Bugünkü profesyonel anlamda araç temizlik, bakım ve korumanın yanı sıra halı yıkama hizmetlerini sunan modern işletmelerin yokluğu nedeniyle oluşan boşluğu fark eden girişimci Sermet ve Müge Atalar çifti, 2011 yılında iş yerlerini açarak müşterilerine hizmet vermeye başlamıştı. Hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyeti ön planda tutarak her geçen gün kendilerini geliştiren ve son teknoloji makinalarla halı yıkamada Kahramanmaraş’ın öncülerinden biri olan Sonax Clean Home, halısını seven ev hanımlarının güvenle halılarını yıkattığı merkezi oluyor. Son yıllarda tam otomatik şekilde el değmeden yıkama sistemi ile açılan halı yıkama atölyelerinde artış gözlemlenirken, bunlar diğer firmaların aksine profesyonel anlamda araçların detaylı temizlik, bakım, koruma ve kapalı alanda kurutma hizmetlerini bir arada kent halkına sunan Sonax Clean Home, dünyanın en kaliteli ürünleri arasında gösterilen SONAX’ın ürettiği organik ürünler kullanılıyor. Halı yıkama sektöründeki çalışmalarını gazetemize anlatan işletmeci Müge Atalar, Kahramanmaraşlı ev hanımlarının halı yıkama noktasında güvenle halılarını kendilerine teslim edebileceklerini söyledi. Halıları ilk günkü haline getirerek sahiplerine teslim ettiklerini dile getiren Atalar, Kahramanmaraş’ta halıları ilk kez kapalı alanda kurutan firma olduklarını söyledi.

HALI YIKAMA SEZONU BAŞLIYOR”

İlk olarak çalışmalarına eşi Sermet Atalar ile başladıklarını anlatan Müge Atalar, halı yıkama sezonunun yavaş yavaş başladığını söyledi. Atalar, “2011 yılında halı yıkamayla başladık, eşimle beraber çalışmalarımızı sürdürüyorduk. Ev hanımları için halı yıkamak en zorlu olaylardan bir tanesidir. Bende bir ev hanımı olarak bunun çok büyük zorluklarını çekiyordum. Sonra eşimle birlikte halı yıkamayla bu sektöre giriş yaptık. Uzun süre eşimle beraber çalıştık, ilk olarak bu çevrede çalışmalarını yoğunlaştırdık ve buraya hitap ettik. Daha sonra müşterilerimizin de memnuniyetiyle birlikte tüm Kahramanmaraş’a hitap etmeye başladık. Halı yıkama sezonumuz çok kısa bir süre içerisinde açılacak, şuan hafiften yoğunluğumuz başladı diyebiliriz. Mayıs itibariyle de yoğunluğumuz zirveye çıkar. 3 ay yoğun bir şekilde geçer, sonra sonbahar sezonuna geçeriz. Normalde 6 ay çalışıyoruz, çok yoğun bir şekilde” dedi.

BAŞKA HİÇBİR YERDE OLMAYAN MAKİNA KULLANIYORUZ”

Kullandıkları makinanın Kahramanmaraş’ta tek olduğuna dikkat çeken Atalar, “Tam otomatik halı yıkama makinası kullanıyoruz, halılar tek tek makinalarımızda yıkanır, kesinlikle üzerine basma gibi bir durum söz konusu olmaz. Yıkanır, şampuanlanır, fırçalanır, durulanır ve vakumlanır. Kahramanmaraş’ta başka hiçbir yerde olmayan bir makinamız var. Normalde bantlı makinaları herkes kullanır ama bunun özellikleri çok farklı. Kurutma alanımız kapalıdır, hiçbir şekilde dışarıya çıkartmıyoruz. Kaliteli hizmet vermek hedefimiz zaten. Aldığımız halıları ilk günkü şekline getirerek sahiplerine teslim etmek bizi mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.

ELDE YIKANAN HALILAR SAĞLIKLI DEĞİLDİR”

Halı yıkama atölyelerinde yıkanan halıların evde yıkanan halılardan daha sağlıklı olduğuna dikkat çeken Atalar, “Bir ev hanımı olarak söylüyorum ki elde yıkanan halılar kesinlikle iyi değildir. Elde yıkarsınız ama içindeki kirli suyu atamadığınız için o kir ve deterjan atığı içinde kalır. Buru da sıkma makinası olduğu için bunlarla karşılaşmazsınız. Zaten elde yıkadığınız zaman ne kadar fırçalarsanız fırçalayın burada yıkanan gibi fırçalayamazsınız. Fırçaladığınızı farz edelim, sıkma işlemini yapamadığınız için, bütün kirli suyu ve deterjan kalıntılarını halının içerisinde bırakırsınız. Bu da sağlığımız açısından tehlike arz eder” şeklinde konuştu.

KAPALI ALANDA KURUTAN İLK FİRMAYIZ”

Kapalı alanda halıları kurutan ilk firma olduklarını dile getiren Atalar, “Herkes dışarıda kurutur, Kahramanmaraş’ta ilk içerde, kapalı yerde kurutan firmayız. Herkes dışarıya kaldırımlara atar, bu da sağlıklı değil. Yıkadığınız halı tekrar kirlenir, dışarıda görünen görünmeyen bir sürü kirli toz, egzoz kokusu üzerine yapışır ıslak halının” açıklamalarında bulundu.

VATANDAŞLAR GÜVENLİĞE DİKKAT EDİYOR AMA...”

Halısı yıkatmak isteyen müşterilerin güvenilirliğe dikkat ettiklerini belirten Atalar, “Vatandaşların halı yıkama noktasında en büyük sorunu güvenilirlik ve bu konuda gerçekten çok haklılar. Biz güvenilir bir firma olduğumuzu düşünüyoruz, müşterilerimizin bize dönüşlerinden de bunu kolaylıkla çıkartıyoruz. Zaten işin içerisinde olduğumuz için neler döndüğünü de görebiliyorum. Bir sürü paralar veriliyor, büyük meblağlar verilerek halılar alınıyor. Müşteri aslında bilinçli değil ben onu düşünüyorum. Halısını vereceği firmayı gezip görmek yerine direk telefonla arayıp sadece fiyatla değerlendiriyor maalesef” dedi.

SADECE FİYAT SORMASINLAR, GİDİP YERİNDE GÖRSÜNLER”

İnsanların sadece telefonla arayarak fiyat sorduğunu da dile getiren Atalar, vatandaşların halılarını teslim ettiği yeri kendilerinin giderek görmesi gerektiğini söyleri. Atalar, sözlerine şu şekilde devam etti, “Buraya da gelip ziyaret eden müşteri çok az, buna gerek duymuyorlar. Bizim en büyük sıkıntımız o aslında. İsmi sadece döner servisiyle yada bırakmış olduğu bir telefonla iş yapanlar var ve sonradan onlardan memnun kalmayıp bizi arayanlar var. Bizim kullandığımız makinadan tutun, kullandığımız şampuan, kullandığımız parfüm bile hepsi orijinal halı için üretilmiş ilaçlardır. Aslında bayanlar uğraşıyor bu işlerle yıkattığı firmanın yerini gezmeliler diye düşünüyorum. Nerede yıkanıyor, nasıl yıkanıyor, ne şartlarda yıkanıyor, halısına nasıl bir müdahale yapılıyor diye düşünmeliler. Bir kıyafet almaya gidersiniz, evirir çevirir bakarsınız ama bu halılara bakılmıyor en büyük sıkıntımız bu. Bunu müşterilerin hepsine anlatamıyorsunuz, fakat biz güvenilir olmaya büyük özen gösteriyoruz. İnsanlar temizliğine değil de fiyatına bakıyor, fiyatını öğreniyorlar ama demiyorlar ki neden 5 lira? Onun bile araştırmasını yapmıyorlar. Diğer 3 lira daha cazip geliyor. Direk fiyatlarına bakılması yanlış, bu fiyatlarda tabi ki bu verdiğimiz kalitelerin, hani dışarıda kurutmuyoruz, kullandığımız şampuanlar özel, bunların hepsinin belli bir maliyeti var.”

İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ZARARLI OLMAYAN ÜRÜNLER”

Yıkamada kullandıkları ürünlerin insan sağlığı açısından zararlı olmadığını dile getiren Atalar, “Sonax’ın oto yıkama üzerine olan ürünlerini kullanıyoruz, insan sağlığı açısından zararlı olmayan maddeleri kullanıyoruz. Gerek Sonax’ın ürünleri gerekse de halı yıkarken kullandığımız ürünler gerçekten çok sağlıklı ve etkisi de çok güzel, zaten farkını gösteriyor. Makina halıları 5 lira, yün halılar 6 lira, ipek halılar 10 lira şeklinde fiyatlandırmamız var. Araba yıkamalarda da yine iç dış yıkama 30 lira, VİP yıkama ise 70 lira” ifadelerini kullandı.

MÜŞTERİLERE EN ÖNEMLİ TAVSİYEM”

Müşterilerine tavsiyelerde de bulunan Atalar, “Mesela iki salon halısını gönderiyor bayan, ayrı ayrı gönderiyor birinin açık olduğunu söylüyor, birinin rengi açılmış diğeri ise yıkatmadığım, bu da neden klorun kullanılmasından kaynaklanıyor. Çamaşır suyu ve bulaşık deterjanını karıyorlar onunla yıkıyorlar, oda renk açılmasına sebep oluyor. Müşterilimizi en önemli tavsiyem direk fiyat olarak değerlendirmesinler, yerinde yıkatsınlar ben veya x bir firmaya ne olursa olsun. Sadece telefonla konuşmasınlar, fiyatlarına bakmasınlar yerlerine gidip gezsinler o zaman farkı zaten anlayacaklardır” dedi.

EN BÜYÜK SORUN ELEMAN SIKINTISI”

Halı yıkama sektöründeki en önemli sorunun eleman sıkıntısı olduğuna dikkat çeken Atalar, konuşmasını şu şekilde tamamladı, “Halı yıkama sektöründe de en büyük sıkıntı eleman bulamama, eleman sıkıntısı Türkiye’nin gerçeği artık, her sektörde var bu bizim gerçeğimiz. Müşterilerimizin bizleri takip etsinler, bize verdiği ürünlere dikkatli baksınlar o zaman farkı fark edecekler. İnsanlarımız en çok halıyla temas ediyor, çocuklarımız üzerinde oyun oynuyor, halılarda bırakılan zararlı kalıntıları herkes halıdan alabiliyor, alerjisi olanlar oluyor bunlara dikkat etmek gerekiyor.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz