün olumsuzluğu olsa da insanlarımıza temizliğin önemini hatırlattı aslında. Dikkat ederseniz bütün herkes son günlerde temizliğine çok daha fazla dikkat ediyor. İnsanlar vücut temizliğinden, evlerinin, arabalarının temizliğine kadar her şeye dikkat ediyor. Bu noktada da işyerlerindeki ve evlerdeki halıların temizliği büyük önem arz ediyor. İş yerlerindeki halılara ayakkabılarla basılabiliyor bu da dışarıdaki mikropların iş yerine gelmesini sağlıyor. Evlerimiz de de halıların temizliği çok önemli. Birçoğumuzun çocukları var halıların üzerinde oynuyor. Ayrıca kış döneminin bitmesiyle birlikte şuan için halılar da artık kirlendi. Bir kış boyu insanlarımız halının üzerinde yaşamlarına devam etti. Çocukların teması burada çok önemli. Evlerdeki halıların da sürekli yıkanması ve temiz tutulması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“VİRÜS VE BAKTERİLERE KARŞI YENİ GELİŞTİRİLMİŞ DETERJANLAR KULLANMAYA BAŞLADIK”

Halı yıkama işlemlerinde koronavirüs sebebiyle değişiklik yaptıklarını, virüs ve bakterilere karşı dezenfekte edici deterjanlar kullandıklarını anlatan Gök, “Koronavirüs sebebiyle de vatandaşlar şuan da halılarını yıkatmaya başladılar. Virüs sebebiyle biz de yıkamalarımızda ve kullandığımız deterjanlarda eklemeler yaptık. Yıkama aşamasında virüs sebebiyle kullandığımız deterjanlarda virüslere ve bakterilere karşı dezenfekte edici madde içeren yeni geliştirilmiş deterjanlar kullanmaya başladık. Tabi halı yıkanırken birkaç farklı aşamadan geçiyor. İlk aşama müşterilerimizin bizleri araması ve kayıtlarını oluşturmamızla servisçi arkadaşlarımızın halıları alıp getirmesinden oluşuyor. Halılar geldikten sonra ilk aşamada ölçümleri yapılır, ölçüm yapılırken de lekeler varsa lekelere müdahale edilir, ardından yıkamaya alınır. Otomatik vakum sistemli makinamızda halılar yıkanır, yıkandıktan sonra sıkma makinasında suyu sıkılır, ardından da kurutma odasına konulur ve nem alma makinasıyla halının tamamen kuruması sağlanmış olur. Bu işlemleri yaz-kış her zaman yapabiliyoruz” dedi.

“HER TÜRLÜ İŞLEMİ YAPIYORUZ”

Gereken tedbirleri alarak çalışmalarına devam ettiklerini dile getiren Gök, sözlerine şekilde devam etti, “Halkımız bu günlerde hala çalışıyor musunuz diye soruyor. Biz de faaliyetlerimize devam ettiğimizi, çalışma noktasında devletimizin izin verdiği ölçüde çalışmalarımıza devam edeceğimizi vurguluyoruz. Herhangi bir yasaklama ve kısıtlama gelmediği sürece halkımıza hizmet vermeye devam edeceğiz. Virüs sebebiyle tedirgin olduğunu belirterek halısını yıkatmak istediğini söyleyen vatandaşlarımız da oldu. Dikkatli bir şekilde vatandaşlarımızın talebi doğrultusunda gereken her türlü işlemi yapıyoruz.”

“MERDİVENALTI YERLERE DİKKAT”

Vatandaşları merdiven altı işletmelere karşı uyaran Gök, “Halı yıkama basit bir şeymiş gibi görünse de dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Vatandaşlarımızın merdiven altı diye tabir edilen yerlere halılarını teslim etmemesini öneriyoruz. Buralara dikkat etmek gerekiyor. Halı yıkamacıyım diyen kişilerin yerlerinin gezilip görülmesi gerekiyor. En azından ne şartlarda yıkama yapıldığı, hijyene dikkat edilip edilmediği araştırılmalı. Otomatik makinalarla yıkıyoruz, kurutma odamımız var, paketleme makinamız var diyip de hiç birinin olmadığı yerlere dikkat etmek gerekiyor. Sadece herşeyin fiyat olarak ucuz olmaması gerektiğini, bu noktada çocukların ve ailemizin sağlığının daha ön planda olduğunu, ufak rakamlara takılmayıp mümkün olduğunca güvenilir firmalara göndermeleri gerekiyor. Bilmediğimiz firmalar halı yıkatacağımıza güvendiğimiz yere yıkatmak çok daha sağlıklı olur” ifadelerini kullandı.

“DEVLET BÜYÜK ZARARA UĞRUYOR”

Halı yıkama noktasında hayali işletmelerin olması sebebiyle devletin büyük zarara uğradığını aktaran Gök, “Biz işçi çalıştırıyoruz, vergimizi veriyoruz, personel maaşı ve sigortası var, ister istemez maliyetler artıyor. Bu durumda merdiven altı denilen yerlerle rekabet etme şansın kalmıyor. Belli bir standart ve kalitede yıkıyorsan ister istemez maliyetler de artmış oluyor. İnternet sitelerimizde telefon numalarımız mevcut, Kebelek ve Çilek Halı olarak halkımız aradığında bizlere kolaylıkla irtibat numaralarımızdan ulaşabilecektir. Herkesin halısını getirmesine gerek yok, servisimiz var, evlerden teslim alabiliyoruz. Ücretsiz teslimat hizmetimiz var ve şehrin yer yerine servisimiz gidiyor” şeklinde konuştu.

“HALILARINIZI DEDİĞİMİZ TARİHTE KESİNLİKLE TESLİM EDİYORUZ”

Halı yıkama fiyatları hakkında da bilgi veren Gök, halıları söyledikleri tarihte teslim ettiklerini belirterek, bu noktada diğer işletlerden ayrıldıklarını söyledi. Gök, “Makine halısının metrekaresini 5 TL’den yıkıyoruz, yün ve el dokumalar 6 TL’den yıkanıyor. Yorgan ve battaniyeler 25 TL, elyaf yorganlar 30, sırıklı ve yün yorganlar ise 40 TL’den yıkanıyor. Fiyatlarımız günün şartlarına göre gayet makuldür. Bizler söylediğimiz zamanda halılarınızı teslim ediyoruz. Bu noktada diğer firmalardan ayrıldığımızı düşünüyoruz. Yani müşteriye biz aldık, bir ay sonra ya da söylediğimiz zamanın dışında teslim etmiyoruz. Müşteriye ulaşamadıysak geç teslim edebiliyoruz sadece ama o da bizi sıkıntıya sokuyor. Biz ne zaman demişsek o zaman içerisinde halıları teslim ediyoruz. En önemli mesele bu. 3-4 gün içerisinde teslim ederiz demişsek, 3-4 gün içerisinde mutlaka teslim ediyoruz. Bizi diğerlerinden ayıran özellik bu. Eğer bir sıkıntı ya da temizlenmeme gibi bir durum olduğunda müşteri bir hafta içerisinde bize dönerse de sorgusuz sualsiz tekrar alıyoruz ve ücretsiz olarak yeniden yıkıyoruz. Bir hafta olmasının sebebi de bu işin suistimale açık olmasından kaynaklanıyor. Geri dönüşler bizim için de bir ARGE çalışması oluyor, hatamız varsa görmüş oluyoruz. Hem de müşteri memnuniyeti açısından bir hafta içerisinde dönen müşterilerin halısını tekrar ücretsiz yıkıyoruz” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz