“Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğümüzün 1 Mart 2019 tarihinde Ahilik Kutlamalarını başlatmasıyla, 32. Ahilik Haftası 16-22 Eylül 2019 tarihleri arasında kutlanacaktır” diyen Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar “22 Mayıs 2019 tarihinde İl Ahilik Kutlama komitesi oluşturularak, Kahramanmaraş Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Sütçü İmam Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Onikişubat İlçe Belediye Başkanlığı, Dulkadiroğlu İlçe Belediye Başkanlığı, Ticaret ve Sanayi Odası, KMSOB, Ticaret Borsası, E.S.K.K.K. Birlik Başkanlığı temsilcilerinin katılımı ile Vali Yardımcısı Adil NAS’ın başkanlığında kutlama programı oluşturulmuştur” ifadelerini kullandı.

“ANADOLU’DA SELÇUKLU VE OSMANLI DEVLETLERİ DÖNEMİNDE ETKİLİ OLMUŞ BİR YAPIDIR”
Ahiliğin 13. yüzyılda Deri ustası Ahi Evran tarafından kurulduğunu ve yayılmaya başladığını ifade eden Uçar: “Hedef her alanda iyi insan yetiştirmektir. Ahlak-eğitim-bilim, teşkilatlanma, kalite, standart, üretici-tüketici ilişkileri, denetim, kısacası toplumun her alanında iyi ahlakın doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin özetle bütün güzel meziyetlerin birleştiği sosyal ve ekonomik düzenin adıdır Ahilik.Ahi sözcüğü Arapça “Kardeşim” demektir. Bazı yazarlar Ahi sözcüğünün Türkçede cömert, eli açık, yiğit anlamına gelen “Akı” sözcüğünden geldiğini ileri sürmektedirler. Terim olarak Ahilik Anadolu’da 13.yüzyılda kuruluşu belli kurullarla işlemiş Esnaf ve Sanatkarlar Birliğini ifade etmektedir. Ahlakla sanatın uyumlu birleşiminden oluşan Ahilik örgüt olarak Anadolu’da Selçuklu ve Osmanlı Devletleri Döneminde etkili olmuş bir yapıdır” açıklamalarında bulundu.

“AHİLİK TEŞKİLATI SAYESİNDE ÖNEMLİ DEVLET ADAMLARI YETİŞMİŞTİR”
Ahilik Anadolu’da kargaşanın yaşandığı bir dönemde, insanları birliğe, dirliğe, beraberliğe, kardeşliğe davet ettiğine dikkat çeken Uçar: “Ahi Evran-ı Veli dürüstlüğün, ahlaklı ticaretin ve sabrın timsali olmuştur. Ahi teşkilatına mensup olan kişilerin bağlı bulundukları temel ilkeleri belirleyen hareket tarzını ve hükümlerini bildiren kitaba ’Fütuvvetnâme’ adı verilmiştir. Ahiliğin esasları, ahlak kaideleri, nasihatleri gibi hususlar bu kitapta bulunmaktadır. Ahi Evran’ın Ahilik teşkilatına giren kimseler için verdiği Ahiliğin temel ilkeleri hâline gelen öğütleri şunlardır: Elini açık tut, sofranı açık tut, gözünü bağlı tut, dilini bağlı tut ve belini bağlı tut. Ahilik sayesinde Ticaret düzenli ve güvenli bir şekilde işleyişini sürdürmüş olup, önemli devlet adamları ve gelişmiş bir esnaf ve sanatkarlar sınıfı yetişmiştir. Ahilik 13-17. yüzyıllarda zirve yapmış her alanda zemin bulmuş, günümüz belediye teşkilatı kuruluşu ve uygulamalarının temelleri atılmıştır. Ahilik kurullarıyla üretici-tüketici ilişkilerini en iyi şekilde düzenlemeyi amaç edinmiştir” dedi.

“TÜM ÇALIŞMALARINDA İNSAN MERKEZLİ BİR DÜŞÜNCE VARDIR”
“Ahilik Osmanlıda standartlara uyma zorunluluğu getirmiş, düşük kaliteli mal ve hizmet üreten esnafa çeşitli cezalar verilmiştir” diyen Uçar: “Bu dönemde günümüzde bile tam uygulanamayan kalite, standart, üretici tüketici ilişkileri çok kesin kurallarla belirlenmiştir.

Ahilik müşteri odaklı bir yaklaşımda bulunarak fiyat, kalite ve standart konularında çok önemli çalışmalar gerçekleştir­miştir. Ahilik, halka dönük bir kurumdur. Kar ve ekonomik çıkar ikinci planda yer alır. Tüm çalışmalarında insan merkezli bir düşünce vardır. Ahilikte ekonomi ve para bir araçtır, bu aracın amaç haline getirilmesine izin verilmez. İnsanoğlu dünya işleriyle uğraşmalı ama kesinlikle yaratılış gayesini de aklından çıkarmamalıdır” sözlerini kullandı

“ADALETLİ VERİMLİ BİR SİSTEMİ TOPLUMA ÖRGÜTLEMİŞTİR”
Ahiliğin, belli bir süre, bir iş basamağında kalarak olgunlaştırılan yamak-çırak-kalfa-usta hiyerarşisi kurmayı ve bu basamaklarda baba-evlat ilişkisi gibi öğreticiye candan bağlanmak suretiyle sanatı, sağlam ahlaki ve mesleki temellere oturtmayı amaçladığını dile getiren Uçar: “Günümüz Esnaf ve Sanatkârları, atalarından yadigâr kalan Ahilik kurumunu bugünlere taşımış, bu teşkilatın güzel değerlerini kendine düstur edinmiştir. Ahilik Teşkilatı günümüz koşullarında bile birçok ülkede gerçekleştirilememiş adaletli, verimli son derece güzel bir sistemi Türk toplumuna kazandırmış bir örgütlenmedir. Ahilik Haftasının Ülkemize, Milletimize, Esnaf ve Sanatkârlarımıza hayırlı olmasını, bolluk, bereket ve helal kazanç getirmesini temenni ederiz” ifadelerini kullanarak sözlerini sonlandırdı.

Haber: Mustafa Bilgiç

Editör: Mahmut Beyaz