Gerek yerel gerekse de ülke gündemine hakim olmasıyla dikkatleri üzerine çeken TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, ulusal televizyonların canlı yayınlarında gündemin sıcak konularını değerlendirmeye devam ediyor. TGRT Haber’in canlı yayınına konuk olan Güvenç, meclis çalışmalarından, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel arasındaki tartışmaya, Türkiye’nin sınır dışı operasyonlarından yerel seçim çalışmalarına ve Fransa’da yaşanan ‘Sarı Yelekliler Hareketi’ne kadar birçok güncel konuya değindi. Birbirinden önemli açıklamalarda bulunan Güvenç, birlik ve beraberliğinin önemine dikkat çekerek, terör örgütleriyle yapılan mücadelede muhalefet partilerinin yanlış tutum içerisinde olduğuna vurgu yaptı. 

İşte Celalettin Güvenç’in açıklamaları;

“ÖZEL’İN İTİCİ ÇIKIŞINA PAŞAMIZ GEREKEN CEVABI VERDİ”

“Genel kurulumuz durmaksızın çalışıyor, yatırım ve tasarruf bütçesi olan 2019 bütçemiz bu cuma günü çıkacak, milletimize ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bütçe çalışmalarımızı gece geç saatlere kadar sürdürüyoruz bu yoğun çalışmalar sırasında zaman zaman tartışmalar meydana gelebiliyor. Geçtiğimiz günlerde Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar ile CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel arasında yaşanan tartışmada maalesef ki Özel’in o çıkışı bütçe çalışmalarının en talihsiz, en şanssız çıkışlarından birisi oldu. Bir haksızlık yaptı üslup olarak da çok iticiydi ama Sayın Paşamız gereken cevabı çok samimi ve sinir kat sayısı yüksek bir şekilde verdi. Muhalefet olarak eleştirebilirsiniz, sorgulayabilirsiniz, tavsiyelerde bulunabilirsiniz hepsine tamamız ama devlete 49 yıl hizmet etmiş Orgeneral rütbesinde görev yapmış ve darbeye maruz kalmış bir insana bu kadar ağır konuşamazsınız, üslubunuza dikkat etmeniz gerekir. Siyasette üslup çok önemlidir, o tartışmadan sonra Özgür Özel öyle tahmin ediyorum ki pişman olmuştur ve evine gittiğinde oturup bir düşünmüştür ben bunu neden böyle yaptım diyerek. 

“PAŞAMIZIN SÖZLERİ KIRILMA NOKTASIYDI”

Paşamız tartışma esnasında ‘PKK’nın liderlerine, teröristlerine böyle ağır konuşmuyorsunuz bu size yakışmadı. O gece başıma silah dayadılar başımıza geçeceksin dediler reddettim, önüme 2 sayfa belge sundular bunu okuyun imzalayın dediler ama imzalamadım, ben o durumdayken bile böyle bir şeyi reddettim ve hayır dedim’ dedi. Bu sözler tartışmanın kırılma noktasıydı, darbeyle ilgili kafadaki birçok soru işaretini de kaldıran sözlerdi. Konunun orada tartışılması bazı konuların aydınlanmasında Türkiye açısından, Paşamız açısından güzel oldu. Paşamız orada bir siyasetçi olarak değil insan olarak konuştu bu ülkenin bir evladı olarak konuştu. PKK’nın liderlerine, teröristlerine böyle ağır konuşmuyorsunuz bize niye konuşuyorsunuz sözlerinin altını çizmek istiyorum umarım bu CHP’ye ve sıradan biri değil de Cumhuriyet Halk Partisinin Grup Başkan vekili olan Özgür Özel’e bir ders olur. Paşamızı belki birçok insan eleştiriyordu ama sen çıkıp da Paşaya olmaz olsun deyip bu kadar ağır hakaret edersen böylesine haddini ve hududunu aşan, herkesi incitecek olan sözler kullanırsan bu ülkenin 81 milyon vatandaşı bundan rahatsızlık duyar. 

“İNCE DE ‘APOLETLERİNİ SÖKECEĞİM’ DEMİŞTİ”

Bunun aynı şekilde bir örneğini de seçimlerden önce yine yaşamıştık, Muharrem İnce boş bulunup ‘Paşanın apoletlerini sökeceğim’ demişti ama seçimden sonra hata yaptım ben diye tekrar açıklamada bulunmuştu. Çünkü Paşanın apoletlerini sökmek, onu o kadar incitebilmek senin işin değil. Eminim ki Özgür Özel de aynı şekilde pişman olmuştur ve bundan sonraki söylemlerine dikkat edecektir. 

“MUHALEFET TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI ÜSLUP GELİŞTİRMELİ”

Türkiye, Uluslararası güçlerden destek alan terör örgütlerinin saldırısı altında, bu artık apaçık ortadadır. Hükümetimiz ciddi bir şekilde bu örgütlerle mücadele ediyor. Bu mücadele ülkemizin geleceği, milletimizin birlik ve beraberliği, 81 milyonun üniter bir biçimde hayatını devam ettirebilmesi içindir. Bunlar bugünün mevzusu değil yaklaşık 50 yıldır bu böyledir. Burada muhalefetin terör örgütlerine karşı bir üslup geliştirmesi gerekiyor, terör örgütleri muhalefetin elinde AK Partiyi eleştirebilmek için araçsallaşmış durumda yani muhalefet terör örgütlerini eleştirmiyor terör örgütlerinin üzerinden iktidarı, bu mücadeleyi yapanları eleştiriyor ama bu yanlıştır. Toplum olarak hepimizin öncelikli işi; amasız, ancaksız ve lakinsiz elinde silah olanlara karşı dik durmaktır. Arkadaşlar elinizden şu silahı bırakın, bu ülkenin sivillerini öldürmeyin, bu ülkenin geleceğini tehdit etmeyin diyeceğiz ve ondan sonra muhalefet iktidara dönüp şunları yapın, şurada yanlış yapıyorsunuz diyebilecek. Bizde buna karşılık muhalefete şu eleştirileriniz haklı değiştirelim ve şunu yapalım diyebilelim. Bununla birlikte siyasette güzelleşir, siyasetin itibarı artar, halkın siyasete olan saygısı artar ama açık söylemek gerekirse siz çıkıp da muhalefet olarak Genel Kurmay Başkanına o ifadeleri kullanırsanız size kimse saygı duymaz, sizin şahsınıza da siyaset kurumunuza da kimse saygı duymaz. 

“SINIR ÖTESİNDE BEKA MÜCADELESİ VERİYORUZ”

HDP’nin nasıl bir siyaset izlediği, kimler adına konuştuğunu artık bütün dünya biliyor bundan dolayı söylediklerinin de çok bir kıymeti yoktur. HDP’nin söylediklerinin bir değer kazanması için sivil alanlarda ve siyaset dünyasında bağımsız ve özgür politikalar geliştirmesi lazım. siz eğer kamuoyunda kandilden gelen emirleri dile getiren bir grupsanız sıfatınız ister vekil olsun, ister grup başkanı olsun bir kıymeti olmaz. Herkes biliyor ki Türkiye sınır ötesinde güvenlik için, beka için, bu ülkede tekrar bombalar patlamaması için tedbirler alıyor. Ülkemiz durup dururken bu işlerin içerisine girmiyor para harcama heveslisi değiliz, operasyon heveslisi değiliz ama Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ‘teröre karşı yeni konseptimiz savunma değil saldırmadır, terörü kaynağında kurutmadır’ diyoruz. Ben bu ülkenin bir evladı olarak şuna seviniyorum Allaha hamdolsun ki biz şuan bunları yapacak güçteyiz. Türkiye yıllar yılı bunları yapamadı, hemen şurada Hatay Amanos dağlarında PKK’nın varlığını ortadan kaldıramadı ama bugün hem Amanos dağlarında İHA’larımızla takip edip nefes aldırmıyoruz hem de bunun daha da ötesi olan terörün kaynağına gidip eğitim kamplarını vuruyoruz. Bundan dolayıdır ki bizim HDP’nin fikrine, düşüncelerine ihtiyacımız yok. HDP’nin burada yapması gereken biran önce örgüte çağrı yapıp silahı bırakın demesidir, Ortadoğu coğrafyasında Kürtlerin Ortadoğu düşmanlarıyla işbirliği yapmasına engel olmasıdır. Kürtlerin, süper güçlerin emellerine alet olmamasına karşı politika geliştirmeleri lazımdır. Dünya küresel bir köy haline geldi kim ne yapıyor, kim ne düşünüyor bu çok açık ortada eski Türkiye yok artık. 

“KİMSENİN TOPRAĞINDA GÖZÜMÜZ YOK”

Türkiye’nin sınır ötesi harekâtı, Kürdüyle, Türküyle, Arabıyla tüm insanlarımız içindir.  Türkiye kendi topraklarında emniyet ve asayiş sorunu yaşamak istemiyor başka bir niyetimiz yok ve kimsenin toprağında da gözümüz yok. Türkiye bu konuda çok tutarlı bir devlettir,  barış olsun ancak bu karşılıklı kazanıma ve saygıya dayansın. HDP’liler silaha karşı, teröre karşı bir tavır geliştirsinler ondan sonra oturalım ve tüm sorunları demokrasi içerisinde, insan hakları çerçevesinde, şeffaf yönetim anlayışıyla konuşalım. Şunu da herkes bilsin ki başka Türkiye yoktur ne verilecek bir karış toprağımız vardır ne de gidebilecek bir yerimiz vardır. Bunun bilincinde ilerliyoruz ve çalışmalarımızı, planlarımızı, programlarımızı bu bilinçle yapıyoruz. Ya silahları bırakacaklar ya da sonuçlarına katlanacaklar. 

“SEÇİM GÜVENLİĞİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Türkiye’nin övüneceği konulardan bir tanesi de güvenilir bir seçim sistemine sahip olmasıdır. Özellikle 1946’dan bu yana Türkiye şaibe karışmamış en şeffaf, en katılımcı sayısı fazla olan ülkedir. Hiç kimse Türkiye’deki seçimlere gölge yakıştıramaz, burada güvenliğin sağlanması çok önemli bir olaydır. Geçmişte Güneydoğu da seçim dönemlerinde nasıl olaylar yaşandığını, ne tür baskılar altında kalındığını biliyoruz ve bunlara karşı gerekti emniyeti güvenlik güçlerimiz alacak tecrübeye sahiptir. Benim bu konuda herhangi bir endişem yok. devletimizin her kurumu kendi işi üzerinde titizlikle çalışıyor. Bundan önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçimlerde de çok sağlıklı bir şekilde şeffaf bir seçim yapacağız. 

“FETÖ İLE MÜCADELE KARARLILIKLA SÜRÜYOR”

FETÖ ile mücadelemiz aynı PKK ile olduğu gibi kararlılıkla ve sürekli olarak sürdürülmesi gereken bir niteliğe sahiptir çünkü maalesef ki örgüt kendi elemanlarının yani beynini yıkadığı insanlarının peşini bırakmıyor. Adam 1 yıl hapis yatmış çıkmış dışarıya bakıyorsunuz ki ona ulaşmışlar ve yeni eylem planları, organize olma çabaları içerisine gidiyorlar. Buna karşı emniyetimiz, istihbaratımız gerekli çalışmaları yapıyorlar. Diliyorum ki biran önce FETÖ terör örgütü de PKK terör örgütü de bu ülkenin gündeminden çıksın ve bizlerde ekranları başında bizi izleyen halkımıza büyümeden bahsedelim, ekonomiden bahsedelim, eğitimden, spordan, sanattan bahsedelim yani güzelliklerden bahsedelim. Tüm bunların olabilmesi için el birliği ile çalışıyoruz ama herkes şunu bilsin ki tehdit devam ettiği sürece nereden gelirse gelsin devletin hakimleri, savcıları, emniyeti, jandarması gerekeni yapmaya devam edecektir.  

“EYLEM ÇAĞRISI AKIL TUTULMASINDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL”

CHP lideri kendi konumunun farkında değil ana muhalefet partisinin lideri Fransa’daki olayları gördükten sonra ağzından çıkacak olan kelimelere çok dikkat etmesi gerekiyor. Fransız ekonomisi bir durgunluk yaşasa da bize göre çok daha güçlü bir ekonomidir. Fransa’daki bu sarı yelekliler harekâtı ekonomiyi iyileştirdi mi acaba, sokakta yürüyen sarı yeleklilerin maaşına zam mı yapıldı, akaryakıt zammını geri mi aldı? Bu harekâttan her şey etkilenecektir. Böyle bir örnek varken bu ülkenin ana muhalefet partisi başkanının böyle bir eylem çağrısı yapması akıl tutulmasından başka bir şey değildir. Halk ekonomik sıkıntısını unutuyor Fransa’yı ibretle izliyor ve kendi haline şükrediyor. Fransa gibi felaket tellallığı yapanlar şunu bilmelidir ki bu millet böyle bir şeye izin vermez. Milletimiz bu tür olaylarda tecrübesiz olmasına rağmen geziye geçit vermedi ve püskürttüler. Bu millet 2013 yılına göre çok daha tecrübelidir toplumsal olayların bedelini dar gelirlinin, çalışanın, emekçinin ödeyeceğini biliyorlar. Bu çağrı CHP’nin hanesine ciddi bir eksi yazmıştır. Sen ana muhalefet partisi liderisin ağzından çıkanı kulağın duyacak.”

(Haber: Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz